Trump: USA:n asevoimat oli jo valmistautunut kostamaan Iranille amerikkalaislennokin alas ampumisen – Iran sanoo varoittaneensa lennokkia kahdesti

WASHINGTON

Presidentti Donald Trump sanoi perjantaina, että Yhdysvaltain asevoimat oli jo valmistautunut iskemään Iraniin, kun hän vain hetkeä aiemmin perui operaation kuultuaan sen vaativan 150 kuolonuhria. Se ei olisi hänen mukaansa ollut "sopusuhtainen" vastatoimi Iranin alas ampumalle amerikkalaiselle lennokille.

–  Minulla ei ole kiire. Asevoimamme on uudistunut, uusi ja valmis toimimaan, Trump sanoi.

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon oli valinnut iskuja varten kolme kohdetta, Trump lisäsi.

Iskut olisivat olleet kosto siitä, että Iran ampui amerikkalaisen miehittämättömän lennokin alas torstaina. Iranin mukaan lennokki oli sen ilmatilassa, kun taas Yhdysvallat on kiistänyt loukanneensa Iranin ilmatilaa.

Iran vakuutti perjantaina puolustavansa rajojaan. Vallankumouskaartin ilmatilan vartioinnista vastaavan haaran komentaja sanoi, että amerikkalaislennokkia oli varoitettu kaksi kertaa ennen sen alas ampumista.

Trumpin äänenpainot muuttuneet

Torstaina Trumpin kommentit lennokkiasiassa olivat jyrkkäsanaisempia. Tuolloin Trump sanoi Iranin tehneen suuren virheen, eikä Yhdysvallat suvaitse sitä.

Tämän jälkeen äänenpainot ovat kuitenkin muuttuneet. Trump on sanonut muun muassa, ettei hän uskonut Iranin ampuneen lennokkia alas tarkoituksella. Hän arveli, että ampumisen takana saattoi olla vaikkapa omin päin toiminut kenraali.

Diplomaattilähteiden mukaan YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu Yhdysvaltain pyynnöstä käsittelemään äskettäisiä tankkerihyökkäyksiä Omaninlahdella ja Iranin alas ampuman lennokin tapausta maanantaina.

Useat lentoyhtiöt luopuneet lennoista Hormuzinsalmen yli

Useat kansainväliset lentoyhtiöt ovat keskeyttäneet lentonsa Persian- ja Omaninlahden yhdistävän Hormuzinsalmen yli. Lentonsa ovat tähän mennessä keskeyttäneet ainakin Lufthansa, British Airways, Qantas, Singapore Airlines ja Emirates Airlines.

Tilanne alueella kiristyi sen jälkeen kun Iran ampui alas amerikkalaisen lennokin alueella. Yhdysvaltain ilmailuhallinto FAA kielsi aiemmin yhdysvaltalaisia siviililentokoneita lentämästä alueella.

Iran: Alas ammutun lennokin osia löytynyt

Iranin varaulkoministerin Abbas Araghchin mukaan Iranilla on kiistattomat todisteet siitä, että Yhdysvaltojen lennokki loukkasi sen ilmatilaa.

Ministerin mukaan osia alas ammutusta lennokista oli löytynyt Iranin aluevesiltä. Hän vaati Yhdysvaltoja kunnioittamaan Iranin rajoja ja kansainvälistä oikeutta.

–  Iranin islamilainen tasavalta ei epäröi hetkeäkään puolustaa aluettaan hyökkäyksiä vastaan, ministeri sanoi.

Tilanne Yhdysvaltain ja Iranin välillä on kiristynyt jatkuvasti viime viikkoina. Maiden muutenkin huonoja välejä ovat kiristäneet Persianlahdella ja Omaninlahdella tapahtuneet tankkeri-iskut, joista Yhdysvallat ja sen arabiliittolaiset ovat syyttäneet Irania. Iran on puolestaan kiistänyt syytökset osallisuudesta tankkeri-iskuihin.

Valkoisessa talossa köydenvetoa

CNN:n lähteiden mukaan Valkoisessa talossa on meneillään vääntö Iran-linjasta presidentti Trumpin ja kansallisen turvallisuuden neuvonantajan John Boltonin välillä. Trump ei missään nimessä haluaisi konfliktia Iranin kanssa, kun taas Bolton tunnetaan haukkamaisesta ulkopolitiikasta.

Ulkoministeri Mike Pompeo pyrkii lähteiden mukaan toimimaan tasapainottavana voimana Trumpin ja Boltonin välissä.

New York Timesin mukaan Trumpin avustajat olivat torstaina jakautuneet sen suhteen, pitäisikö lennokki-iskuun vastata sotilaallisesti. Sotilaallisen reaktion kannalla olivat Bolton, Pompeo sekä CIA:n johtaja Gina Haspel.

Puolustusministeriön johto oli kuitenkin nihkeämpi sotilaallisia toimia kohtaan ja varoitti sen voivan aiheuttaa riskin alueella oleville Yhdysvaltain joukoille.

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
  • Uutiset
  • Urheilu
  • Videosarjat