Kolme muuta tarinaa pohjalaisia kohdanneista huijauksista

Kerroimme 34-vuotiaasta pohjalaisnaisesta, joka menetti puolessa vuodessa 165 000 euroa.

Pyynnöstä Pohjanmaan poliisi antoi myös kolme muuta nettirakkaushuijarin kohteeksi joutunutta tapausta julkaistavaksi. Tapaukset ovat tyypillisiä nettihuijauksia.

Tutkinta on keskeytynyt jokaisessa, koska tekijää on mahdotonta saada selville.

Pohjalaismies ajautui mukaan rahanpesuun

50-vuotias pohjalaismies tutustuu toukokuussa 2012 amerikkalaiseksi esittäytyneeseen naiseen treffisivustolla Be2.fi. Nainen asuu Oulussa ja työskentelee apteekissa.

Hänen nimensä on Jessica Shaw .

Mies ja Shaw ovat yhteydessä sähköpostitse. Shaw kertoo muuttavansa Singaporeen, jossa häntä odottaa jokin "simppeli" työ.

Pohjalaismies ja Shaw viestittelevät kaksi vuotta, kunnes nainen pyytää rahaa sairaan tätinsä sairaalalaskuihin. Mies suostuu ja kahden vuoden ajan hän antaa Shawlle arvionsa mukaan noin 30 000 euroa.

Kun mies ilmoittaa, ettei aio enää maksaa, nainen kertoo olevansa sairaalassa Etiopiassa ja tarvitsee apua sairaalalaskuunsa. Nainen pyytää miestä lähettämään "tuttavansa" rahat hänelle Nigerian kautta.

Keväällä 2016 mies alkaa saada tililleen rahaa Ruotsista, Saksasta, Englannista ja Norjasta. Hän lähettää niitä eteenpäin, arvionsa mukaan yli 100 000 euroa.

Syyskuussa keskusrikospoliisi on mieheen yhteydessä. Miehen lähettämät suuret summat Nigeriaan vaikuttivat rahanpesulta.

Merirosvojen hyökkäys maksoi pohjalaisnaiselle kymmeniä tuhansia euroja

Syyskuussa 2013 Larry Parker ottaa Facebookissa yhteyttä 70-vuotiaaseen pohjalaisnaiseen ja pyytää häntä ystäväkseen. Mies vaikuttaa luotettavalta ja nainen hyväksyy kaveripyynnön.

Parker kertoo olevansa Sanko shipping laivayhtiön palveluksessa käyttöinsinöörinä matkalla Australiaan.

Jonkin ajan kuluttua hän ilmoittaa naiselle, että merirosvot ovat hyökänneet heidän laivaansa Malesian edustalla.

Parker haluaa lähettää pohjalaisnaiselle paketin turvaan, koska pelkää merirosvojen toista hyökkäystä. Paketissa on hänen edesmennyttä vaimoaan koskevia dokumentteja ja 100 000 euroa.

Rahoilla Parker aikoo ostaa tavaraa Australiasta ja myydä sitä Meksikoon. Sopimuskin on jo hänen mukaansa tehty.

Parker kertoo naiselle maksavansa paketin alkumatkan rahdin, mutta loppumatkan rahtikustannukset tulisivat pohjalaisnaisen maksettavaksi. Mies lupaa korvaavansa kaikki kulut tullessaan myöhemmin Suomeen.

Nainen maksaa kolmen viikon tuttavuuden aikana Pacific Shipping Companylle kaiken kaikkiaan 52 600 euroa. Naisella on tallella rahansiirtopalvelu Western Unionin kuitit ja pankkitiliotteet.

Nainen matkusti Malesiaan asti tapaamaan huijaria

Nainen, 53, kohtaa Donald Duke Bell -nimisen miehen netin keskustelupalstalla Badoo.comissa elokuussa 2011.

Pohjalaisnainen ja mies tutustuvat toisiinsa, ja mies on tulossa tapaamaan häntä Suomeenkin.

Ennen Suomeen tuloaan Duke viestittää naiselle, että hänen 11-vuotias tyttärensä on sairastunut Malasiassa ja tarvitsee rahaa hoitoon.

Tytöllä, Joan Dukella, on miehen mukaan sydänsairaus.

Nainen alkaa lähettää miehelle rahaa. Hän arvioi käyttäneensä omia säästöjään 28 000 euroa ja lainaa sekä ystäviltään että muualta liki 110 000 euroa.

Hän matkustaa myös Malesiaan tapaamaan miestä ja hänen tytärtään. Hotellihuoneessa häntä on kuitenkin vastassa kaksi vartijaa.

Vartijat näyttävät hänelle rahaa täynnä olevan laukun, jonka mies on jättänyt pohjalaisnaiselle. Nainen ei saa rahoja, sillä niissä on mukana "turvallisuusväriainetta", joka on vanhentunut ja pitää vaihtaa. Vartijat sanovat naiselle, että hän saa Dukelta kymmenen miljoonaa euroa.

Kun nainen palaa Suomeen, malesialainen vartijafirma ottaa häneen yhteyttä ja pyytää häntä maksamaan heille 5 000 euroa.

Jos hän maksaisi, hänelle lähetettäisiin kymmenen miljoonaa euroa lentokoneella Suomeen.

Duken ja pohjalaisnaisen tuttavuus kesti alle viisi kuukautta.

JAANA MATTILA

Kommentoi
Luetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

  • Uutiset
  • Urheilu