Naapuriperhe pelkäsi Pohjan murhaepäiltyä – käytös tulipalon aikaan järkytti: ”Näytti siltä, kuin hän olisi ihaillut kättensä jälkeä”

Naapureiden todisteluissa kuultiin mykistyttäviä yksityiskohtia Pohjan murhaepäillystä ja perheen elämästä ennen syyskuista paloa. Iltapäivällä Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeudessa kuultiin naapuria, joka oli ollut perheen kanssa jonkin verran tekemisissä heidän toukokuisen muuttonsa jälkeen.

– Laitoin pojan kouluun. Muistan miettineeni, että naapurissa oli oudon hiljaista, sillä yleensä he olivat samoihin aikoihin hereillä kuin me. Heillä oli myös verhot alhaalla, mitä ei tapahtunut koskaan, naapuri muisteli tapahtumia aamulla ennen tulipaloa.

Epäilty on kertonut pelanneensa palon syttymisen aikaan pihalla jalkapalloa poikansa kanssa jalkapalloa. Naapuri kiistää tämän kertomuksen, sillä hän ei nähnyt missään vaiheessa ketään.

– Olisin varmasti havainnut, mikäli joku olisi pelannut takapihalla. Toiselle puolelle en olisi nähnyt, mutta he olivat joka päivä juuri takapihalla. He olivat melko kovaääninen perhe.

Naapuri kertoo havahtuneensa myöhemmin hirvittävään kumahdukseen, jonka kuvailee olleen "kuin peräkärryn kuomu olisi paiskattu alas". Ikkunasta hän näki savutornin ja pihalla perheen isän, joka oli aivan musta.

– Saman tien näin, että nyt oli tulipalo kyseessä. Katonrajasta syöksi savua, ja otin saman tien puhelimen ja soitin hätäkeskukseen.

Naapurin mukaan epäilty käveli pihalla edestakaisin. Sen jälkeen hän näytti heittävän kädestään jotain olohuoneen ikkunan edustalle.

– En osaa sanoa, mitä se oli. Muistan, kuinka poika käveli isänsä perässä, eikä isä ottanut mitään kontaktia siihen poikaan. Se tuntui minusta todella pahalta.

– Perheen isä makasi maassa mahallaan, nojasi käsiinsä ja katseli palavaa taloa. Pikkupoika itki vieressä lohduttomasti, eikä isä reagoinut tähänkään. Se näytti minusta siltä, kuin hän olisi ihaillut kättensä jälkeä. Tämä on toki minun oma tulkintani, mutta se näytti aivan hirveältä.

Sitten kuului toinen iso pamahdus.

– En tiennyt, räjähtääkö se koko paikka ilmaan. Hälytyskeskuksen nainen sanoi minulle, että älä mene sinne. Toisen pamahduksen jälkeen katonrajasta ja autotallin ikkunasta alkoi näkyä liekit. Taisin sanoa puhelimeen koko talon olevan ilmiliekeissä.

Naapuri näki yhden naapuruston miehen juoksevan takapihalle ja ottavan pojan syliinsä. Siitä he menivät etupihalle, jolloin perheen isä seurasi perässä. Tämän jälkeen paikalle saapui ensimmäinen paloauto ja ambulanssi, jonka jälkeen myös poliisi saapui pian kuulustelemaan naapuria.

Epäilty herätti pelkoa naapuriperheessä

– Muistan, kuinka heidän muuttopäivänään lapsemme juoksivat sinne pihalle, ja halusivat mennä esittäytymään. He ystävystyivät tosi nopeasti ja viettivät aikaa pihapiirissä.

Myös naapurin mies kävi keskusteluja epäillyn kanssa. Todistajan omat henkilökohtaiset tapaamiset jäivät muutamiin, mutta hän kertoo kuitenkin muistavansa ne sitäkin paremmin.

– Koin ne hirveän epämiellyttäviksi. Perheen isä oli henkisellä tavalla uhkaavan oloinen.

Kerran naapuri oli yksin kotona, ja ulko-ovi oli auki. Hän kuuli pihalta epäillyn äänen, kun hän puhui lapsilleen pihallamme.

– Katsokaa tätä pihaa. Tämähän näyttää siltä, ettei täällä asuisi kukaan, hän sanoi.

Perheen isä halusi palauttaa yhden oluen naapurin miehelle. Naapurin mukaan epäilty oli todennut, ettei halua jäädä kenellekään mitään velkaa.

– Tämän jälkeen hän selvästi hermostui, kun vaihdoin äidin kanssa muutaman sanan suomeksi. Hän sanoi, etten ainakaan ole tämän perheen vaimo, sillä näytän tämän perheen ainakin 80–90-vuotiaalta isoäidiltä. Huomautin, että olin läsnä ja kuulin kaiken.

Perheen äiti pyyteli anteeksi ivallista käytöstä. Naapuri kertoi ilmoittaneensa epäillylle, ettei hän ole enää tervetullut tänne tontille.

– Perhe voi tulla, mutta sinä et.

Naapuri kertoo perheen äidin myöhemmin muutamalla sanalla kiittäneen siitä, että lapset voivat olla yhä tekemisissä.

– Hän puhui hyvin matalalla äänellä. Isä istui keskellä pihaa ja näytti siltä, kuin hallinnoisi koko pihaa. Poikani ilmoitti jossain kohtaa, ettei hän halua mennä enää naapuriin, koska häntä pelottaa. Perheen isä oli uhkaava lapsia kohtaan. Esimerkiksi jos poikani käveli isän ohi, isä saattoi tehdä säikäytysliikkeitä, jotka eivät tuntuneet lapsistamme mukavilta. Tyttömme kävi vielä muutaman kerran.

Naapuri kertoo, että lasten leikit olivat tässä vaiheessa tapahtuneet epäillyn määräyksestä epäillyn pihassa.

– Perheen äiti nosti kättään, ja tuntui tekevän sen salaa mieheltään. Ne ovat olleet viimeisiä kontaktejani heihin.

Jo aiemmin oikeudenkäynnissä esiin nousseet salaliittoteoriat olivat nousseet naapurin mukaan esiin myös hänen ja miehensä käymissä keskusteluissa.

– Hän sanoi minulle: "Tiedän tavanneeni sinut jossain. Sinä et ole se, keneksi itseäsi väität."

– Mieheni keskusteli hänen kanssaan työasioista, patenteista, raamatusta, jumaluuksista, raamatusta. Keskustelut menivät jossain vaiheessa niin utopistisiksi, etten ymmärtänyt puoliakaan. Perheen isä pyysi miestäni töihin firmaansa, mutta hän ei tietenkään suostunut. Minä en halunnut olla missään tekemisissä hänen kanssaan.

Kommentoi
Luetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat kotimaan uutiset
  • Uutiset
  • Urheilu
  • Videosarjat