Helleraja paukkui usealla paikkakunnalla, lämpimintä Jämsässä

HELSINKI

Helleraja ylittyi kaikkiaan kolmella paikkakunnalla lauantain aikana, Ilmatieteen laitokselta kerrottiin illalla. Korkein lukema mitattiin Jämsässä Keski-Suomessa, jossa elohopea kipusi 25,8 asteeseen.

Myös Hattulassa ja Hämeenlinnan Lammissa lämpötila nousi 25,5 asteeseen.

Lahdessa helleraja jäi vain desimaalin päähän, sillä lämpötila jämähti lopulta tasan 25 asteeseen. Lämpötilan tulee olla yli 25 astetta, jotta helleraja ylittyy.

Ilmatieteen laitoksen meteorologi Antti Jylhä-Ollila kertoo, että useilla paikkakunnilla päästiin lauantain aikana yli 24 asteen.

–  Käytännössä yhtä lämmin ollut laajalti tässä Etelä-Suomessa, Pirkanmaalla ja aivan Pohjanmaata myöten, Jylhä-Ollila sanoo.

Sunnuntaista alkaen sää epävakaistuu, ja luvassa on myös ensi viikolla pilvisyyttä ja kuurosateita. Meteorologin mukaan lämpötila jää keskimäärin 15–20 asteen tuntumaan.

Kuivaa maastoa palaa eri puolilla maata

Eri puolilla Suomea palaa maastoa. Esimerkiksi Raahessa Pohjois-Pohjanmaalla latvapalona levinnyttä paloa sammuttamassa on pelastuslaitoksen yksiköitä kaikkiaan kuudelta Jokilaaksojen paloasemalta. Rajavartiolaitoksen helikopteri avustaa sammutustöissä.

Metsää on pelastuslaitoksen mukaan palanut noin viiden hehtaarin alueelta, mutta palo on saatu rajattua. Jälkisammutustyöt jatkuvat pelastuslaitoksen arvion mukaan usean tunnin ajan.

Helikopteri avusti myös Kouvolan Ruokoniemessä hakkuuaukealla syttyneen palon sammutuksessa. Pelastuslaitos sai rajattua noin hehtaarin kokoisen paloalueen, mutta jälkisammutustyöt jatkuvat palomestarin mukaan useita tunteja.

Rovaniemellä Viitavaarassa pelastuslaitos puolestaan sammuttaa noin puolentoista hehtaarin kokoista maastopaloa hakkuuaukealla. Palomestarin mukaan palo on "keskellä metsää", eikä siis uhkaa rakennuksia.

Myös Heinolassa Päijät-Hämeessä sammutettiin varhain lauantaiaamuna metsäpaloa, joka uhkasi kesämökkejä. Palo saatiin kuitenkin rajattua ja rakennukset pelastettua.

Ilmatieteen laitoksen metsäpalovaroitus on voimassa koko Suomessa lukuun ottamatta länsirannikkoa, Pohjois-Karjalaa ja pohjoista Itä-Suomea.

Kommentoi
Luetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
  • Uutiset
  • Urheilu
  • Videosarjat