Uhrin äiti piti epäiltyä arvaamattomana ja narsistisena: ”Kuin kaksi eri henkilöä”

Pohjan palon oikeudenkäynti jatkui torstai-aamuna asianomaisten kuulemisella. Ensimmäisenä Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeudessa kuultiin uhrin äitiä, jolla oli ollut tyttäreensä läheinen suhde jo vuosien ajan.

– Pyrin päivittäin olemaan hänen kanssaan jonkinlaisessa yhteydessä. Meillä oli ollut kiinteä yhteys jo hänen lähtiessä 17-vuotiaana Amerikkaan, ja se jatkui hänen kuolemaansa saakka. Meillä oli puhetta että olisin mennyt käymään sinä torstaina, jonka aamuna palo syttyi.

Vuonna 2007 alkanut suhde vaikutti uhrin äidin mukaan hyvin kiinteältä, Sen sijaan tyttären yhteydenpito muihin ihmisiin oli vähentynyt.

– He olivat aina yhdessä siitä lähtien kun tapasivat. Tyttäreni oli nuorena hyvin sosiaalinen, mutten tiedä, eikö hän halunnut vai eikö hän saanut olla muiden kanssa paljoakaan yhteyksissä.

Myös äidin ja tyttären väliset puhelut olivat ajan myötä muuttuneet hankalammiksi.

– Jos puhelu oli muutamaa lausetta pidempi, kuulin kuinka tyttäreni käänsi puheeni viereen englanniksi. Koin vaikeaksi olla tyttäreni kanssa yhteyksissä, kun aina olisi pitänyt puhua englantia ja miettiä, mitä voi sanoa.

Ei havaintoja fyysisestä väkivallasta

– Hän oli ikään kuin kaksi eri henkilöä. Hän saattoi olla normaali ja ihan mukavakin, mutta sitten saattoi tulla kohtauksen kaltaisia aikoja. Noina pidempinäkin aikoina hänen käytöksensä saattoi olla täysin erilaista. Aamulla ei tiennyt, millä tuulella hän oli. Hän ei välttämättä puhunut mitään ja oli omissa oloissaan, uhrin äiti kuvailee epäiltyä.

– Se oli sellaista vähän varpaillaan olemista, mutta mitään fyysistä en koskaan nähnyt. Sanallisesti hän oli hyvin arvaamaton.

– Hänestä jäi kuva narsistisena henkilönä, jonka ei tarvinnut elää toisten ihmisten normien mukaan.

Eripuraa Suomessa asumisesta

Rauhallisesti puhunut uhrin äiti liikuttui puhuessaan tyttärensä perheen tulevaisuudensuunnitelmista ennen tulipaloa. Epäilty ei ollut viihtynyt Suomessa, vaan olisi kesän aikana halunnut muuttaa Saksaan.

– Hän halusi täältä pois, mutta tyttäreni halusi jäädä. Käsittääkseni loppukesällä ja alkusyksystä mies tuli heidän yrityksensä uusien työntekijöiden myötä hermostuneemmaksi, ja sai syyskuun alussa työpaikalla jonkinlaisen raivokohtauksen. Sen jälkeen en enää juurikaan keskustellut hänen kanssaan, mutta viimeisellä tapaamiskerralla ennen tulipaloa hänen käytöksensä vaikutti normaalilta.

Viikkoa ennen tulipaloa parille tuli talokauppoihin liittyen lainhuutopaperit allekirjoitettaviksi. Uhri ei voinut allekirjoittaa niitä yksin, sillä kauppa oli tehty molempien nimissä, ja siitä olisi tullut taloudellisia seurauksia. Äidin käsityksen mukaan epäilty ei ollut käyttänyt varallisuuttaan omakotitalon ostamiseen.

– Tyttäreni sanoi, että he olivat olleet niin kauan yhdessä ja tulleet monien ongelmien läpi, joten hän halusi jatkaa suhdetta.

Isoäiti oli varma, ettei tyttärenpojan kertomukset Pohjan tapahtumista olleet valheellisia.

– Ei todellakaan. Hän kysyi, voiko ihminen muuttua pahaksi, niin kuin isä oli muuttunut pahaksi.

Mikko Pajala

Lisää aiheesta

Kommentoi
Luetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
  • Uutiset
  • Urheilu
  • Videosarjat