EU-säädös uhkaa suomalaista palvikinkkua – lihan savustustapa ylittää raja-arvot

HELSINKI

Suomalaisen palvikinkun valmistus uhkaa loppua tai muuttua olennaisesti syksyllä, sanovat Lihakeskusliitto sekä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK. Syynä ovat kiristyneet EU-säädökset paahdetuissa, savustetuissa, grillatuissa ja kuivatuissa tuotteissa.

Saunapalvissa on terveydelle haitallisia PAH-yhdisteitä, joiden raja-arvoja EU haluaa kiristää. Lihakeskusliiton mukaan perinteisen palvikinkun savustusmenetelmä ei taivu uusiin raja-arvoihin.

–  Jäsenyrityksemme pystyvät kyllä valmistamaan raja-arvoihin mahtuvia tuotteita, mutta valmistusprosessia pitää muuttaa niin paljon, ettei kysymyksessä ole enää sama perinteinen tuote. Tuotteiden maku, tuoksu ja rakenne muuttuvat ratkaisevasti, sanoo Lihakeskusliiton toimitusjohtaja Mari Hannuksela.

MTK:n mukaan perinnepalvauksen loppuminen olisi isku alan yrityksille maaseudulla.

–  Suomen noin 300 lihanjalostajasta juuri maamme noin 100 perinnepalvaria ovat niitä, jotka työllistävät maaseudun haja-asutusalueilla. Kun lihateollisuus nykyisin työllistää noin 8  000 henkilöä, määrä voi pudota pahimmillaan jopa puoleen, sanoo MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi.

Sekä MTK että Lihakeskusliitto ilmoittavat aloittavansa "perinteisen saunapalvin pelastusoperaation", jolla perinteisellä tavalla valmistetuille tuotteille saataisiin pysyvä poikkeus EU-säädöksiin. Tavoitteen taustalla on Saunapalviyhdistys ry:n tuotteilleen hakema EU-nimisuoja.

Myös maa- ja metsätalousministeriön elintarviketurvallisuusjohtaja Sebastian Hielm kertoo Iltalehdelle, että ministeriö hakee ratkaisua, joka olisi "kansanterveydellisesti ja kulinaristisesti ok".

STT

Lisää muualla

Kommentoi

Luetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • KuukausiOsta Digilehti ja verkon kaikki sisällöt! 1kk vain 14,90€

Osta