Puolustusvoimien viestintäjohtaja: Puolustusvoimissa ei ole ollut kaksoiskansalaisia syrjivää ohjetta

HELSINKI

Puolustusvoimilla ei ole ollut kaksoiskansalaisia syrjivää ohjeistusta, sanoo STT:n tavoittama Puolustusvoimien viestintäjohtaja Sami Nurmi. Nurmen mukaan kyse ei ainakaan ole Puolustusvoimien linjasta.

Käräjäoikeus hylkäsi tänään henkilöstövuokrausfirman palveluesimiehen syytteen Vekaranjärven varuskunnan epäillyssä työsyrjinnässä. Oikeuden mukaan keittiöapulaisen paikkaa Leijona Cateringin varuskuntaravintolasta hakenut kaksoiskansalainen joutui epäedulliseen asemaan ja tuli syrjityksi kansalaisuutensa vuoksi. Rikos siis oikeuden mukaan tapahtui, mutta syytetty ei ollut siitä vastuussa. Käräjäoikeuden mukaan lainvastainen ja syrjintään johtanut ohje kaksoiskansalaisen kelpaamattomuudesta tuli Puolustusvoimista.

–  Puolustusvoimissa ei ole kaksoiskansalaisia syrjivää ohjeistusta ollut. Jos luin oikein käräjäoikeuden päätöksen, niin siinä viitataan suulliseen ohjeistukseen, että turvallisuusupseeri olisi näin sanonut. Mutta kun sellaista ohjetta ei Puolustusvoimilla ole, johon tällainen suullinen ohjeistus voisi perustua, niin minulle tämä näyttäytyy yksittäisen henkilön toimintana, Nurmi sanoo.

STT on yrittänyt saada kommenttia Vekaranjärven varuskunnasta ohjeen antamisesta noin viikon verran, mutta ei ole toistaiseksi tavoittanut ketään kommentoimaan asiaa.

Palveluesimies kertoi suullisesta ohjeesta

Käräjäoikeus ei ottanut suoraan kantaa siihen, oliko ohjeistus kirjallinen vai suullinen.

–  Asiassa ei ole voitu kohtuudella olettaa, että (henkilöstövuokrausfirman palveluesimies) olisi kyseenalaistanut hänelle annetun ja myös Puolustusvoimista tulleen kaksoiskansalaisten työnhakijoiden epäämistä koskevan ohjeen lainmukaisuuden, käräjäoikeus totesi.

Käräjäoikeus kuitenkin perusti vapauttavan tuomionsa palveluesimiehen puheisiin. Hän kertoi, että henkilöstövuokrausfirma oli vuonna 2016 välittänyt Leijona Cateringille työntekijäksi kaksoiskansalaisen. Tällöin vuokratyöntekijä oli ollut töissä vain yhden päivän, ja ravintolapäällikkö oli ilmoittanut rekrytointiyritykselle kaksoiskansalaisten kelpaamattomuudesta.

–  Leijona Cateringin ravintolapäällikkö soitti ja ilmoitti, että turvallisuusupseeri oli näin sanonut, syytteestä vapautettu mies sanoi.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
  • Uutiset
  • Urheilu
  • Videosarjat