Nuoret Leijonat kukisti USA:n ja otti MM-kultaa – Kaapo Kakko naulasi viimeisen niitin

HELSINKI/VANCOUVER

Jykevä itseluottamus ja pelirohkeus veivät Nuoret Leijonat maailmanmestaruuteen loppiaisena Vancouverissa pelatussa jääkiekon MM-finaalissa. Yhdysvallat laittoi suomalaisnuorukaiset puntariin päätöserän puolivälin jälkeen nousemalla kahden maalin takaa tasoihin, mutta Kaapo Kakko kamppaili Suomen mestariksi puolitoista minuuttia ennen peliajan loppua.

Kakko vippasi 3–2-voittomaalin maalinedustaruuhkasta. Maali jähmetti ankaraan takaa-ajoon ärtyneet yhdysvaltalaiset.

–  Uskalsimme pelata kiekolla ja joukkue uskoi itseensä, päävalmentaja Jussi Ahokas tiivisti ratkaisuhetkien tapahtumat.

–  Ja pelaajat pelasivat täällä toisilleen. Tämä oli tiivis, yhtenäinen ja sitoutunut tiimi valmennusryhmä mukaan lukien.

Suomi oli turnauksessa parhaimmillaan pudotuspeleissä ja ratkaisupaikoissa.

Ylönen iski avausmaalin

Ottelun alussa Suomen peli ei ollut aivan terävimmillään. Yhdysvallat pääsi avauserässä lähemmäksi maalintekoa, sillä erän puolivälissä Oliver Wahlstrom iski kiekon maaliin ylivoimalla Rasmus Kuparin istuessa jäähyaitiossa. Maalia ei kuitenkaan hyväksytty, sillä videotarkistuksessa havaittiin, että Nuorten Leijonien maalivahtia Ukko-Pekka Luukkosta oli häiritty sääntöjenvastaisesti.

Yhdysvaltojen ylivoima vaikutti finaalijoukkueista vaarallisemmalta ja Yhdysvallat hallitsi pelillisesti myös toisen erän alkupuoliskoa. Luukkonen piti kuitenkin torjunnoillaan Suomea pystyssä.

Ottelun avausmaalin teki lopulta Nuoret Leijonat ylivoimalla. Jesse Ylönen laukoi turnauksen kolmannen maalinsa ajassa 31.31. Hän lämäsi maalin suoraan Oskari Laaksosen poikittaissyötöstä heti Valtteri Puustisen aloitusvoiton jälkeen. Yhdysvaltojen maalivahti Cadey Primeau liukui tilanteessa väärään suuntaan.

Yhdysvallat tuli nopeasti tasoihin

Kolmannessa erässä maailmanmestaruus alkoi jo välkkyä suomalaiskannattajien silmissä, kun Otto Latvala laukoi Nuoret Leijonat 2–0-johtoon ajassa 46.00.

Tilannetta edelsi Yhdysvaltojen hyökkäyspään kiekonmenetys, jonka jälkeen Kupari toi kiekon Yhdysvaltojen alueelle ja syötti Aleksi Heponiemelle, joka antoi Latvalalle. Tämä laukoi siniviivan tuntumasta ohi Primeaun.

Suomen kahden maalin johto kesti kuitenkin vain minuutin. Alexander Chmelevskin ensimmäisen yrityksen Suomen puolustus sai blokattua, mutta Chmelevski iski irtokiekosta 1–2-maalin pienestä kulmasta ja rikkoi samalla Luukkosen nollan.

Ajassa 48.47 Yhdysvallat tuli sitten tasoihin. Chmelevskin poikittaissyöttö löysi oikealta laidalta täysin vapaana olevan Josh Norrisin, joka laukoi tasoituksen.

Tästä synkästä hetkestä Suomi virkosi hyvin. Erän jälkipuoliskolla molemmilla joukkueilla oli paikkansa voittomaalin tekemiseen, mutta lopulta ratkaisuosuma syntyi ajassa 58.34. Kakko kauhoi kiekon sisään maalinedushässäkän päätteeksi.

Itseluottamus löytyi Kanada-pelissä

Turnaus alkoi huolestuttavasti onnahdellen, kun Suomi hävisi avauspelin Ruotsille 1–2 ja alkusarjan kolmannessa ottelussa Yhdysvalloille 1–5.

–  Alkusarja on vain sitä varten, että siitä mennään jatkopeleihin ja laitetaan peli kuntoon, Ahokas siivutti alkukangertelun.

Mestaruusvire löytyi puolivälieräottelussa Kanadaa vastaan, kun Suomi pudotti suosikit jatkosta maalein 2–1. Voitto hiljensi kanadalaiskatsojat ja palautti suomalaisten itseluottamuksen.

–  Kanada-voiton jälkeen latu oli auki, Ahokas tiivisti.

Tasaisuus vei mestariksi

Mestarijoukkueen johtavat pelaajat olivat maalivahti Ukko-Pekka Luukkonen, Chicagon NHL-puolustaja Henri Jokiharju sekä ykkösketjun hyökkääjät, kapteeni Aarne Talvitie, Rasmus Kupari ja Aleksi Heponiemi.

Heponiemi jakoi turnauksen pistepörssin kärkisijan Venäjän Grigori Denisenkon kanssa. Heponiemen yhdeksän tehopistettä seitsemästä pelistä koostuivat kolmesta maalista ja kuudesta syötöstä.

Loppuottelussa polvensa loukannut Talvitie kokosi seitsemän pisteen saaliin neljästä maalista ja kolmesta syötöstä.

Kisojen tähdistöön suomalaisista kohotettiin vain maalivahti Luukkonen, mikä kuvaa Leijonien vahvuutta joukkueena.

Mestaruus oli Suomen nuorten viides. Edelliset tulivat 1987, 1998, 2014 ja 2016. Kaikki aiemmat maailmanmestaruudet Suomi oli saavuttanut Euroopassa pelatuissa turnauksissa.

STT

STT
Lisää aiheesta
Lisää muualla

Kommentoi