Li Andersson vaatii: Postin päätös poste restante -palveluista on postilain hengen vastainen ja se tulee perua

HELSINKI

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson vaatii, että Posti peruu päätöksensä muuttaa poste restante -palvelu maksulliseksi. Anderssonin mielestä päätös on postilain hengen vastainen ja se tulisi perua.

Andersson jätti aiheesta tänään eduskunnassa kirjallisen kysymyksen, jonka allekirjoitti koko vasemmistoliiton eduskuntaryhmä.

Posti on ilmoittanut, että poste restante -osoitteeseen tulleiden postilähetysten noutamisesta ryhdytään perimään 3,10 euron maksua maaliskuun alusta alkaen.

Noutopalvelua käyttävät muun muassa henkilöt, joilla ei ole omaa tai vuokra-asuntoa Suomessa. Tähän ryhmään kuuluvat myös tulottomat, asunnottomat ihmiset.

–  Poste restante -noutopalvelun maksullisuus jättää asunnottomaksi joutuneet epätasa-arvoiseen asemaan muuhun väestöön nähden. Tätä muutosta tulee arvioida myös perusoikeuksien toteutumisen kannalta, Andersson sanoo tiedotteessa.

Andersson kysyy kirjallisessa kysymyksessään liikenne- ja viestintäministeri Anne Berneriltä (kesk.), mihin toimenpiteisiin liikenne- ja viestintäministeriö ja sen alainen valvontaviranomainen ryhtyy, jotta kodittomien, vailla vakinaista asuntoa olevien ihmisten peruspostipalvelut voidaan turvata edelleen maksuttomina.

Kriminaalihuollon tukisäätiö: Asunnottomalle kohtuuton raha

Moni taho on jo ennakkoon huolestunut Postin päätöksestä. Myös muun muassa Kriminaalihuollon tukisäätiön mielestä palvelun muuttuminen maksulliseksi asettaa asunnottomat eriarvoiseen asemaan muuhun väestöön nähden. Säätiön mukaan muutos koskettaa myös rikostaustaisia, koska noin kolmasosa vangeista vapautuu asunnottomana.

–  Kolme euroa ei ole kaikille suuri raha, mutta perustoimeentulotuella elävälle asunnottomalle se on kohtuuton. Kun jokaisesta postin noudosta veloitetaan, asunnottomilla ei välttämättä ole mahdollisuutta tarkastaa postejaan riittävän usein ja tieto asunnottoman elämään olennaisesti vaikuttavista asioista jää saamatta, sanoo Kriminaalihuollon tukisäätiön asumispalvelukoordinaattori Mia Juselius tiedotteessa.

STT

STT

Kommentoi
Luetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

  • Uutiset
  • Urheilu
  • Videosarjat