Arkistojen kätköistä: Vaasanpuistikko 22:ssa on ollut monta ravintolayrittäjää, mutta useimmat joutuivat laittamaan lapun luukulle

Centrumin talon purkupäätös on herättänyt paljon keskustelua vaasalaisten keskuudessa. Vaasanpuistikko 22:n talossa on sijainnut monia legendaarisia yökerhoja tai diskoja.

Pohjalainen teki Vaasan keskustassa pyöritetyistä ravintoloista jutun, joka julkaistiin ensimmäisen kerran 9. lokakuuta 2011. Julkaisemme jutun ja siihen liittyneen kommentin nyt uudelleen lukijoillemme.

---

Juppidiskoa ja pöydällä tanssimista

MIKKO KALLIONPÄÄ

Yökerhobisnes on vaikeaa. Vaasanpuistikko 22:ssa on ollut monta yrittäjää, mutta useimmat joutuivat laittamaan lapun luukulle.

Viimeisen 40 vuoden aikana Vaasassa on toiminut kolmisenkymmentä yökerhoa tai diskoa. Tällä hetkellä niitä on kuusi, ja seitsemäs aukeaa marraskuussa.

Yli kaksikymmentä yökerhoa on lopetettu, mutta vaasalaisten ravintolakävijöiden mielissä monet elävät ikuisesti.

Osa niistä on mennyt nurin, osalla on samat omistajat mutta eri nimi.

Pohjalaisen tekemä visiitti Vaasan lähihistoriaan osoittaa, että etenkin yhdessä osoitteessa yökerhojen nimet ovat vaihtuneet tiuhaan.

Vaasanpuistikko 22 tunnettiin aikoinaan Centrumin talona, ja siellä toimi 1970-luvulla samanniminen tanssiravintola, oman aikansa yökerho. 1980-luvulla oli diskon vuoro, Caribbean People toi tuulahduksia Väli-Amerikasta. Muotivaatteet piti olla päällä, elettiin juppiaikaa.

Sitten tanssittiin perinteisesti Valentinossa ja myöhemmin Tähtitaivaassa, tuttavallisemmin Tätitaivaassa. Sekin riemu loppui. Viimeisimmät yökerhoyrittäjät olivat Apache Inn ja Party House 22.

Pubeja ja ruokaravintoloita talossa oli vuorotellen useita, esimerkiksi Martina sekä Panimo & Pub. Nykyään kiinteistössä toimii meksikolaisravintola Pancho Villa.

Vaskiluodon Waskia oli legendaarinen tanssiravintola, jonne saapui uteliaita ympäri Vaasan lääniä. 1990-luvun alkupuolella Waskian alakertaan tuli yökerho Moritz, joka oli jonkin aikaa kaupungin kuumin menomesta.

Rantasipi Tropiclandiaksi muuttuneessa Waskiassa tanssitaan edelleen, mutta Moritzissa järjestetään lähinnä yksityistilaisuuksia ja joskus bändi-iltoja. Sisustus on suurin piirtein sama kuin 90-luvulla.

Ravintolapäällikkö Marko Paulin sanoo, että Moritzin yökerho tuskin tekee paluuta.

— Emme lähde kilpailemaan keskustan paikkojen kanssa.

Uudemmista yökerhoista Hietasaarenkadun Leipätehtaan nimikylttiä on saatu ruuvata ahkerasti: Papin Nenä, Cirkus, Superstereo ja taas Leipätehdas.

Nykyisen Rosson paikalla Vaasanpuistikko 18:ssa oli virkeää yökerhotoimintaa. Bristol oli rosoisempi vaihtoehto juppidiskolle.

Sitten tuli Jungle Bar, jossa sai väistellä liaaneja. Paikan erikoisuus oli karkaistulla lasilla verhoiltu baaritiski, jonka sisällä kipittivät skorpioni ja tarantella.

Giggling Marlin hyödynsi Suomi-rockin uuden tulemisen ja toi Vaasaan uuden ilmiön: sai tanssia pöydillä.

Yksi kaikkien aikojen kuuluisimmista diskoista oli Maximillian´s Pitkälläkadulla. Taloa ei ole enää olemassa.

"Maxi" avasi ovensa iltakahdeksalta. Jonossa piti olla vähintään puoli tuntia aikaisemmin, jos mieli päästä sisään.

Mikäli oheisesta kartasta puuttuu jokin olennainen yökerho, syy on jutun kirjoittajan. Mukaan on otettu vain diskoksi tai yökerhoksi luokiteltuja ravintoloita.

MIKKO KALLIONPÄÄ

On kuuma perjantai-ilta kesällä 1988. Vaasanpuistikko 22:n mainoskyltissä lukee kissankorkoisin, välkkyvin kirjaimin: Caribbean People.

Sinne ollaan menossa ensimmäistä kertaa. Varustus on kopioitu Don Johnsonilta: valkoinen pikkutakki paksuilla olkatoppauksilla, vihertävä T-paita, lepattavat vaaleat "greduhousut" sekä purjehduskengät ilman sukkia.

Tukassa kaksi kourallista muotovaahtoa.

Sisäänpääsymaksu on ehkä 30 markkaa. Portaita ylös kävellessä kuuluu Billy Oceanin laulu Get Outta My Dreams, Get Into My Car.

Sitten tullaan ravintolasaliin. Oho. Äsken oltiin Vaasassa, nyt Havannassa tai Miamissa.

Katossa pyörii diskopalloja. Baaritiski on värikäs kuin joulukuusi.

Tanssilattialla hittejä toisensa perään. Gloria Estefan: Rhythm Is Gonna Get You, Johnny Hates Jazz: Shattered Dreams, Belinda Carlisle: Heaven Is A Place On Earth.

Hitaat kiinnostavat enemmän. Jos tulisi vaikka Debbie Gibsonin Foolish Beat.

Drinkkejä sekoittaa Jaska. Mitähän sitä otettaisiin... vaikka San Francisco!

Pian eteen tuodaan oranssinpunainen juoma, joka on koristeltu kirsikalla ja mansikoilla. Kaiken kruunaa söpö aurinkovarjo.

Tulee samanlainen tunne kuin silloin, kun kaatuu pyörällä. Ensin pitää tarkistaa, ettei kukaan tuttu nähnyt.

Juoma hörpätään pois salamannopeasti. Seuraavaksi tilataan tuoppi Lahden Sinistä.

Kommentoi
Luetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Pohjanmaan uutisetSuosituimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi


Lisää maakunnasta