Kanadan pääministeri Trudeau voitti vaalit niukasti – liberaalit muodostavat vähemmistöhallituksen

OTTAWA

Kanadassa Justin Trudeau on saanut jatkokauden pääministerinä, kun hänen liberaalipuolueensa voitti niukasti maan parlamenttivaalit. Äänestys vaaleissa päättyi varhain aamulla Suomen aikaa.

Suomen aikaa tiistaina iltapäivällä Trudeaun liberaalipuolue oli ääntenlaskennassa saamassa 338-paikkaiseen parlamenttiin 157 paikkaa ja Andrew Scheerin johtamat konservatiivit 121 paikkaa. Enemmistöön tarvitaan 170 paikkaa.

Montrealissa pitämässään voitonpuheessaan Trudeau lupasi liberaalien tekevän töitä kaikkien kanadalaisten puolesta. Puheessaan hän vakuutti huomioivansa niin ranskankielisen Quebecin alueen kuin Länsi-Kanadan asukkaat, jotka ovat olleet turhautuneita liittovaltioon.

Trudeaun mukaan kanadalaiset vastustivat vaalipäivänä maan jakautumista.

–  He vastustivat leikkauksia ja säästötoimia sekä äänestivät edistyksellisen ohjelman ja vahvojen ilmastotoimien puolesta, Trudeau sanoi.

Trudeaun on solmittava tiistaihin mennessä liitto yhden tai useamman pienemmän puolueen kanssa, jotta hallitus voidaan muodostaa.

Ennusteiden mukaan ranskankielisen Quebecin provinssin itsenäisyyttä ajava Quebecin blokki sai parlamentista 32 paikkaa ja vasemmistolainen Uudet demokraatit 24 paikkaa. Vihreille on tulossa kolme paikkaa.

Hallitusneuvotteluista odotetaan tasaväkisten vaalien myötä erittäin vaikeita, ja niiden ennakoidaan kestävän viikkokausia.

Pääministeri rypenyt kohuissa

Vaalituloksen arveltiin jo ennakkoon muodostuvan erittäin tasaiseksi. Jos Trudeau olisi menettänyt pääministerin paikkansa, kyseessä olisi ollut ensimmäinen kerta yli 80 vuoteen, kun ensimmäisen kauden pääministeri jäisi ilman jatkokautta.

Trudeau nousi pääministeriksi neljä vuotta sitten lupaamalla uudenlaista liberaalia politiikkaa. Hän keskittyi kampanjassaan ilmastokysymyksiin ja tasa-arvoon. Trudeaun ensimmäiset vuodet kabinetissa olivat yhtä juhlaa, ja hänen suosiotaan siivittivät muun muassa kannabiksen laillistaminen sekä sukupuolten tasa-arvon puolesta puhuminen.

Sittemmin pääministeri on ryvettynyt monissa kohuissa. Pahiten Trudeaun suosioon on iskenyt quebeciläisen rakennusyhtiö SNC-Lavaliniin liittyvä kohu.

Alkuvuodesta ex-oikeusministeri ja valtionsyyttäjä Jody Wilson-Raybolt erosi veteraaniasioista vastaavan ministerin pestistään. Eron syynä oli luottamuspula pääministerin kanslian kanssa liittyen SNC-Lavaliniin. SNC-Lavalinia syytetään Libyassa Muammar Gaddafin kaudella tapahtuneesta lahjonnasta.

Tuorein isku Trudeaulle oli, kun julkisuuteen päätyi syyskuussa joukko kuvia, joissa nuori Trudeau esiintyy rasistisessa meikissä. Kuvissa hän on maalannut kasvonsa tummaksi eri yhteyksissä. Trudeau on pyytänyt tapauksia anteeksi.

Trudeau on joutunut myrskyn silmään myös ilmastotoimiensa – tai pikemminkin niiden puutteen takia. Kanada osti viime vuonna Trans Mountain -öljyputken 4,5 miljardilla dollarilla varmistaakseen sen laajentumisen. Trudeau on perustellut hanketta työpaikkojen lisäämisellä, mutta sitä pidetään pääministerin ilmastopuheiden vastaisena.

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat ulkomaan uutiset
  • Uutiset
  • Urheilu
  • Videosarjat