Suomella vielä matkaa kyberturvallisuuden edelläkävijäksi

HELSINKI

Suomalaisen yhteiskunnan kaikkia elintärkeitä toimintoja ei ole suojattu riittävästi kyberuhkia vastaan, katsoo tänään julkaistu raportti.

Raportin mukaan Suomella on vielä matkaa tavoitteeseen, jonka mukaan se olisi maailmanlaajuisesti edelläkävijä kyberturvallisuudessa. Tavoite asetettiin tammikuussa 2013 julkaistussa kyberturvallisuusstrategiassa.

Raportin mukaan strategian julkaisemisen jälkeen on tapahtunut paljon myönteistä kehitystä, mutta puutteita on edelleen. Esimerkiksi Suomen lainsäädäntöä ei ole kyetty uudistamaan tarpeeksi. Myös valtion taloudelliset panostukset kyberturvallisuuden kehittämiseen ovat olleet raportin mukaan hyvin pieniä.

Suomessa tarvittaisiin myös selkeitä mittareita, joilla arvioida kyberturvallisuuden tasoa. Raportin mukaan yhteiskunnan kriittisten toimintojen kyberturvallisuuden taso pitäisi arvioida vuosittain. Myös yritysten ja organisaatioiden pitäisi pystyä arvioimaan turvallisuuttaan ja tulla tietoisiksi heikkouksistaan.

–  Yleisen tietouden edistäminen läpi suomalaisen yhteiskunnan lienee helpoin, nopein ja kustannustehokkain tapa vahvistaa Suomen kyberturvallisuuden yleistä tasoa, raportissa arvioidaan.

Yhtenä suomalaisena ongelmana raportissa pidetään keskittymistä lähinnä uhkiin ja riskeihin. Useissa tutkimuksessa vertailluissa maissa korostetaan myös digitaalisen ympäristön tuomia mahdollisuuksia.

Tutkimuksen ovat tehneet Jyväskylän yliopiston ja Aalto-yliopiston tutkijat. Se on osa valtioneuvoston viime vuoden selvitys- ja tutkimussuunnitelman toimeenpanoa.

STT

Kommentoi

Luetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • KuukausiOsta Digilehti ja verkon kaikki sisällöt! 1kk vain 14,90€

Osta