Liuta rakastajattaria ja ahdistava puoluekuri – Kiinan rikkaita arkihuolissa neuvova konsulttiyrittäjä Doris Li kertoo, mikä kommunistimaan kapitalisteja piinaa

SHENZHEN

Konsultti Doris Lillä on poikkeuksellinen asiakaskunta. Se koostuu ainoastaan upporikkaista kiinalaisista liikemiehistä ja heidän puolisoistaan, joille Li antaa sekä taloudellisia että henkilökohtaisia neuvoja.

Kun Li kertoo työstään, paljastuu mielenkiintoisia asioita jättimäisen kommunistivaltion raharikkaiden elämästä.

Li ottaa vastaan asiakkaita kuuluisan sisustusarkkitehdin suunnittelemassa konttorissaan. Li antoi arkkitehdin tehtäväksi luoda mahdollisimman harmonisen kokonaisuuden, jotta asiakkaat voisivat rentoutua. Kaikesta huokuu rauhoittava ylellisyys.

–Tunnelma voi olla todella kireä. Toissapäivänä yritin esimerkiksi lohduttaa murtunutta naista, joka oli saanut selville, että hänen miehellään oli lukuisia rakastajattaria, Li kertoo.

Nainen oli pakottanut miehensä mukaan tapaamiseen. Mies joutui siten kuuntelemaan vaimonsa sydäntä riipaisevaa kuvailua tilanteestaan.

–Tällaisissa tapauksissa on tärkeää, että pysyn puolueettomana. Olen avustanut pariskuntaa kauan ja pyrin antamaan neuvoja, jotka ovat hyödyllisiä kummallekin osapuolelle, Li sanoo.

Lin mukaan on tavallista, että varakkailla miehillä on ainakin yksi rakastajatar. Petetyt vaimot eivät yleensä halua erota miehistään, vaan toivovat Lin auttavan heitä saamaan aikaan ratkaisun, joka turvaa heidän taloudellisen asemansa jatkossa.

Jättiomaisuus ei takaa omaa rahaa

Doris Li perusti konsulttitoimisto Harmony Q:n yhdessä kollegansa Phoebe Chenin kanssa Kiinan eteläisessä Shenzhenin metropolissa vuonna 2014. Harmony Q oli silloin ensimmäinen toimisto laatuaan, mutta sen palveluille oli niin kova kysyntä, että sillä on nykyään useita kilpailijoita.

Suurin osa Harmony Q:n asiakkaista johtaa perustamiaan menestyksekkäitä perheyrityksiä. Li kertoo, että lukuisat yritykset toimivat hätkähdyttävän vanhanaikaisella tavalla.

–Johtajien ongelmat ovat usein yllättäviä. Hiljattain autoin esimerkiksi elektroniikkatehdasta pyörittävää miestä, joka oli yhtäkkiä oivaltanut, ettei hänellä juurikaan ollut henkilökohtaisia varoja joitakin asuntoja lukuun ottamatta.

Tehtailija oli sijoittanut lähes kaikki rahansa yritykseensä. Kun hänen poikansa oli aloittamassa opintojaan australialaisessa yliopistossa, mies huomasi kauhukseen, etteivät käytettävissä olevat varat riittäneet edes lukukausimaksujen maksamiseen. Ahdistukseen tarvittiin ammattimaista apua.

Vanha johtaja ei kirjanpitäjään luota

Li selittää tehtailijan olevan tyypillinen vanhaa kaartia edustava yrittäjä. Hänen koulutuksensa on vaatimaton, mutta erinomaisten liikemieskykyjensä avulla hän on pystynyt luomaan omaisuuden muodollisesti sosialistisessa maassa.

–Useimmat perheyritysten yli 50 vuotta vanhoista johtajista eivät tiedä juuri mitään esimerkiksi kirjanpidosta. He eivät silti halua palkata ammattitaitoisia kirjanpitäjiä, koska eivät luota ulkopuolisiin, Li kertoo.

Sekä Li että Chen ovat opiskelleet ja asuneet kauan lännessä. Kun he päättivät palata kotimaahansa, oli itsestään selvää, että he perustaisivat konsulttitoimistonsa Shenzheniin, jossa toimii paljon enemmän yksityisyrityksiä kuin muissa kaupungeissa.

–Shenzhen on Kiinan kehittynein kaupunki. Siksi olimme yllättyneitä, kun huomasimme, miten amatöörimäisesti yrityksiä johdetaan. Haluamme nyt auttaa yrittäjiä uudistumaan, sillä pitkällä tähtäyksellä he eivät muuten voi pärjätä.

"Paluu kotimaahan oli shokki"

Lähes 20 vuotta Uudessa-Seelannissa asuneelle Lille kotiinpaluu oli sokki. Hän tiesi autoritaarisen kommunistipuolueen hallitsevan maata, mutta hän ei silti voinut kuvitella, että se valvoo tarkasti yhteiskunnan kaikkia osia.

–Yksityisyritystenkin on perustettava erillisiä puolueosastoja. Ne pitävät yritysten johtajia silmällä, ja voivat halutessaan aiheuttaa heille vaikeita ongelmia, Li kertoo.

Lin asiakkaat eivät ikinä arvostele puoluetta suoraan. Monet antavat kuitenkin rivien välissä ymmärtää pitävänsä sitä taakkana.

–He voivat esimerkiksi paheksua sitä, etteivät valtion omistamat pankit myönnä heille luottoja, vaikka heidän yrityksensä tuottavat voittoa. Samat pankit lainaavat sen sijaan avokätisesti rahaa tappiollisille valtionyrityksille.

Kommunistipuolue suosii jatkuvasti julkista sektoria muun muassa suojelemalla valtionyhtiöitä kilpailulta. Yksityisyrittäjät joutuvat olemaan varuillaan, sillä puolue voi milloin tahansa panna kapulan rattaisiin.

Li on helpottunut siitä, ettei puolue ole tähän mennessä puuttunut millään tavalla Harmony Q:n toimintaan. Hänellä on mielessään selitys työrauhan saamiselle. Hän olettaa, ettei miesvaltainen puolue pidä kovinkaan tärkeänä kahden naisen vetämää yritystä.

Fakta: 350 miljoonaa töissä yksityisellä

Yksityisyritykset ovat vaikuttaneet ratkaisevasti Kiinan ennätyksellisen nopeaan talouskehitykseen. Muodollisesti sosialistisessa maassa on yli 90 miljoonaa yksityistä tai yhden hengen yritystä. Yritykset työllistävät yhteensä 350 miljoonaa ihmistä.

Valtaosa yrityksistä on perheyrityksiä. Niitä alettiin perustaa 1980-luvulla, jolloin kommunistipuolue kumosi yksityisyrityksiä kieltävät asetukset.

Lukemattomien perheyritysten johtajat lähestyvät nyt eläkeikää. He toivovat lastensa ottavan ohjat käsiinsä, mutta harvat ovat laatineet tarkkoja tulevaisuuden suunnitelmia.

Sukupolvenvaihdosten oletetaan olevan hankalia monissa tapauksissa. Usein lännessä opiskelleilla lapsilla on aivan eri käsitys yrittämisestä kuin vanhemmillaan.

Kiinan kannalta perheyritysten jatkuva menestys on tärkeää. Viime vuosina yksityisyritykset ovat luoneet 90 prosenttia uusista työpaikoista, ja niiden osuus bruttokansantuotteesta ylittää 60 prosenttia.

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
  • Uutiset
  • Urheilu
  • Videosarjat