Vaasan poltetun havupukin tapaus selvisi – "Sosiaalisesta mediasta löytyy yllättävän paljon tietoa"

Vaasan torilla seissyt havupukki tuhoutui tulipalossa 1. helmikuuta. Lähistöllä ollut taksiautoilija näki palon ja soitti hätäkeskukseen.

Poliisipartio saapui nopeasti paikalle, mutta poliisin sammutuskalustolla eli jauhesammuttimella ei ollut mitään tehtävissä ilmiliekeissä olevalle pukille, poliisi tiedottaa. Havupukki paloi poroksi.

Hieman myöhemmin paikalle saapuneen pelastuslaitoksen yksikön tehtäväksi jäi jälkisammutus.

Poliisin paikkatutkinnassa saatiin selville, että kaksi tummiin vaatteisiin pukeutunutta miestä oli nähty poistuvan paikalta juosten torin yli heti syttymisen jälkeen.

Poliisi kävi läpi Vaasan kaupungin kaupunkikameroiden nauhoituksia. Nauhoilta poliisi sai vahvistusta silminnäkijöiden havaintoihin: kaksi tuntomerkkeihin sopivaa miestä liikkuu torilla ja pukin lähistöllä.

Pukin poltto sai paljon huomiota mediassa. Yksi henkilö ilmoittautui poliisille tutkinnan alkuvaiheessa. Hän epäili, että olisi mahdollisesti voinut sytyttää pukin tuleen, kun oli jostakin syystä heittänyt tulitikun sen päälle. Hän kuitenkin muisti, että tikku oli sammunut ja poliisin tutkijat pystyivät nopeasti sulkemaan tämän rikoksesta epäillyn pois tapauksen esitutkinnasta.

Poliisi alkoi käydä läpi muita alueella olevia valvontakameroita. Erään yrittäjän valvontakamerasta löytyi kuvia, joissa oli aikaisemmin saatuihin tuntomerkkeihin sopivia henkilöitä. Kuvissa oli suhteellisen tarkka kuva yhden henkilön kasvoista. Henkilö ei ollut poliisille tuttu eikä häntä siis pystytty tunnistamaan kuvasta.

Tapaus alkoi kuitenkin selvitä. Poliisi kirjoittaa tiedotteessaan:

"Vaasa ja Pohjanmaa ovat loppujen lopuksi suhteellisen pieniä paikkoja ja samat ihmiset liikkuvat samoilla paikoilla usein myös samoihin aikoihin. Olisi siis vaan ajan kysymys milloin saataisiin selville kuka henkilö on. Nykypäivän dekkari, eli tutkija tietää myös, että sosiaalisesta mediasta löytyy yllättävän paljon tietoa kun vain tietää mistä etsiä. Yhdistelemällä palasia eri lähteistä, saatiin lopulta nimi tuntemattomalle henkilölle ja rikoksesta epäilty tutkittavana olevaan juttuun."

Rikoksesta epäilty on kuulusteluissa myöntänyt teon. Mitään motiivia teolle ei ole löydetty. Epäilty on baari-illan jälkeen hetken mielijohteesta päättänyt sytyttää havupukin tuleen. Epäillyn kaveria, joka oli tekohetkenä mukana, ei epäillä mistään rikoksesta.

Poliisi päättää lähiaikoina esitutkinnan ja lähettää jutun syyttäjälle syyteharkintaan. Juttua on tutkittu vahingontekona.

Rikoksesta epäilty henkilö on nuori mies Vaasan seudulta. Asianomistajalla on monien tuhansien eurojen vahingonkorvausvaatimus asiassa.

Kommentoi
Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lue päivän lehti

Kirjaudu verkkopalveluun ja lue päivän Pohjalainen digilehtenä.