Iran luopuu ydinsopimuksen sitoumuksistaan – "Pakotteet sulkevat diplomatian tien pysyvästi"

NEW YORK

Iran luopuu uusista vuoden 2015 ydinsopimuksen sitoumuksistaan heinäkuussa, kertoi Kansallisen turvallisuusneuvoston edustaja tiistaina uutistoimisto Farsin mukaan.

–  Iran ottaa 7. heinäkuuta alkaen sitoumuksista luopumisessa toisen askeleen, sanoi kontra-amiraali Ali Shamkhani.

Ilmoitus tuli sen jälkeen, kun Yhdysvallat määräsi maanantaina pakotteita muun muassa Iranin ylimmälle johtajalle ajatollah Ali Khameneille ja ulkoministeri Mohammad Javad Zarifille.

Jännitteet Iranin ja Yhdysvaltain välillä ovat kasvaneet viime vuodesta, jolloin presidentti Donald Trump veti Yhdysvallat pois ydinsopimuksesta. Sen tarkoituksena on sitouttaa Iran rajoittamaan ydinohjelmaansa vastineeksi talouspakotteiden keventämiselle.

Sanasota on vain kiihtynyt lennokin alas ampumisen jälkeen

Yhdysvallat ja Iran ovat juuttuneet yhä tuimempaan sanasotaan sen jälkeen, kun Iran ampui viime viikolla alas amerikkalaislennokin. Iran sanoo sen loukanneen maansa ilmatilaa, kun taas Yhdysvallat sanoo lennokin olleen kansainvälisessä ilmatilassa.

Lennokin alas ampumisen jälkeen Trumpin kerrottiin jo hyväksyneen sotilaalliset iskut Irania vastaan, mutta peruneen ne viime hetkellä.

Iranin ulkoministeriön mukaan Yhdysvaltain maanantaina määräämät pakotteet sulkivat diplomatian tien pysyvästi Yhdysvaltojen hallinnon kanssa.

–  Hedelmättömien pakotteiden määrääminen Iranin ylintä johtajaa ja ulkoministeriä vastaan katkaisee lopullisesti diplomatian tien Trumpin epätoivoisen hallituksen kanssa, ulkoministeriön edustaja Abbas Musavi tviittasi.

Iranin presidentti Hasan Ruhani sanoi, että pakotteiden asettaminen osoittaa Yhdysvaltojen valehtelevan sen neuvotteluhalukkuudesta.

–  Asetatte pakotteita ulkoministerille samalla kun ehdotatte neuvotteluja? On selvää, että valehtelette, Ruhani kommentoi TV-haastattelussa osoittaen sanansa Yhdysvalloille.

Tiistaina Trump varoitti Twitterissä Irania musertavasta kostosta, jos se hyökkää Yhdysvaltain etuja vastaan.

Ylin johtaja luonnehtinut Euroopan pyrkimyksiä "karkeaksi pilaksi"

Tiistaina Iran ilmoitti siis luopuvansa uusista ydinsopimuksen sitoumuksistaan ensi kuussa. Jo toukokuussa Iran kertoi, että se lakkaa toistaiseksi noudattamasta rajoituksia, jotka koskevat rikastettua uraania ja raskaan veden varastoja. Samassa yhteydessä Iran antoi ydinsopimuksessa vielä oleville maille 60 päivää aikaa selvittää keinot, joilla Iran voisi kiertää Yhdysvaltain pakotteet ja myydä öljyä.

Tiistainen ilmoitus merkitsee sitä, että Iran lakkaa noudattamasta niitä rajoituksia, jotka koskevat uraanin rikastusasteen nostamista ja Arakin raskaan veden reaktorin uudenaikaistamista.

Iranin ylin johtaja ajatollah Ali Khamenei on tyrmännyt Euroopan tähänastiset pyrkimykset luonnehtimalla niitä karkeaksi pilaksi.

Ranskan ulkoministeri Jean-Yves Le Drian sanoi tiistaina Iranin tekevän vakavan virheen, jos se loukkaa ydinsopimusta luopumalla sitoumuksista.

Maanantaina Britannia, Ranska ja Saksa sanoivat sitoutuneensa työskentelemään ydinsopimuksen täydellisen toteutuksen puolesta. Samalla ne kehottivat myös muita tekemään samoin.

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
  • Uutiset
  • Urheilu
  • Videosarjat