Suomalaiset SS-vapaaehtoiset osallistuivat todennäköisesti juutalaisten, siviilien ja sotavankien surmiin ja väkivaltaisuuksiin – ajatus Suur-Suomesta usein värväytymisen taustalla

HELSINKI

Suomalaiset SS-vapaaehtoiset osallistuivat hyvin todennäköisesti osana saksalaista SS-sotilasjoukko-osastoa juutalaisten, muiden siviilien ja sotavankien surmaamiseen. Tämä käy ilmi valtioneuvoston kanslian tilaamasta ja Kansallisarkiston tekemästä selvityksestä.

–  On kuitenkin todettava, että käytössä ollut lähdeaineisto ei anna riittävän yksityiskohtaisia tietoja yksittäisten tapahtumien tarkaksi arvioimiseksi, sanoi Kansallisarkiston johtaja Jussi Nuorteva selvityksen julkistustilaisuudessa Helsingissä.

Hänen mukaansa on erittäin todennäköistä, etteivät suomalaiset päättäjät ja SS-vapaaehtoiset tienneet saksalaisten tuhoamistoiminnan järjestelmällisyydestä itärintamalla ennen natsi-Saksan hyökkäystä Neuvostoliittoon eli ennen operaatio Barbarossan alkua.

Selvityksen tekijöillä on ollut käytössään muun muassa 76 vapaaehtoisen SS-miehen päiväkirjat.

–  Päiväkirjoissa kerrotaan surmaamisista ja väkivaltaisuuksista usein peitetysti. Päiväkirjamerkinnät ovat tavallisesti lyhyitä, eikä niissä kerrota tarkasti, kuka oli tekijä, kuka oli käskynantaja ja missä teot tarkalleen tapahtuivat, Nuorteva sanoi.

"Taisteluhalu suuntautui Neuvostoliittoa vastaan"

Suomalaisten SS-miesten päiväkirjoissa ja heitä käsitelleissä lehtikirjoituksissa Suur-Suomi-ajatus nousi usein esille keskeisenä motiivina värväytymiselle vapaaehtoiseksi ja yhteistyölle Saksan kanssa.

–  Antisemitismi ja kansallissosialistiset perustelut puuttuivat kuitenkin päiväkirjoista lähes kokonaan.

Nuortevan mukaan suomalaisten taisteluhalu suuntautui ennen muuta Neuvostoliittoa vastaan talvisodan kokemusten ja koetun neuvostouhan vuoksi.

Selvityksessä on yhteenveto kaikista SS-Wiking-divisioonassa palvelleesta 1  408 vapaaehtoisesta suomalaisesta. Lisäksi on selvitetty heidän sijoittumisensa eri yksiköihin ja heidän yksityiskohtainen niin sanottu sotapolkunsa.

Itärintamalla kaatui 256, katosi 14 ja haavoittui 686 suomalaista SS-vapaaehtoista. Suomalaiset SS-miehet päätettiin palauttaa Suomeen kesällä 1943. Kotimaassa heidät hajotettiin erilleen armeijan joukko-osastoihin.

STT

STT

Kommentoi
Luetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

  • Uutiset
  • Urheilu
  • Videosarjat