Halal-teurastajan oikeuskäsittely käräjäoikeudessa alkoi – kauhajokelaismies teurasti tuotantoeläimiä raa’asti ja hautasi teurasjätettä säännösten vastaisesti maahan

SEINÄJOKI

Kauhajoella viime kesänä paljastuneen halal-teurastamon oikeuskäsittely alkoi torstaina Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeudessa.

Kihlakunnansyyttäjä Jarmo Rintala vaatii kauhajokelaismiestä törkeästä eläintensuojelurikkomuksesta ehdolliseen vankeusrangaistukseen sekä seitsemän vuoden eläintenpitokieltoon tuotantoeläinten osalta. Ehdollisen vankeusrangaistuksen kestoon syyttäjä ei ota kantaa. Vastaaja kiistää syytteet.

Vastaajana oleva Kauhajoella asuva mies oli alkuvuodesta 2017 ostanut maatilan. Tarkoituksena oli aloittaa tuotantoeläimien pito maatilalla. Tätä varten tilalle oli hankittu useita kymmeniä nautoja, lampaita, vuohia, kanoja ja kalkkunoita.

Mies oli teurastanut ainakin kymmenkunta eläintä halal-menetelmää käyttäen. Lisäksi syntynyttä teurasjätettä oli haudattu maahan säännösten vastaisesti. Vastaajan mukaan kyseisen menetelmän käyttö rajoittui omaan käyttöön teurastettuihin eläimiin ja ettei tarkoituksena ollut käyttää menetelmää laajemmin tuotantotoiminnassa.

Vyyhti lähti purkautumaan, kun tilalle suoritettiin eläinsuojelutarkastus tilalta karanneen vuohen jälkimainingeissa. Aluehallintoviraston suorittamassa tarkastuksessa tilalla havaittiin suoritetut teurastukset sekä teurasjätteiden säännösten vastainen käsittely. Tilalla ei myöskään oltu havaittu asianmukaista tainnutusvälineistöä. Samassa yhteydessä todettiin myös muita puutteitta liittyen eläinten asianmukaiseen pitoon sekä hallinnollisia epäselvyyksiä.

Syyttäjän mukaan halal-teurastustapa on eläinten lopettamistapana erityisen raaka ja julma. Teurastustapa ja muut laiminlyönnit eläinten asianmukaisessa pidossa täyttävät kokonaisuutena törkeän eläinsuojelurikkomuksen tunnusmerkit.

Syyttäjä vaatii lisäksi rangaistusta ympäristön turmelemisesta, lievästä veropetoksesta, kirjanpitorikoksesta, työnantajan ulkomaalaisrikkomuksesta sekä eläintunnistusjärjestelmästä annetun lain rikkomisesta.

Vastaajan mukaan eläinten lopetus on pyritty toteuttamaan mahdollisimman kivuttomasti. Hän vetoaa myös siihen, että itse menetelmä ei ole kielletty. Yleisesti vastaaja kertoo pyrkineensä toimimaan oikein parhaiden tietojensa mukaan. Vastaaja vaatii myös muiden syytekohtien hylkäämistä

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus antaa asiassa tuomion keskiviikkona 20. kesäkuuta

Matias Juupaluoma

Kommentoi
Luetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Lisää maakunnasta