Espanjan korkein oikeus tuomitsi viisi miestä raiskauksesta – vankeusrangaistukset pitenivät yhdeksästä vuodesta 15:een

MADRID

Espanjan korkein oikeus tuomitsi perjantaina viisi miestä raiskauksesta mieliä kuohuttaneessa seksuaalirikosjutussa. Miehet tuomittiin 15 vuoden vankeusrangaistuksiin.

Korkein oikeus kumosi näin päätöksellään kahden alemman oikeusasteen tuomiot. Ne olivat katsoneet miesten syyllistyneen lievempään rikokseen eli seksuaaliseen hyväksikäyttöön, josta nämä tuomittiin yhdeksän vuoden vankeusrangaistuksiin.

Ensimmäinen tuomio jutussa annettiin viime vuoden huhtikuussa. Joulukuussa ylempi oikeusaste päätyi sen kanssa samaan lopputulokseen.

Miehet raiskasivat 18-vuotiaan naisen Pamplonan härkäjuoksufestivaaleilla kesällä 2016. Alempien oikeusasteiden päätökset herättivät mielenosoituksia.

Miehet olivat tekoaikaan 26–28-vuotiaita.

Miesten kuvaama video avaintodisteena

Ensimmäinen oikeudenkäynti alkoi samaan aikaan kun seksuaalista häirintää ja väkivaltaa vastustava metoo-ilmiö lähti leviämään maailmalla. Tapaus onkin noussut espanjalaisen metoo-liikkeen keskiöön. Mielenosoituksissa useissa kaupungeissa on vaadittu tiukempaa seksuaalirikoslainsäädäntöä sekä parannuksia naisten asemaan.

Ennen korkeinta oikeutta alemmat oikeusistuimet hylkäsivät raiskaussyytteet, koska niiden mukaan miehet eivät olleet pakottaneet naista sukupuoliyhteyteen väkivallalla tai uhkaamalla. Keskeiseksi todisteeksi jutussa on noussut miesten kuvaama kännykkävideo, jolla näkyy, kuinka nainen on liikkumatta ja pitää silmiään kiinni. Miesten mukaan video todistaa, ettei nainen vastustellut yhdyntää. Nainen on kertonut lamaantuneensa tilanteessa pelosta niin, ettei pystynyt liikkumaan.

Raiskaussyytteiden kaatumisen jälkeen kaduille lähteneet mielenosoittajat kantoivat kylttejä, joissa luki "Hermana, yo sí te creo" (Sisko, uskon sinua). Sosiaalisessa mediassa kampanja alkoi levitä tunnisteilla #Cuéntalo (kerro siitä) ja #YoTeCreo (Uskon sinua).

Syyttäjä vaati 18 vuoden tuomioita

Syyttäjä halusi korkeimmassa oikeudessa tuplata miesten vankeusrangaistukset 18 vuoteen sekä tuomita heidät alkuperäisen syytteen mukaisesti raiskauksesta. Syyttäjän mukaan tilanne oli naiselle sekä henkisesti että fyysisesti niin uhkaava, että raiskauksen määritelmä täyttyy.

–  Syytetyt haluavat meidän uskovan, että 18-vuotias tyttö – keskusteltuaan 20 minuuttia ventovieraiden miesten kanssa – suostui ryhmäseksiin, jossa tapahtui kaikenlaista penetraatiota, osittain samanaikaisesti, ja ilman kondomia, syyttäjä Elena Sarasate sanoi joulukuisessa oikeudenkäynnissä.

Syyttäjä on myös korostanut, että vastustelu olisi voinut asettaa naisen tilanteessa vielä suurempaan vaaraan.

Kirjoittivat raiskaamisesta Whatsappissa

Syytetyllä viisikolla – joista yksi työskenteli tekoaikaan poliisina ja yksi oli sotilas – oli yhteinen Whatsapp-ryhmä, jonka nimi "la manada" viittaa susilaumaan. Ennen Pamplonan festivaaleja miehet kirjoittivat ryhmässä viestejä, joissa viitattiin tyrmäystippoihin ja raiskaamiseen.

Yksi heistä kirjoitti, että "tästä lomasta tulee tulikoe sudeksi mieliville". Myöhemmin miehet latasivat ryhmään myös videon rappukäytävän tapahtumista.

Ensimmäisen oikeudenkäynnin aikana syytetyt palkkasivat yksityisetsiviä seuraamaan naista ja tämän julkaisuja sosiaalisessa mediassa. Miesten puolustuksen mukaan tarkoituksena oli "analysoida" naisen käytöstä tapahtuneen jälkeen.

Tuomioistuin aikoi ensin hyväksyä etsivien raportin osaksi jutun todisteita. Uhrin varjostamisesta nousi kuitenkin niin suuri kohu, että lopulta miesten asianajajat päättivät itse vetää raportin pois.

Oikeusprosessin aikana naisen henkilöllisyys vuoti julkisuuteen, ja hänen yksityiselämäänsä reposteltiin netin keskustelupalstoilla. Suositulla ja naisvihamielisyydestä tunnetulla Forocoches-foorumilla keskustelijat ihmettelivät esimerkiksi, miten nainen voi hymyillä some-kuvissa, jos hän on todella käynyt läpi sen, mitä väittää.

Vox haluaa kieltää "radikaalien feministiryhmien" toiminnan

Naisten oikeudet olivat polttava kysymys myös Espanjan huhtikuisissa parlamenttivaaleissa, joissa äärioikeistolaisen Vox-puolueen suosiota on selitetty osaltaan vastareaktiona metoo-liikkeelle.

Vox nousi vaaleissa parlamenttiin ensimmäisenä äärioikeistolaisena puolueena sitten diktaattori Francisco Francon aikojen. Se haluaa muun muassa kumota vuonna 2004 Espanjassa säädetyt lait, jotka koskevat erityisesti naisiin kohdistuvaa väkivaltaa sekä kieltää "radikaalien feministiryhmien" toiminnan.

Katolisessa maassa moniin äänestäjiin vetoaa myös Voxin hanke lopettaa aborttien teko julkisessa terveydenhuollossa.

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
  • Uutiset
  • Urheilu
  • Videosarjat