Sote-menot kasvoivat selvästi keskisuurissa kunnissa viime vuonna

HELSINKI

Sosiaali- ja terveydenhuollon kustannukset kasvoivat selvästi keskisuurissa kunnissa viime vuonna, käy ilmi Kuntaliiton tekemästä selvityksestä.

Keskisuurten kuntien sote-menot olivat viime vuonna yhteensä noin 1,8 miljardia euroa. Menot kasvoivat edellisvuodesta kaksi prosenttia.

Suurten kaupunkien terveydenhuollon kustannukset kasvoivat vain vähän. Perusterveydenhuollon kustannukset suurissa kaupungeissa olivat 1,9 miljardia ja erikoissairaanhoidon kustannukset 2,6 miljardia euroa.

–  Suurissa kaupungeissa on vähemmän yli 75-vuotiaita kuin koko maassa keskimäärin, mikä osaltaan selittää vakioimatonta kustannuskehitystä, Kuntaliiton erityisasiantuntija Mia Malmila sanoo tiedotteessa.

Ikävakioituna sote-menot olivat keskisuurissa kunnissa reilut 3  500 euroa asukasta kohti. Suurten kaupunkien terveydenhuollon kustannukset olivat hieman yli 2  300 euroa per asukas.

Kustannuksia kuriin sähköisillä palveluilla

Suurista kaupungeista terveydenhuollon kustannukset laskivat Kuopiossa, Jyväskylässä, Helsingissä ja Espoossa. Esimerkiksi Helsingissä kustannuksia on suitsittu lisäämällä sähköisiä palveluita ja tukemalla ikäihmisten kotona asumista.

–  Olemme lisänneet monialaista tiimityötä siten, että asiakas saa esimerkiksi terveys- ja hyvinvointikeskuksessa ratkaisun asiaansa usein jo ensimmäisellä yhteydenotolla, Helsingin kaupungin toimialajohtaja Juha Jolkkonen arvioi tiedotteessa.

Vertailussa mukana olleista 11 kunnasta ja kahdesta kuntayhtymästä sote-menot alenivat ainoastaan Keravalla, Kirkkonummella ja Porvoossa. Eniten kustannukset kasvoivat Järvenpäässä ja Mustijoen perusturvan alueella eli Mäntsälässä ja Pornaisissa.

Suurten kaupunkien kustannusvertailussa olivat mukana Espoo, Helsinki, Jyväskylä, Kuopio, Oulu, Pori, Tampere, Turku ja Vantaa.

Keskisuurista kunnista ja kuntayhtymistä selvitykseen osallistuivat Järvenpää, Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä, Kauniainen, Kerava, Kirkkonummi, Lohja, Loviisa, Mustijoen perusturva, Porvoo, Rovaniemi, Salo, Sipoo ja Tuusula.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
  • Uutiset
  • Urheilu
  • Videosarjat