Viranomaiset ottivat katupartiot jatkuvaan seurantaan – vie resursseja turvallisuudelta

Viranomaiset ovat ottaneet katupartiot jatkuvaan seurantaan, kertoo sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg Lännen Medialle.

– Raportointivelvollisuus on läpi hallinnon ja katsomme päivittäin, ettei tilanne pahene.

Nergin mukaan seurannassa ovat mukana paikallispoliisilaitosten lisäksi keskusrikospoliisi ja suojelupoliisi. Viranomaiset vetävät yhteen käsityksensä tilanteesta päivittäin samalla kun muutenkin seuraavat, miten tilannekuva turvapaikka-asioissa kehittyy.

Sisäinen turvallisuus ja maahanmuutto kuuluvat sisäministeriön toimialaan. Nerg on ministeriönsä korkein virkamies. Hänen mukaansa sisäministeriö, sen virastot ja poliisilaitokset ovat käyneet yhdessä läpi tietonsa katupartioista ja todenneet, että toiminta on vielä suuruusluokaltaan pientä.

Turvapaikanhakijoiden lisääntymisen takia perustettujen katupartioiden olemassaolo nojaa etniseen vihamielisyyteen ja rasismiin. Nergin mukaan turvallisuusviranomaiset kautta linjan tuomitsevat niiden toiminnan.

Vaikka katupartiot perustelevat toimintaansa sillä turvallisuuden lisäämisellä, niiden toiminnalla on todellisuudessa päinvastaiset seuraukset.

– Tämä herättää vastakkainasettelua ja tuo entisestään polarisaatiota meidän keskusteluun, Nerg summaa.

Katupartioiden valvominen hajottaa myös turhaan viranomaisten voimia.

– Ilmiö on vakavan seurannan paikka ja kyllä se vie resursseja, Nerg myöntää.

Poliisi on viime päivinä antanut ristiriitaiselta vaikuttavia lausuntoja katupartioista. Esimerkiksi poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen tiistaina julkisuuteen antamia kommentteja tulkittiin aluksi niin, että hän hyväksyy myös katupartiot. Kolehmainen tarkensi myöhemmin lausumiaan niin, että hän ei hyväksy rasistista motiivia katupartioinnin perusteeksi.

Nergin mukaan jokainen poliisilaitos, keskusrikospoliisi ja suojelupoliisi pitävät turvapaikanhakijoihin vihaa suuntaavia katupartioita haitallisina yleiselle turvallisuudelle. Hänestä vaikuttaa siltä, että katupartiot ja muu paikallinen turvallisuussuunnittelu ovat sotkeentuneet julkisuudessa.

– Kahden viime hallituskauden aikana on systemaattisesti rakennettu eri maakuntiin, kuntiin ja kyliin paikallisia turvallisuusrakenteita yhteistyössä poliisin kanssa. On syntynyt hirveän hyviä toimintatapoja, jotka eivät ole katupartioita, eikä missään siirry toimivalta. Vanhemmat esimerkiksi katsovat mitä tapahtuu, kun koulut loppuvat, Nerg selittää.

Viranomaisten kannattamaa paikallista turvallisuusyhteistyötä on monenlaista. Yhdessä sisäministeriön oppaassa nostetaan esimerkiksi esiin asukkaille suunnatut turvallisuuskyselyt sekä viranomaisten ja asukkaiden yhteiset turvallisuuskävelyt, joilla voidaan kartoittaa turvattomilta tuntuvia paikkoja.

Oikeusministeriön ylläpitämältä turvallisuussuunnittelu.fi-sivustolta löytyy puolestaan esimerkkejä yhteistyöstä, joilla vähennetään jännitettä etnisiin vähemmistöihin liittyen.

Esimerkiksi Turussa kehitettiin toimintatapa poliisin ja somaliyhteisön kesken kaupungilla tapahtuneiden kahnausten vähentämiseksi. Vantaalla rakennettiin puolestaan yhteistyömalli maahanmuuttajien ja muun nuorison välisen jännitteen laukaisemiseen.

Viranomaisten horjuneita lausuntoja voi selittää pelko siitä, että kaikki kansalaisaktiivisuus turvallisuusasioissa leimataan haitalliseksi turvallisuutta heikentävien katupartioiden takia.

– Sitä ei haluta, että lapsi menee pesuveden mukana, Nerg sanoo.

HENRIPEKKA KALLIO/LÄNNEN MEDIA

Kommentoi
Luetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

  • Uutiset
  • Urheilu
  • Videosarjat