Tiistaina televisiossa: Raudanpuute ilman anemiaa – vaatiiko se hoitoa vai ei?

Spotlight: Raudanpuute – turhaa huoltako?

***

Raudanpuute ilman anemiaa on kiistanalainen vaiva, josta lääkärit ovat kaikkea muuta kuin yksimielisiä. Tätä käsitystä vahvistaa myös aiheesta tehty tuore dokumentti.

Kokkolalainen Fanny Indola odottaa kolmatta lastaan ja kärsii raudanpuutteesta ilman anemiaa. Hänen hemoglobiininsa on hyvä, mutta rautavarastoja mittaavat ferrtitiiniarvot ovat matalat.

Lue lisää: Veto poissa? Syysväsymys voi johtua rautavajeesta

Hän on niin väsynyt, että se tuo haasteita jaksaa lapsiperhearkea. Mutta kun hemoglobiiniarvot ovat kunnossa, neuvolassa katsotaan, että nuori äiti on matalista ferritiineistään huolimatta terve.

Fannyn yksityislääkärin mielestä raudanpuute vahingoittaa sikiötä. Siksi hän passittaa tämän rautainfuusioon eli saamaan rautaa suoraan suoneen. Fanny itse kokee, että rautainfuusio helpottaa hänen oloaan merkittävästi, kalliista laskusta huolimatta.

 

Onko raudanpuute ilman anemiaa sairaus?

 

Fannyn tavoin moni epäilee väsymyksensä ja muiden oireidensa syyksi raudanpuutetta ilman anemiaa. Mutta onko se sairaus? Miksi ferritiinejä mitataan ruotsalaisäideiltä neuvolakäynneillä, mutta Suomessa ei?

Lääkärit eivät ole asiasta yksimielisiä, eivät varsinkaan rautainfuusiosta. Moni näkee sen liioitteluna ja katsoo, etteivät kaikki raudanpuutteesta kärsivät tarvitse hoitoa. Dokumentissa kuullaan myös kokemuksia rautainfuusion riskeistä ja sivutaan Raudanpuute-facebookryhmässä aiheesta käytyä keskustelua.

 

Muotisairaus?

 

Dokumentissa haastateltu sisätautien erikoislääkäri Esa Soppi sanoo, että raudanpuute voi olla raskaana olevalle vaarallista. Hän pitää harmillisena, että raudanpuute ilman anemiaa mielletään Suomessa muotisairaudeksi.

Aiheen kiistanalaisuutta kuvaa se, ettei kukaan tammikuussa järjestetyille lääkäripäiville osallistuneista veritautien erikoislääkäreistä halua antaa siitä haastattelua dokumentin tekijöille.

Yle Teema & Fem tiistai 26.2. klo 19.00

Lisää aiheesta

Kommentoi
Suosituimmat kulttuuriuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat kulttuuriuutiset