Boris Johnsonin selityksen kotiriidasta haluaisi jopa osa hänen oman puolueensa edustajista

LONTOO

Britannian konservatiivipuolueen johtajan paikasta kisaavalta Boris Johnsonilta vaativat sunnuntaina selitystä kotiriidasta jopa osa hänen oman puolueensa edustajista.

Ennakkosuosikkina pidetyn Johnsonin kiriä on hidastanut hänen ja hänen naisystävänsä äskettäinen äänekäs riita, joka nousi viikonlopun aikana otsikoihin. Pariskunnan riitelyä selvittelemään kutsuttiin poliisit, ja nauhoitus riidasta vuodettiin Guardian-lehdelle.

Johnsonin kannattajat ovat syytelleet poliisit kutsuneita naapureita "vasemmistolaisiksi ja vihamielisiksi", kertoi Mail on Sunday -lehti.

Johnson on kieltäytynyt kommentoimasta jupakkaa.

–  En usko, että ihmiset haluavat kuulla tuollaisista asioista, Johnson väisteli lauantaina vaalitapahtumassa, jossa hän ja hänen vastaehdokkaansa Jeremy Hunt kohtasivat.

Konservatiivipuolueen veteraanipoliitikko Malcolm Rifkind moitti Johnsonin vastausta.

–  Tosiasia on, että poliisi kävi paikalla. Sellaiseen ei sanota vain "en kommentoi". Silloin on jotain peiteltävää, Rifkind sanoi BBC:lle.

Britannian kansainvälisen kaupan ministeri Liam Fox puolestaan sanoi BBC:lle, että aina on helpompaa antaa selitys. Fox kannattaa puolueen johtajavaalissa Huntia.

Jeremy Hunt puolestaan sanoi, että pääministeriksi halajavan pitäisi vastata kaikenlaisiin kysymyksiin. Tosin hänen mukaansa Johnsonin kotiriita on epäolennainen asia puolueen johtajakeskusteluissa, koska Britannian tilanne on vakava brexitin takia.

Tukea Johnson sai muun muassa konservatiivipoliitikko Liz Trussilta, jonka mielestä kotiriita on yksityisasia.

Kysely: Johnsonin etumatka kaventunut

Mail on Sunday -lehden kyselyn mukaan Johnsonin etumatka konservatiivien kannattajien keskuudessa on jupakan jälkeen kaventunut 27 prosenttiyksiköstä 11 prosenttiyksikköön.

Kyselyssä tiedusteltiin myös kaikkien äänestäjien näkemyksiä. Vielä torstaina 36 prosenttia kaikista piti Johnsonia parempana pääministeriehdokkaana ja 28 prosenttia kannatti vastaehdokas Jeremy Huntia. Lauantaina tehdyssä kyselyssä Hunt nousi johtoon 32 prosentin kannatuksella, kun Johnson keräsi 29 prosentin tuen.

Kansalaisten mielipiteellä ei kuitenkaan ole valintaan vaikutusta, sillä puolueen uuden puheenjohtajan ja tulevan pääministerin valitsee 160  000 konservatiivipuolueen jäsentä.

---

Korjattu aiempaa uutista klo 21.49: Naapureita ovat syytelleet Johnsonin kannattajat, ei Johnson itse.

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
  • Uutiset
  • Urheilu
  • Videosarjat