Vaasan jätehuolto maan kalleinta, ja kiinteistöverot nousseet 74 prosenttia kahdeksassa vuodessa

Vaasan kiinteistöverotus on noussut kahdeksassa vuodessa 74 prosenttia. Myös monet muut maksut ovat kasvaneet tänä aikana roimasti. Asia selviää Suomen Kiinteistöliiton tekemästä tutkimuksesta.

Kiinteistöliitto tutki syyskuussa 2017 kunnallisten maksujen eroja kooltaan ja kulutukseltaan samanlaisissa taloyhtiöissä 51 eri kaupungissa. Vuotuinen tutkimus kertoo myös miten maksut ovat muuttuneet vuodesta 2009 vuoteen 2017.

Kaikki muutkin asumisen menot ovat nousseet selvästi yleistä kustannustasoa nopeammin. Yleinen kustannustaso on noussut kahdeksassa vuodessa vain 11 prosenttia.

Vaasalaisten jätehuolto on kallistunut kahdeksassa vuodessa 35 prosenttia, kaukolämpö 32 prosenttia, vesi 23 prosenttia ja sähkö 23 prosenttia. Näistä kaukolämmön hinnannousu on tuntunut asukkaiden kukkarossa eniten, koska lämmitys on taloyhtiöiden suurin menoerä.

Aivan lohduton ei Vaasan tilanne ole. Seinäjoen kiinteistöverot ovat nousseet kahdeksassa vuodessa 100 prosenttia, vesi 59, kaukolämpö 36, jätehuolto 28 ja sähkö 15 prosenttia. Seinäjoellakin kaukolämmön hinnannoususta koitui asukkaille eniten euromääräistä lisälaskua.

Toisaalta Vaasan seudun jätehuolto on nyt maan kalleinta, kun taas Seinäjoen yhdeksänneksi kalleinta. Vaasalaiset maksavat jätehuollostaan 59 prosenttia ja seinäjokelaiset 35 prosenttia keskimääräistä enemmän. Pääsyynä Vaasan seudun jätehuollon kalleuteen ovat Stormossenin 302 prosenttia keskimääräistä kalliimmat ekomaksut. Hintaa nostavat osaltaan myös 26 prosenttia keskiarvoa korkeammat jäteastioiden tyhjennysmaksut.

Tilastoista löytyi myös positiivisia asioita. Pohjalaiskunnat säilyivät vertailun kärkisijoilla edullisen energian ansiosta. Kokkola on kaukolämmön edullisuusvertailun kakkonen, Vaasa neljäs, Seinäjoki viides ja Mustasaari kuudes. Kaukolämpö on Kokkolassa 23 prosenttia, Vaasassa 19, Seinäjoella 17 ja Mustasaaressa 15 prosenttia keskimääräistä halvempaa.

Jos edullisuutta vertaillaan, pitää Seinäjoen kiinteistösähkö kärkeä samalla, kun Vaasa, Mustasaari ja Kokkola jakavat kuudetta sijaa. Sähkö on Seinäjoella 21 prosenttia ja muissa tutkituissa pohjalaiskunnissa 16 prosenttia keskimääräistä halvempaa.

Lisää aiheesta

Kommentoi
Luetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Lisää maakunnasta