Operaatio Yövartio: Rembrandtin mestariteoksen mittava kunnostustyö livestriimataan Hollannista

AMSTERDAM

Hollannissa alkaa tänään Amsterdamin Rijksmuseum-museon historian suurin kunnostustyö, kertoo Guardian.

Yksi Rembrandtin kuuluisimmista teoksista, Yövartio kunnostetaan yleisön silmien alla. 12-henkinen asiantuntijaryhmä tekee töitä seitsemän neliömetrin suuruisessa lasikammiossa.

Sen lisäksi, että asiantuntijoiden Operaatio Yövartioksi kutsuma kunnostus tehdään museokävijöiden katsoessa, aiotaan prosessi myös striimata livenä.

Guardianin mukaan teos restauroitiin edellisen kerran vuonna 1975 sen jälkeen, kun hollantilainen opettaja oli hyökännyt sen kimppuun puukon kanssa.

Teoksesta on paljon opittavaa

Ennen kunnostustöiden virallista alkamista museon johtaja esittelee kunnostusta tekevän tiimin museovieraille ja striimin katsojille.

Museon johtajan Taco Dibbitsin mukaan seuraavien kymmenen kuukauden aikana teos kartoitetaan kauttaaltaan – kerros kerrokselta ja pigmentti pigmentiltä.

–  Sille pohjalle teemme suunnitelman kunnostuksesta ja sen jälkeen alkaa itse kunnostus, Dibbits kertoi Guardianille.

Kunnostuksen ohessa toivotaankin, että alun kymmenen kuukauden mittaisen tutkimusvaiheen aikana saataisiin lisää tietoa 1600-luvulla eläneen Rembrandtin luomistyön kulusta. Asiantuntijat toivovat Guardianin mukaan selvyyttä muun muassa siihen, tekikö Rembrandt valtavalle kankaalle aluksi luonnoksen.

Dibbits kertoi Guardianille, että jopa teoksen parhaiten tuntevilla on paljon opittavaa siitä. Teos kun on ollut koko ajan näytillä.

–  Olen tehnyt täällä töitä 17 vuotta, enkä ole ikinä nähnyt maalauksen yläreunaa. Sen viereen ei voi vain laittaa tikkaita. Me tiedämme niin vähän siitä, miten hän (Rembrandt) työskenteli Yövartiota tehdessään, Dibbits kertoi lehdelle.

Yövartio kuuluu kaikille

Guardianin mukaan maalausta käy katsomassa kaksi miljoonaa ihmistä vuodessa.

BBC:n mukaan maalaus on neljä metriä korkea ja 4,5 metriä leveä. Teos painaa 337 kiloa.

–  Yövartio on yksi maailman kuuluisimmista maalauksista. Se kuuluu meille kaikille, ja sen vuoksi olemme päättäneet tehdä kunnostuksen museossa – ja jokainen, missä tahansa onkaan, voi seurata prosessia verkossa, Dibbits perusteli kunnostuksen julkista luonnetta museon tiedotteessa viime vuoden lokakuussa.

Rembrandtin kuolemasta tulee kuluneeksi tänä vuonna 350 vuotta, kertoi museo tiedotteessaan. Rijksmuseumilla avattiin helmikuussa juhlavuoden kunniaksi näyttely, jossa oli ensimmäistä kertaa esillä kaikki museon omistamat yli 400 Rembrandtin teosta. Yövartio oli näyttelyn kohokohta.

Kesäkuussa päättyneen valtavan näyttelyn lisäksi juhlavuotta muistetaan myös toisella näyttelyllä, Rembrandt-Velazquez. Lokakuussa avautuva näyttely asettaa hollantilaisten mestarien työt laajempaan kansainväliseen kontekstiin ja avoimeen dialogiin saman aikakauden espanjalaisten mestarien teosten kanssa.

KommentoiSuosituimmat kulttuuriuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
  • Uutiset
  • Urheilu
  • Videosarjat