"Uskon, että kyseessä on vaasalainen juttu" – Näin teet tillimakaronia kotona

Tillimakaroni, tuo herkku, jota löytyy lähes jokaisesta kebab- ja pizzaravintolasta Vaasassa. Kun laittaa Instagramissa hakusanaksi #tillimakaroni, moni puhuu vaasalaisesta kansanruoasta. Mutta onko tillimakaroni todella lähtöisin Vaasasta?

– Uskon, että kyseessä on vaasalainen juttu. Se on yleistynyt silloin, kun oli Europa ja Sarajevo -pizzeriat. Veljeni on ollut vuodesta 1999 Vaasassa ja hän on yksi niistä, joka on alun perin jatkanut perinnettä. Nyt tillimakaroni on todella suosittua ja sitä menee paljon, kertoo Fatos Kavaja Illyrian´sista.

Selvitimme asiaa Facebookissa ja Instagramissa. Kysyimme, koska ja missä olet ensi kertaa maistanut tillimakaronia:

– Jaa’a. Joskus lapsena varmaan Pizzeria Lindassa Vaasassa, kertoo Hanna Isomäki.

– 1998 ja Noora kebab-pizzeria, joka sijaitsi Kauppapuistikolla, kertoo Sanna Vesterberg-Veikkari.

– Lindassa, kun oli vielä Pitkälläkadulla teatteria vastapäätä, sanoo Sirkku Nelin.

– Vaasassa 2002, kun muutin tänne. Olisikohan ollut Kauppapuistikolla entisen Talle’s pubin viereinen entinen pizzeria, jonka nimeä en nyt mitenkään saa päähän, kertoo Anne-Mari Ikola.

– Turussa vuosituhannen vaihteessa, toteaa Sari Uitto.

– 90-luvulla jossain Tampereen kebabbiloista, kertoo Sami Saastamoinen.

– Vaasassa kuulin ja maistoin ensimmäisen kerran, huippuhyvää! Lahdessa ei missään pitserioissa ole ollut. Olen nyt kaksi vuotta täällä asunut, Monika Lehtonen sanoo.

– Olen syönyt tillimakaroneja jo 1990-luvun alussa helsinkiläisessä pizzeriassa, kertoo Nadja Suomela.

 

TILLIMAKARONI:

1,5 l vettä

4 dl makaronia

3 rkl kuivattua tilliä

1 rkl aromisuolaa

0,5 dl rypsi- tai rapsiöljyä

 

Kuumenna vesi kiehuvaksi kattilassa. Keitä makaronit. Varo ylikeittämistä, sillä liian turvonneet makaronit eivät ime mausteita. Kun makaronit ovat keittyneet, huuhtele niitä kylmän veden alla välillä sekoittaen. Kaada vesi pois kattilasta ja lisää öljy sekä mausteet. Aromisuolan kanssa kannattaa olla tarkkana. Lisäksi voit kokeilla muitakin mausteita. Anna makaronien vetäytyä jääkaapissa vähintään kaksi tuntia. Nauti majoneesin kanssa tai ilman.

 

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran V:sa-liitteessä 10. maaliskuuta.

Korjattu 11.3.2017: Lisätty puuttuva mittayksikkö reseptiin.

RESEPTI: FATOS KAVAJA

Kommentoi

Luetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi


  • Uutiset
  • Urheilu