Lukijat kertovat muistojaan Centrumin talosta – "Odotin kovasti pääseväni joskus yöksi leppäkerttukerhoon"

Centrumin talona tunnettu kiinteistö jää pian historiaan. Vaasalaiset muistelevat, kuinka ravintolan keittiöstä sai maailman parasta omelettia ja joku epäilee, että kiinteistössä on konkurssikirous. Moni muistelee myös rakennusvaiheessa sattunutta tulipaloa.

"Rakennusvaiheessa oli suuri tulipalo, jota koko kaupunki oli seuraamassa. Ainakin kaikki lapset. Tapahtui 10.2.1959 klo 16."

"Kävin tavaratalon rakentamisen aikana Vaasan yhteiskoulua. Koulupäivämme loppui keskipäivällä, ja kun tulimme keskustaan, oli rakennustyömaa ilmiliekeissä. Jäimme katselemaan työmaan paloa. Silloin oli pakkaspäivä ja sammutusvesi jäädytti kadut, joihin jäi paloletkujen uria."

"Rakennusaikainen, melko raju tulipalo. Rakennustelineillä kiipeili hätääntynyt kissa. Kuinka kissan kävi, jäi arvoitukseksi."

"Muistoja on paljonkin, mutta tiesitkö, että Centrumin rakennustyömaa paloi jo 1950-luvun loppupuolella ja aiheutti suurpalohälytyksen, joka valaisi taivasta myöhään iltaan."

Valtaosa muistoista liittyy ostosreissuihin tavaratalossa ja iltoihin ravintoloissa.

"Nuorena kävin usein Centrum-tavaratalossa. Sieltä sai monenlaista tavaraa ja ruokaa. Se kuului vakiokauppoihin niin kauan, kun oli toiminnassa. Sieltä sain e-säästökassan lippaan."

"Pikkulikkana Centrumin tavaratalosta ostettiin vapuksi valkoiset pitsipolvisukat. Aikuisena tuli myös käytyä Caribean Peoplessa ja naurun aihe oli se, että nimi oli mainosvalokyltissä kirjoitettu yhdellä b:llä, ei Caribbean."

"Taisi olla vuosi -85, kun yritettiin Leppäkerttuun sisälle. Sisäänpääsy evättiin, koska kravattia ei ollut kaulassa."

"Äitini oli töissä -60 luvulla Centrumin pystybaarin puolella ja muistan, kun kävin ravintolan keittiössä syömässä maailman parasta omelettia. Alakerran kaupasta sai kaikkea tarpeellista ja siellä käytiin niin kauan, kun kauppa toimi. Aikuisena kävin yläkerran ravintolassa tansseissa, oli suosittu paikka silloin 70- ja 80-luvuilla."

"Panimo & Pub oli opiskeluaikoina hyvä kokouspaikka yhdistyksellemme. Siellä oli aina tilaa, mutta myös mahdollisuus syödä ja juoda."

"Muistan, kun olin noin viidennellä luokalla ja tätini omisti Tähtitaivas- ja Panimo & Pub -ravintolan. Oli kiva käydä aina siellä ja olisi ollut kiva käydä aikuisenakin. Valitettavasti konkurssi tuli, niin kuin monelle muullekin kyseisessä talossa. Muistoina kynät ja coktailtikut."

"Kaupassa käytiin, ennen vanhempien kanssa ja sitten jo omilla rahoilla ostoksilla. Eikös siinä ollut myöhemmin joku toinenkin kauppa? Tanssimassa käytiin Valentinossa, Caribiassa ja Tähtitaivaassakin. Ikää oli tuolloin 19–22 vuotta."

"Oli siellä joku jännä baari, jossa tuli yläkerrassa käytyä, sellainen pikkunen. Nimeä en muista. 80–90-luvuilla. Ja kun itse olin pieni, niin isäni kävi tansseissa Centrumissa äitini kuoleman jälkeen."

"TV Store -kodinkoneliike vuosina 1990–1995. Avajaisissa jono Pitkällekadulle, oli koko etusivun ilmoitukset Pohjalaisessa ja Vasabladetisssa. Olin sen ajan myyjänä kyseisessä yrityksessä."

"Ollessani ihan pieni tyttö, yläikkunoissa oli leppäkerttutarrat. Aikuiset puhuivat yökerhosta. Odotin kovasti pääseväni joskus yöksi leppäkerttukerhoon. Panimo & Pub taisi olla aikaa, jolloin pääsin ensimmäisen kerran yökerhoon. Mutta pääsinpä jo aiemmin käymään Caribean Peoplessa siivoojan kanssa päiväsaikaan. Tikkuaski jäi muistoksi. Kävimme me siinä kaupassakin. Hämärä muistikuva on jostain kumppareiden sovittamisesta, mutta eihän se toki niin jännää ollutkaan kuin öinen kerho."

"Itäisessä päässä oli 90-luvulla kangaskauppa kellarikerroksessa. Kävin siellä monta kertaa lapsena äitini kanssa. Muistan, että kävelimme sinne ja ohitimme bingon ja yökerhon, joka oli myös samassa isossa talossa. Yökerho oli kauan samassa paikassa, ja oli aina tuhruinen ja likainen. Vaikutti olevan aikamoinen juhlamesta. Tämä oli siinä samassa tilassa kuin Pancho Villa on nykyään. Bingo oli kauiten aikaa talossa, näistä kolmesta firmasta. Kangaskaupan tila oli kauan tyhjä, mutta 2000-luvun puolella siihen tuli kirppari. Olisikohan ollut 2006–07 paikkeilla. Pani kuitenkin noin vuoden päästä lapun luukulle. Mikään kauppa tai ravintola ei tainnut olla kauan pystyssä siinä talossa. Siellä oli aina joku lukaali tyhjänä, ja yht’äkkiä siihen poksahti uusi firma, joka pian myös lopetti. Ihan hyvä vain, että vanha ruma ja kulunut talo puretaan. Siinä talossa on varmaan joku konkurssikirous. Toivottavasti uusi talo on hieno, eikä mikään moderni betonikimpale isoine lasiseinineen ja tehosteväreineen..."

"Varmaan ensimmäinen kerta tanssiravintolassa Centrumissa vuonna 1979, sisäänpääsyn kuului lämmin voileipä. Sen jälkeen tuli käytyä noissa muissakin."

"Olin 1970-luvulla Osuusliike Vaasanseudun ravintola Centrumissa tulosvastuullinen ravintolapäällikkö. Aiemmin olin ollut siellä myös esimieslinjan harjoittelijana, kun opiskelin E-instituutissa liikkeenjohtajuutta. Centrum oli tanssiravintola ja toiselle puolen, eri ovista tultiin Vaasanpuistikolta Itsepalvelu-Centrumiin. Sen lempinimi oli "Pysty". Liikevaihdolle ja kannattavuudelle asetettiin kovat tavoitteet, joten pohdiskelin millä tavoitteet saavutettaisiin. Olin kuullut Tampereella olevan Naistentanssit, jolloin naiset pokkaavat – tai niiaavat herroja tanssimaan. Olin varautunut saamaan tanssit alkuun, mutta heti ensisävelistä daamit ryntäsivät lattialle! Näin saatiin tiistai-illat iloisiin tunnelmiin. Pöytävaraukset olivat käytössä ja esimerkiksi poliiseille oli joka ilta pöytä varattuna."

Kommentoi
Luetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Lisää maakunnasta