Kahakka alkoi parrasta vetämisellä ja päättyi veitseniskuun – 60-vuotiaan alavutelaisen selitykset eivät vakuuttaneet käräjäoikeutta

SEINÄJOKI

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus on tuominnut 60-vuotiaan alavutelaismiehen vuoden ja kuuden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen hätävarjelun liioittelun yhteydessä tehdystä törkeästä pahoinpitelystä. Mies iski toista miestä veitsellä kylkeen Alavudella 14.4.

Iskun uhri, 50-vuotias mies, sai puolestaan 20 päivää vankeutta pahoinpitelystä, joka kohdistui kolmanteen mieheen.

Käräjäoikeus otti rangaistusta alentavana seikkana huomioon miehen aiemmin toukokuussa saaman kolmen kuukauden vankeustuomion. Toisaalta käräjäoikeus käytti myös koventamisperusteena miehen aikaisempaa rikoshistoriaa, joka osoittaa piittaamattomuutta laeista.

Kolmikko oli ryypiskellyt 60-vuotiaan asunnolla. 50-vuotias mies ja kolmas mies olivat jossain vaiheessa ryhtyneet riitelemään suullisesti. Lopulta 50-vuotias oli käynyt kolmanteen mieheen käsiksi. 60-vuotias oli tällöin poistunut asunnosta ja soittanut hätäkeskukseen. Mies palasi asuntoon ja haki keittiöveitsen. Pian tämän jälkeen 50-vuotiaassa oli pistohaava.

Tapahtumien kulusta oli näyttönä vain asianosaisten sekavat kertomukset.

50-vuotias myönsi vetäneensä kolmatta miestä parrasta ja lyöneensä tätä nyrkillä kasvoihin. Hän kiisti syytteessä mainitun kuristamisen, jolle ei oikeudessa löytynyt näyttöä.

50-vuotias kertoi aikoneensa lähteä asunnosta, kun 60-vuotias tuli häntä vastaan veitsi kädessä. 50-vuotias yritti vääntää veitsen irti, mutta 60-vuotias pääsi tuikkaamaan veitsellä kylkeen. Veitsi jäi törröttämään uhrin kylkeen. Uhri käveli tutun taksiyrittäjän luo. Tämä tilasi ambulanssin.

Oikeus piti uhrin kertomusta epäuskottavana. Päihtymys vaikutti miehen muistikuviin niin, että hän ei esimerkiksi muistanut kävelleensä taksiyrittäjän luo. Veitsi ei oikeuden mukaan myöskään voinut jäädä kylkeen törröttämään, koska haava oli niin pieni.

60-vuotiaan esitutkinnassa kertoma ja oikeudessa esittämä tapahtumakuvaus poikkesivat toisistaan. Oikeus piti luotettavimpana miehen heti tapahtuman jälkeen 15.4. kertomaa verisota. Tuolloin hän myönsi tuikanneensa uhria. Välillä hän kertoi tarvinneensa veistä juuston leikkaamiseen. Oikeudessa hän kertoi uhrin saattaneen horjahtaa veitseen tai teloneen sillä itse itsensä.

Lähinnä oikeudelle jäi selvitettäväksi, oliko kyseessä hätävarjelutilanne. Veitsen iskukohta oli sellainen, että uhrin käsien on pitänyt olla ylhäällä. Oikeus totesi tämän viittaavan siihen, että uhri on yrittänyt käydä 60-vuotiaan päälle.

Lisäksi käräjäoikeus otti huomioon hätäpuhelun ja sen, että 60-vuotias tiesi uhrin väkivaltaisesta taustasta. Toisaalta 60-vuotias olisi myös voinut väistää tilanteen tai toimia muuten toisin. Käräjäoikeus hylkäsi alkuperäisen syytteen tapon yrityksestä ja vaihtoehtoisen syytteen törkeästä pahoinpitelystä. Kyseessä oli oikeuden mukaan hätävarjelutilanne, jonka yhteydessä 60-vuotias syyllistyi törkeään pahoinpitelyyn.

60-vuotias ehti istua tutkintavankeudessa lähes kaksi kuukautta. Hänellä ei ole aikaisempaa rikostaustaa. Hän joutuu maksamaan uhrille kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta 1 000 euroa korvauksia.

Tuomio on lainvoimainen.

Hannu Purola

Kommentoi
Luetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Lisää maakunnasta