Oikeus vangitsi Arabianrannan lapsenmurhasta epäillyn miehen – Poliisi: epäilty on uhrin eno

Helsingin käräjäoikeus vangitsi perjantaina iltapäivällä 36-vuotiaan miehen todennäköisin syin Arabianrannan murhasta epäiltynä.

Poliisi pyysi oikeutta käsittelemään asian suljetuin ovin, mihin oikeus suostui. Tämä on normaali käytäntö, sillä vangitsemisen yhteydessä oikeussalissa käsitellään tietoja, jotka voisivat julkisuuteen levitessään haitata rikoksen selvittämistä.

Oikeus määräsi myös asianomistajan eli henkirikoksen uhrin henkilöllisyyden salaiseksi. Tutkinnanjohtaja Kirsi Kanthin mukaan salaamisen tarkoitus on suojella uhrin perhettä.

Media pääsi oikeussaliin kuulemaan oikeudenkäynnin määräämisen salaiseksi ja vangitsemisratkaisun. Kuvata salissa ei saanut missään vaiheessa.

Syytetyn penkillä istui pitkä, tummahiuksinen mies. Epäilty ei peittänyt kasvojaan toimittajilta ja muulta yleisöltä käsittelyn alkaessa. Oikeudenkäynnin ratkaisuvaiheessa hänet oli jo kuljetettu pois salista.

Oikeus passitti murhaepäillyn tutkintavankeuteen Helsingin poliisivankilaan. Syytteennostamisen määräpäivän oikeus määräsi maaliskuulle 2019.

Poliisi: Epäilty on uhrin eno

Poliisi uskoo vankasti, että 36-vuotias mies tappoi myöhään jouluaattoiltana 7-vuotiaan pojan Helsingissä Arabianrannan kaupunginosassa.

Rikos tapahtui yksityisasunnossa, jossa asui epäillyn sisko perheineen. Poliisin mukaan mies oli kylässä sukulaisperheen luona.

Tutkinnanjohtaja Kanth kertoi perjantaina, että tapahtumat alkoivat vyöryä Brysselinkadulla sijaitsevassa asunnossa aivan yllättäen. Rikosta ei edeltänyt minkäänlainen uhkailu tai muu outo käytös.

Perheen lapset olivat jo nukkumassa rikoksen alkaessa. Lisäksi asunnossa olivat paikalla perheen kaksi aikuista ja epäilty.

Mies kävi uhrinsa kimppuun, ja teko ehti jo kerran keskeytyä. Tästä kertoo myös ensimmäinen soitto hätäkeskukseen, jossa pyydettiin apua pahoinpitelytilanteeseen.

Tutkinnanjohtaja Kirsi Kanth kertoi perjantaina vangitsemisoikeudenkäynnin jälkeen, että lapsi oli ensimmäisen hätäilmoituksen aikaan yhä elossa. Ilmeisesti perhe pakeni pahoinpitelijää rappukäytävään, koska mies sai siellä lapsen haltuunsa uudestaan.

Tämän jälkeen muu perhe jäi lukkojen taakse, ja mies lukittautui uhrin kanssa asuntoon. Pojan kuolema oli nopea, Kanth kuvaili medialle.

Epäilty vetoaa harhoihin

Poliisi otti epäillyn kiinni tekopaikalta ja tämä on ollut pidätettynä jouluaattoillasta lähtien. Kiinniotto tapahtui poliisin mukaan rauhallisesti.

Epäiltyä on päästy kuulemaan esitutkinnassa kerran, ja hän on kertonut harhoistaan, jotka ovat toimineet vaikuttimena, kuvailee tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kirsi Kanth Helsingin poliisin perjantaina lähettämässä tiedotteessa.

Toistaiseksi poliisin tiedossa ei ole, että epäilty olisi ollut päihteiden vaikutuksen alaisena. Lännen Median selvitysten perusteella miehellä on ainakin jonkinlaista huumetaustaa.

Poliisin mukaan väkivaltaa ei kohdistunut muihin paikalla olleisiin. Henkirikos tehtiin teräaseella, jonka alkuperää poliisi parhaillaan selvittää.

Poliisi: raaka ja julma tekotapa

Tutkinnanjohtaja Kirsi Kanthin mukaan Arabianrannan tapauksessa tekotapa on luonteeltaan tappoa raa’empi. Lisäksi teon kohteena on puolustuskyvytön lapsi.

Tekotapa on erityisen raaka ja julma, kertoi Kanth kuvaili lapsen nopeaa kuolemaa medialle käräjäoikeudessa perjantaina vangitsemisoikeudenkäynnin jälkeen.

Perjantaina poliisi ei ollut varma siitä, onko murhaepäillyllä Suomen kansalaisuus.

Hänen etninen taustansa on lain mukaan joka tapauksessa salassa pidettävää tietoa, Kanth kommentoi medialle perjantaina.

Pitkä liuta rikoksia

Arabianrannan murhasta epäillyllä ulkomaalaistaustaisella miehellä on pitkä liuta rikostuomioita taustallaan.

Lännen Median selvitysten perusteella mies on asunut Suomessa ainakin vuodesta 2001 lähtien, jolloin hän teki ensimmäisen rikoksensa 19-vuotiaana.

Mies on tuomittu vuosien 2001–2015 aikana ainakin kymmenestä eri rikoksesta. Helsingin ja Espoon käräjäoikeuksista mies on saanut tuomion ainakin kolmesta pahoinpitelystä, kolmesta pahoinpitelystä, kolmesta törkeästä rattijuopumuksesta, yhdestä perusmuotoisesta rattijuopumuksesta, ryöstön yrityksestä, varkaudesta ja näpistyksestä.

Ainakin yhteen rattijuopumustuomioon on liittynyt huumeet.

Väestörekisterikeskuksen mukaan murhasta epäillyn miehen osoite on Espoon Leppävaarassa. Hän on asunut kyseisessä paikassa vuodesta 2013 lähtien.

Omaiset saavat kriisiapua

Poliisin mukaan surmatun pojan omaiset ovat erittäin järkyttyneitä tapahtumista. Omaiset saavat edelleen kriisiapua.

Omaisten kuuleminen jouluaattoillan tapahtumista ovat poliisin mukaan edelleen kesken.

Poliisi aikoo olla yhteydessä perheen lasten kouluihin, jotta koulut voivat valmistautua tukemaan oppilaitaan ja heidän vanhempiaan, kun kevätlulukausi alkaa.

Juttua päivitetty 28.12. kello 15.20. Lisätty tutkinnanjohtajan kommentteja medialle ja muuta uutta tietoa, päivitetty otsikkoa ja ingressiä.

Kommentoi
Luetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi