Anna Bertills ei usko kieliriitaan

Vöyriläinen eurovaaliehdokas torjuu puheet suomen ja ruotsin välisistä ongelmista. "Kieliriita ei ole nuorten maailmaa, eikä EU:ta".

Vöyriläinen eurovaaliehdokas torjuu puheet suomen ja ruotsin välisistä ongelmista. "Kieliriita ei ole nuorten maailmaa, eikä EU:ta".
Vaasassa keskiviikkona vieraillut Anna Bertills (29) hämmästyttää. Hän puolustaa ruotsinkielisiä rakenteita ja pitää niitä tärkeänä kielivähemmistön turvana. Oma yliopistoyksikkö ruotsinkielisille on hänen mielestään faktaa.
Silti hän sanoo, ettei pahaa kielirajaa oli olemassa varsinkaan nuorten maailmassa.
Bertillsin lääke kiistoihin ei ole sulauttamista, vaan tietty määrä eriyttämistä. Puhujilleen arvokkaat kielet takaavat vahvan kaksikielisyyden.
Hän asettaa molemmat kielet, suomen ja ruotsin, paljon puhuvaan mittakaavaan ja tekee samalla koko kieliriitapuheen typeräksi.
- Pitää muistaa, että Euroopan Unionissa on 27 maata, paljon kieliä ja kulttuureja. Varsinkin nuori polvi on tottunut kulkemaan ongelmitta kielirajojen yli.
Hän ei usko edes Pohjanmaan kaatuvan kieliinsä.
Pohjanmaa ei
pärjää yksin
Bertills on yksi RKP:n kärkiehdokkaista. Kampanjan painopiste on Helsingin ja Turun lisäksi Vaasassa. Itse hän on lähtenyt Vöyriltä ylioppilaana, aviopuoliso Andreas Back on vaasalainen. Koti on nyt Helsingissä.
- Tunnen Pohjanmaan maakunnan omakseni ja haluan ajaa seudun etua myös EU:ssa. Pohjanmaa ei pärjää ilman muuta Eurooppaa.
Millainen on maakunnan etu EU:ssa?
- Edistän vapaata liikkumista, kaksikielisyyttä ja vapaamielisyyttä.
Liberalismi on sana, joka toistuu.
- Vaikka nuuska ei ole minulle tärkeä asian, sen kieltäminen on puuttumista yksilön vapauteen valita.
Epäröimättä
Thorsin rinnalla
Epäröimättä Bertills asettuu ministeri Astrid Thorsin (r.) rinnalle maahanmuuttokysymyksissä. Tässä hän korostaa liberalismin ohella humanismia.
Bertills odottaa EU:lta yhteistoimia maahanmuuttokysymyksissä. Karsaasti hän katsoo perussuomalaisten ja puolueen puheenjohtajan Timo Soinin näkemyksiä asiasta.
Vaaliasetelmakin ihmetyttää.
- En voi ymmärtää, miten kristillisdemokraatit lähtivät vaaliliittoon perussuomalaisten kanssa, kun arvot ovat niin erilaiset.
Politiikka innostaa Bertillsiä. Hän ilmoitti keskiviikkona halustaan jatkaa RKP:n varapuheenjohtajana.
Koulutukseltaan hän on valtiotieteiden maisteri ja tällä hetkellä ministeri Stefan Wallinin erityisavustaja.
Bertills ehdotti jokin aika sitten, että Suomen pitäisi asettaa Olli Rehnin ohella myös naisehdokas komissaariksi. Nimi oli Eva Biaudet, RKP:n entinen ministeri ja kansanedustaja, joka nyt toimii Etyj:n ihmiskaupan vastaisena erityisedustajana.
- Olen edelleen samaa mieltä. EU:n virkoihin tarvitaan lisää tasa-arvonäkemystä.
RKP:n varapuheenjohtaja, ministerin erityisavustaja ja euroehdokas Anna Bertills Vöyriltä etsii kielellistä yhteisymmärrystä.


Luetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Pohjanmaan uutisetLuetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää maakunnasta