Terijoen pitsihuvilat tuotiin Vaskiluotoon joka osa tallella

Vaskiluodossa Niemeläntiellä on neljä Terijoelta, nykyisen Venäjän, aiemman Suomen puolelta siirrettyä huvilaa. Niitä tuotiin 1920-luvulla Vaasaan useita.

Vaskiluodossa Niemeläntiellä on neljä Terijoelta, nykyisen Venäjän, aiemman Suomen puolelta siirrettyä huvilaa. Niitä tuotiin 1920-luvulla Vaasaan useita.

Valtio myi näitä kauniita pitsihuviloita kansalaisille erittäin edullisesti, sillä Venäjän vallankumouksen jälkeen ne olivat autioituneet ja uhkasivat mennä pilalle. Niiden pelastamiseksi piti keksiä ratkaisu.

Ikänsä Vaskiluodossa Terijoen pitsihuvilassa asunut Bjarne Saxberg kertoo, että hänen isänsä tilasi huvilan perheelleen puhelimessa.

Se pystytettiin Niemeläntie kuuteen syksyllä 1924, jolloin Saxberg oli muutaman kuukauden ikäinen. Saxbergin käsityksen mukaan osat tuotiin junalla sillan yli Vaskiluotoon saakka.

- Vaikkei isäni ollut nähnyt huvilaa etukäteen, hän oli siihen aina tyytyväinen. Vaasassa sen pystytys sujui ongelmitta, sillä joka ikinen osa oli numeroitu huolellisesti ja kaikki täsmäsi.

- Isäni tapasi sanoa, että se on maailman paras puhelimitse ostettu talo.

Perheen tyytyväisyyttä lisäsi vielä se, että huvila oli hyvin edullinen.

- Se maksettiin käteisellä niin kuin siihen aikaan oli tapana. Jos siinä olisikin ollut jotain moitittavaa, niin isäni muisti aina sanoa, ettei kehtaa valittaa, kun se saatiin sopuhintaan.

Saxberg arvelee, että hänen talonsa on yli sata vuotta vanha, ehkä 1800-luvulta.

- Ja niin ovat varmaan muutkin Terijoen huvilat. Olivathan ne olleet sielläkin pystyssä hyvän aikaa.

Saxbergin naapurit Reino Kankaanpää, Heikki Hautamäki ja Pertti Torkkeli asuvat kukin myös omassa Terijoen huvilassaan. He pitävät mahdollisena, että ne hankittiin Vaskiluotoon yhteistoimituksena. Varmuutta asiasta ei ole.

Se tiedetään, että Torkkelin isoisä Topias Torkkeli välitti Terijoen huviloita Vaasaan.

- Hän oli Käkisalmelta kotoisin ja hänellä oli sinne yhteyksiä. Hän toi Vaasaan useamman talon ja hankki ansaitsemillaan rahoilla lopulta sellaisen itselleenkin. Ehkä nämä ovat niitä, Torkkeli sanoo.

Saxberg ei kuitenkaan usko, että hänen talonsa olisi ollut tässä lähetyksessä mukana.

- Se tuli omia aikojaan puhelintilauksen jälkeen.

Terijoella huvilat oli purettu pala palalta ja jokainen osa numeroitu. Piirustuksia niistä ei ollut. Määränpäässä ne kasattiin, ja tarkoitusta varten palkattiin yleensä kirvesmies.

- Terijoella on ollut ammattitaitoisia miehiä asialla, sillä täällä pystytys sujui hyvin, Hautamäki ja Saxberg kertovat.

Kun talo oli koottu, tehtiin niistä uudet piirustukset. Torkkelin omat on päivätty vuodelle 1923 ja Hautamäen vuodelle 1924.

Hautamäellä on tallella myös vakuutuspaperit, joissa Niemeläntie kahdeksassa sijaitseva talo vakuutetaan pihoineen päivineen ainaisesti.

- Aita on edelleen vakuutettu yhden markan arvosta.

Hautamäen talon ovat hankkineet hänen vaimonsa isovanhemmat. Hänellä on myös tiedossa huvilan alkuperäinen omistaja Terijoella.

- Sen on omistanut tsaarin vallan aikainen puolalaissyntyinen eversti.Luetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Pohjanmaan uutisetSuosituimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää maakunnasta