Atooppinen ihottuma voi vaikuttaa voimakkaasti koko elämään

HELSINKI

Atooppinen ihottuma vaikuttaa muun muassa itsetuntoon, sosiaalisiin suhteisiin, uravalintoihin ja työssä suoriutumiseen. Asia käy ilmi kyselystä, johon vastasi 917 atooppista ihottumaa sairastavaa yli 18-vuotiasta.

Vastanneista lähes puolet eli 48 prosenttia kertoi atooppisen ihon vaikuttavan esimerkiksi itsetuntoon. Vaikeaa atooppista ihottumaa sairastavista näin kertoi kokevansa 73 prosenttia.

Lähes kolmannes, 32 prosenttia, kaikista vastaajista kertoi atooppisen ihottuman vaikuttaneen sosiaalisiin suhteisiin ja 29 prosenttia koki sen vaikuttavan seksuaalisuuteensa. Vaikeaa atooppista ihottumaa sairastavien parissa vastaavat luvut olivat 54 ja 51 prosenttia.

Kyselyn toteutti YouGov Allergia-, iho- ja astmaliiton sekä ranskalaisen lääkeyhtiö Sanofin toimeksiannosta marras-joulukuussa 2017.

Helpotusta biologisesta lääkkeestä?

Kuopion yliopistollisen sairaalan ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Tiina Lipitsä on toiveikas sen suhteen, että uudet biologiset lääkkeet helpottavat atoopikkojen arkea.

–  Pahimmillaan atooppista ihottumaa sairastavan elämä on sitä, että vaikeita ihottuma-alueita rasvataan useita kertoja päivässä. On suuret odotukset sen suhteen, että tätä voitaisiin helpottaa uusilla lääkkeillä.

Pistoksena otettava dupilumabi on tullut Suomen markkinoille tänä vuonna, ja useita muita biologisia lääkkeitä tutkitaan. Lipitsän mukaan biologiset lääkkeet ovat elävissä soluissa valmistettuja proteiineja, jotka sitoutuvat spesifisesti tiettyyn kohtaan tulehdusreaktiota ja sen kautta rauhoittavat ihottumaa.

–  Biologisia lääkkeitä on käytetty psoriasiksen hoidossa yli kymmenen vuotta, ja niistä on saatu hyviä tuloksia.

Atooppisen ihottuman eli tulehduksellisen ihosairauden pääasiallinen oire on kutina. Sairaus aiheuttaa kuivuuden lisäksi muun muassa ihon punoitusta.

Lipitsän mukaan atooppista ihoa täytyy rasvata perusvoiteella päivittäin. Ihottuman pahetessa hoitoon käytetään myös muun muassa kortikosteroidivoiteita ja joskus valohoitoa.

–  Ihoa pitäisi jaksaa ja uskaltaa hoitaa tarpeeksi tehokkaasti, kun ihottuma lehahtaa, ettei iholle jäisi päälle sitä lievää tulehdusta, Lipitsä muistuttaa.

STT

STT

Kommentoi
Luetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat kotimaan uutiset

  • Uutiset
  • Urheilu
  • Videosarjat