Poliisi: Ammattilaiset huijaavat hyväuskoisia

Mikä saa ihmisen rakastumaan niin, että hän lähettää tuntemattomalle ihmiselle kymmeniä tuhansia euroja edes näkemättä häntä?

Sitä rikoskomisario Eero Välimäki Pohjanmaan poliisilaitokselta on miettinyt.

Hän näkee yhteisen nimittäjän neljässä tapauksessa, jotka poliisi antoi lehdelle julkaistavaksi.

– Kaikki ovat hyväuskoisia ja toivovat muista ihmisistä hyvää. Ja ajattelevat saavansa jotain.

Petos onnistuu Välimäen mukaan parhaiten silloin, kun uhrille luvataan jotain: rahaa, rakkautta tai seksiä. Heitetään koukku, johon hyväuskoinen tarttuu.

Hyväuskoinen ei tarkoita kuitenkaan tyhmää. Huijauksen kohteeksi joutuneet pohjalaista ovat poliisin mukaan fiksuja, hyvin koulutettujakin ihmisiä.

Eivätkä he suinkaan ole ainoita uhreja. Poliisi on törmännyt vastaaviin nettihuijauksiin jo kymmenen vuoden ajan.

Kyse on ammattimaisesta toiminnasta. Yhtä huijausta voi olla tekemässä useita ihmisiä.

– Kun yksi prosentti yrityksistä onnistuu, rahaa tulee jo kymmeniä tuhansia euroja, Välimäki huomauttaa.

Huijareiden nettiprofiilit ovat täysin keksittyjä ja kuvatkin jostain napattuja. Tarinan tueksi heillä on esimerkiksi taitavasti väärennetyt kuvat passeista.

Sen lisäksi, että uhrille luvataan jotain, tarinan pitää olla mielenkiintoinen ja kerronnan luotettavaa. Uhriin pidetään yhteyttä niin usein, että hän pysyy "koukussa".

Huijarin täytyy vain lukea aiempia keskusteluja läpi, ettei sekoile puheissaan.

– Joka tätä tekee, pitää järjestelmän hallinnassa, Välimäki toteaa.

Sosiaalisessa mediassa eli somessa valeprofiileja on helppo luoda. Somessa keskustelevat ihmiset, jotka eivät tunne toisiaan.

– Some-maailma on sellainen, että siellä pystyy osallistumaan monenlaisiin asioihin henkilöimättä itseään keskusteluun. Eli ollaan jotain muuta kuin ollaan: kauniimpia, pidempiä ja rikkaampia, Välimäki sanoo.

Poliisi kehottaa varomaan yksittäisiä rahankalasteluja netissä. Miljoonia ihmisiä on sairaaloissa ympäri maailmaa, joten pyyntö osallistua yhden ihmisen sairaalakustannuksiin on epäilyttävää.

Varsinkin jos henkilö esiintyy somessa ensin rikkaana ja hyvinvoivana, on hieno ammatti ja liikutaan ulkomailla työtehtävissä. Jos tarina saa lisämausteita vielä merirosvoista ja muista yllättävistä vaikeuksista, hälytyskellojen pitäisi Välimäen mukaan soida.

Nettirakkaushuijauksissa tekijää ei yleensä saada selville. Jäljet on peitelty hyvin. Jos tekeminen johtaa ulkomaille, tekijät ovat usein ammattilaisia.

– Ja rahoja ei saa koskaan takaisin, Välimäki muistuttaa.

Kommentoi
Luetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

  • Uutiset
  • Urheilu