Seinäjoki sai uuden kulttuurisen musiikintutkimuksen professorin

Taideyliopiston Sibelius-Akatemiaan ja Seinäjoen yliopistokeskukseen on valittu uusi kulttuurisen musiikintutkimuksen professori. Professuuri vahvistaa Seinäjoen yliopistokeskuksen hyvinvoinnin ja luovuuden tutkimusosaamista. Erityisalana ovat muun muassa luovan kaupunkiympäristön ja kulttuurisen hyvinvoinnin tutkiminen ja kehittäminen.

Virkaan on valittu FT, dosentti Antti-Ville Kärjä.

Kärjä lähtee tutkimaan muun muassa sitä, miten kulttuuriperinnöstä keskustellaan esimerkiksi Ilmajoen musiikkijuhlien, Provinssin ja Tangomarkkinoiden yhteydessä.

Musiikkitapahtumat ovat merkittävä osa Etelä-Pohjanmaan elinvoimaisuutta. Alueella halutaan jatkossakin panostaa kulttuuritapahtumiin osana kaupunkisuunnittelua.

Kärjä tutkii muun muassa siten, miten käsitykset musiikkiperinnöstä kytkeytyvät kulttuuriseen hyvinvointiin. Hän tarkastelee erityisesti musiikkiperinnön tuottamista ja hyödyntämistä suhteessa "kaupunkibrändäykseen", paikalliseen tapahtumatuotantoon sekä erilaisiin vähemmistöidentiteetteihin.

– Olen kiinnostunut siitä, minkälainen musiikkiperintö otetaan itsestään selvänä ja millaisiin musiikillisiin ilmiöihin suhtaudutaan vähättelevästi ja jopa vihamielisesti kulttuuriperintöä määriteltäessä. Paneudun myös siihen, miten yhteiskunnan erilaiset epämiellyttävät tekijät kuten rasismi vaikuttavat kulttuuri- ja musiikkiperinnön rakentumiseen, Kärjä toteaa.

Antti-Ville Kärjä (s. 1970) on väitellyt filosofian tohtoriksi Helsingin yliopistosta vuonna 2005 pääaineenaan musiikkitiede. Hänelle on myönnetty audiovisuaalisen mediamusiikin tutkimuksen dosentuuri Tampereen yliopistosta (2007) ja populaarimusiikin tutkimuksen dosentuuri Helsingin yliopistosta (2009). Ennen professorinimitystä Kärjä työskenteli Taideyliopiston Historiafoorumissa yliopistotutkijana.

Kärjä on Suomen etnomusikologisen seuran puheenjohtaja sekä Kulttuurintutkimuksen seuran sekä International Association for the Study of Popular Music -järjestön hallitusten jäsen.

Professuuri kuuluu Seinäjoen yliopistokeskuksessa toteutettavaan Etelä-Pohjanmaan korkeakouluyhdistyksen ja Taideyliopiston Sibelius-Akatemian yhteisrahoitteiseen tutkimustoimintaan ja yhteistyöhön. Se on jatkoa vuosina 2002–2017 toteutetuille populaarimusiikin ja kulttuurisen musiikintutkimuksen professuureille ja kuuluu Etelä-Pohjanmaalla toimivaan viiden yliopiston monitieteiseen tutkimusverkosto Epanetiin. Kärjä aloittaa työnsä helmikuun alussa. Työsuhde jatkuu 2024 tammikuun loppuun.

Kommentoi
Suosituimmat kulttuuriuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat kulttuuriuutiset
  • Uutiset
  • Urheilu
  • Videosarjat