Uudessakaarlepyyssä marssittiin iloisella mielellä tasa-arvon puolesta

Uuudenkaarlepyyn Pride-kulkue sujui leppoisissa ja aurinkoisissa merkeissä. Näin toki sopiikin odottaa pieneltä suomenruotsalaiselta kaupungilta. Jopa käsin kosketeltavan yhteisöllinen ilmapiiri vallitsi sekä Juthbackan kokoontumisalueella, että marssilla torille ja takaisin.

Kulkueeseen osallistui noin 450 ihmistä. Jo kokoontumisalueella ennen kello yhtä vallitsi vilkas ja välitön puheensorina. Monet ihmiset tunsivat toisensa. Naiskolmikko Johanna Tallgren Uudestakaarlepyystä, Mikaela Smedinga Pietarsaaresta ja pedersöreläinen Karolina Kolehmainen olivat varustautuneet näyttävin sateenkaarivärisin asuin.

He olivat paikalla ihmisten tasa-arvoisen kohtelun puolesta. Heillä kaikilla oli ystäviä, joita ei vieläkään kohdella jakamattoman ihmisarvon pohjalta.

– Avoimuutta tarvitaan lisää, Kolehmainen sanoo.

– Suvaitsevaisuutta enemmän, jatkaa Tallgren.

Naiset ovat vahvasti sitä mieltä, että sateenkaariväen näkyvyyttä pitää yhteiskunnassa lisätä. Vain näin konservatiiviset ja syrjivät asenteet vähenevät.

Kulkue marssi torin läpi ja jatkoi heti takaisin Juhtbackaan. Marssimatka oli kokonaisuudessa reilut kaksi kilometriä. Vapaa-aikakeskuksessa ohjelmaa piisasi myöhään iltaan saakka.

Torille oli kerääntynyt paikkakuntalaisia noin kolmannes siitä väestä, joka marssi. Ilman kulkuetta torikäyntiä kaupungissa vallitsi uinuvan rauhallinen lauantainen ilmapiiri. Torilla oli pari myyntikojua.

Prideläisten ja toriyleisön välillä huiskutettiin käsiä ja huudeltiin kannustus- ja tervehdysviestejä. Marssi kulki asutuksen läpi lyhyen matkaa, mutta useammastakin ikkunasta ja pervekkeelta tervehdittiin marssijoita sateenkaarivärisin tekstiilein.

– On se myönteistä, että tällainen järjestetään Uudessakaarlepyyssä. Kulkueessa on aika paljon uusikaarlepyyläisiäkin, torilla pietarsaarelaisen miespuolisen seuralaisen kanssa kulkuetta seurannut Felicia Willman kertoi.

Luottamus seudun suvaitsevaan asujamistoon oli täydellinen. Yhtäkään poliisia ei tapahtumassa näkynyt. Juthbackan järjestyksestä vastannut Rainer Höglund kertoi, että järjestysmiehet oli kerätty facebookin kautta vapaaehtoisista. Pietarsaarelaisen FC Unitedin 13-miehinen ja -naisinen liikennevalvontaryhmä noudatti Kim Vikströmin ohjeita.

Kulkueen yksi pääjärjestelijöistä Jessica Wiklund oli jo marssin jälkeen erittäin tyytyväinen tapahtuman.

– Täytyy sanoa, että kyllä jännitti tuleeko tänne ketään, mutta meitähän oli kauhean paljon, hän iloitsee.

Wiklundin mielestä Pride-kulkueita tarvitaan senkin takia, että vielä kaapissa olevat huomaavat, että kuka tahansa voi olla sateenkaariväkeä.

JARI JURKKA

Kommentoi
Luetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Lisää maakunnasta