Tekniset tutkimukset Alahärmän koulun sisäilmaongelmista valmistuivat: Rakenteista löytyi mikrobi- ja kosteusvaurioita sekä sädesientä – erityisen pahoja vauriot ovat keittiössä

Alahärmän alakoulun tiloissa on tehty rakennusteknisiä tutkimuksia, joiden tarkoituksena oli selvittää riskirakenteet, jotka voivat aiheuttaa sisäilmahaittaa.

Kauhavan kaupungin tiedotteen mukaan vuonna 1968 rakennetun vanhan osan ulkoseinissä havaittiin mikrobivaurioita ja alapohjassa poikkeavaa kosteutta. Mikrobivaurioita ja korkeita voc-pitoisuuksia havaittiin myös muovimatoissa.

– Vuonna 1974 toteutetussa alapohjassa havaittiin käytöstä poistettu lämpökanaali, jonne on jäänyt muottipuutavaraa ja muuta orgaanista materiaalia. Lämpökanaalista on voimakas ilmavirta sisätiloihin, tiedotteessa sanotaan.

Laajennusosan (1998) alapohjarakenteen läpiporauksessa havaittiin, että pintabetonilaatan alle asennettu suojapaperikerros oli kärsinyt kosteusvaurioista. Kosteusvaurioon viittaavia löydöksiä tehtiin myös keittiön väliseinistä.

Vuodelta 1968 olevassa vedeneristeessä havaittiin korkeita PAH-pitoisuuksia. Yläpohjarakenteesta otetussa materiaalinäytteessä havaittiin sädesienikasvustoa. Erityisen pahat vauriot olivat keittiön kattorakenteissa.

– Rakennuksessa tehtiin aistinvaraisia havaintoja, alapohjan ja ulkoseinän rakenneavauksia, hetkellisiä kosteusmittauksia, viiltomittauksia ja otettiin materiaalinäytteitä mikrobianalyysiin sekä materiaali VOC-analyysiin. Lisäksi otettiin muutamia lämpökuvia lämpökameralla.

Tiedotteen mukaan rakennusterveysasiantuntija on arvioinut altistumisolosuhdetta Valviran ohjeen mukaisesti näiden tietojen perusteella.

– Raportissa todettiin yhteenvetona, että laaja-alaisista kosteus ja mikrobivaurioista johtuen haitallinen altistumisolosuhde on rakennuksessa mahdollinen tai jopa todennäköinen.

Lisäksi rakennusterveysasiantuntija on arvioinut, että rakennus on kokonaisuudessaan siinä kunnossa, että remontoimisen kustannuksia voisi verrata uudisrakentamisen kustannuksiin.

Välittöminä toimenpiteinä tilapalvelut tulee ylipaineistamaan koko rakennuksen, jolla estetään epäpuhtauksien kulkeutuminen sisäilmaan. Lisäksi tiloihin asennetaan paine-ero mittarit, jotka keräävät tietoa kyseisen tilan paine-eroista ja saadaan varmistettua tilojen säilyminen ylipaineisena.

– Hiihtoloman aikana tehdään perusteellinen siivous, jonka jälkeen otetaan sisäilmanäytteitä, jotta varmistutaan siitä, että rakenteista ei ole päässyt epäpuhtauksia sisäilmaan.

Kauhavan kaupungin sisäilmatyöryhmä kävi raportin läpi kokouksessaan maanantaina ja päätti pyytää terveystarkastajan ja työterveyslääkärin lausunnot rakennusteknisen tutkimusraportin pohjalta. Lisäksi todettiin, että tilapalvelujen laatima suunnitelma tilanteen korjaamiseksi on riittävä.

Sivistysjohtaja, opetuspäällikkö ja koulunjohtaja aloittavat väistötilojen tilatarveselvityksen. Tilatarveselvitys koskee koko alakoulua ja lisäksi aikaisemmin lukion puolelle väistöön siirrettyä pienryhmää. Tarkoitus on päästä aloittamaan syyslukukausi 2019 väistötiloissa. Ruokailun järjestämistä lukiosalissa tutkitaan.

Rakennuttamispäällikkö käynnistää aikaisemmin sovitusti koko kampusalueen perusteellisen tutkimisen ja sen jälkeen edetään tarveselvitykseen ja edelleen hankesuunnitteluun.

Tämänhetkisen arvion mukaisesti väistötiloissa toimittaisiin 4-5 vuotta.

Lisää aiheesta

Kommentoi
Luetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Pohjanmaan uutisetSuosituimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää maakunnasta