Kotimaa näyttäytyy erilaisena Ugandan reissun jälkeen

Saavuimme bussilla Kawemben slummin liepeillä sijaitsevaan Smartup Factoryyn, jonka pihassa oli vastassa kymmenpäinen hymyilevien ja kohteliaiden ugandalaisnuorten joukko. Kättelyiden ja riemuhuutojen säestämänä astelimme sisälle Planin innovaatiokeskukseen, joka tarjoaa yhteiskunnassa heikossa asemassa oleville nuorille mahdollisuuden uuteen alkuun.

– Smartup Factory-hankkeen taustalla on ajatus, että innovaatiot, uusien ratkaisujen kehittäminen ja teknologian hyödyntäminen kuuluvat myös köyhille, työttömille ja vähän koulutetuille nuorille kehitysmaissa, kertoo hankkeesta vastaava Planin teknologia-asiantuntija Mika Välitalo .

– He ovat oman yhteisönsä ja elinpiirinsä asiantuntijoita ja voivat Smartup-tyyppisessä toimintatilassa aktiivisesti ratkaista havaitsemiaan ongelmia. Sitä kautta voi syntyä muun muassa yritystoimintaa, uusia hankkeita yhteisöissä ja voimaantumisen kokemuksia.

Smartup Factoryssa nuorten ohjaajana toimiva Aminah Nakawungu kertoo saaneensa apua ja tukea SmartUp Factoryn kautta. Nuoren naisen pitkäaikainen intohimo, vaatesuunnittelu ja tekstiilit, kasvoivat kangaskassien ompelemisesta uusien vaatekappaleiden suunnittelemiseksi sekä oman vaatekaupan avaamiseksi.

– Smartup Factory on auttanut minua kehittämään taitojani sekä osaamistani yrityksen pyörittämisessä, kertoo Aminah. Hän opettaa uusille nuorille oppimiaan käsityötaitoja ja toimii esimerkkinä kovasta ja palkitsevasta työstä.

Kahden päivän vierailun aikana nuoret miettivät yhdessä, miten Agenda 2030 -sopimuksen kestävän kehityksen tavoitteita voitaisiin toteuttaa konkreettisesti ruohonjuuritasolla. Välillä käytiin syömässä Smartup Factoryssa oppinsa saaneen naisen perustamassa ravintolassa slummissa ja tutustuttiin paikallisten nuorten elinolosuhteisiin.

Nuoret valitsivat yhteiseksi tavoitteeksi tyttöjen koulutusmahdollisuuksien parantamisen.

– Koulutus lisää tietoa ja ymmärrystä. Se on ratkaisu köyhyyden ja nälän poistamiseen, lisää tietoisuutta terveydestä ja hyvinvoinnista ja mahdollistaa kestävän talouden sekä innovaatiot, perustelivat nuoret yhteistä tavoitetta.

– Koulutuksen tärkeys heijastuu myös elämän muissa osa-alueissa ja edistää muita Agenda 2030 tavoitteita.

Smartup factoryn nuoret ovat alkaneet valmistaa kankaisia, uudelleenkäytettäviä kuukautissuojia, joiden tarkoituksena on mahdollistaa ugandalaisten tyttöjen koulunkäynti myös kuukautisten aikana. Ilman suojia koulunkäynti katkeaa joka kuukausi ja tytöt jäävät jälkeen opetuksessa. Suomalaiset nuoret tukevat ugandalaisia tässä tärkeässä työssä keräämällä varoja materiaalien hankintaan ja Smartup Factoryn toimintaan.

Suomalaisille nuorille matka Ugandaan oli kasvattava ja todisti, että nuori lukiolainenkin voi vaikuttaa globaaleihin asioihin.

– Suomi näyttäytyy köyhyyden näkemisen jälkeen aivan eri tavalla ja aikaisemmin itsestään selvinä pidettyjä asioita osaa nyt arvostaa, nuoret pohtivat.

– Vierailun jälkeen ymmärrämme syvemmin esimerkiksi koulutuksen merkityksen.

Lisää aiheesta

Kommentoi
Luetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Lisää maakunnasta