Britannian päävalmentaja Russell on realisti: "Pääottelu on lohkofinaalimme Ranskaa vastaan"

KOSICE

Jääkiekon MM-turnauksessa tänään Suomen kohtaavan Britannian päävalmentaja Peter Russell on realisti. Hän asettaa joukkueensa päätavoitteen Leijonien kohtaamisen sijasta eteenpäin A-alkulohkon päätöspeliin Ranskaa vastaan.

Hänellä on näkemykselleen perustelu: vuoden 1936 olympiavoittaja Britannia pelaa MM-kisojen A-sarjassa 25 vuoden tauon, liki loppumattoman korpivaelluksen jälkeen.

–  Suomi on huippujoukkue, nopea ja täynnä vahvoja pelaajia. Lisäksi sillä on riveissään huippulahjakkuus (Kaapo Kakko). Meiltä ei kukaan odota mitään, Russell väistelee.

Britannia ei toki aio antautua. Polku MM-pääsarjaan on ollut sen verran ohdakkeinen, että olisi sulaa hulluutta päästää tilaisuus lipumaan käsistä taistelutta.

–  Meille turnauksen pääottelu on maanantain lohkofinaalimme Ranskaa vastaan. Toivottavasti Ranska on samalla viivalla, että ottelussa olisi panoksena A-sarjapaikka, Russell sanoo.

Jalonen: Ei varaa aliarvioida Britanniaa

Suomen jääkiekkomaajoukkuetta kuudensissa MM-kisoissaan päävalmentaja Jukka Jalonen on pitkällä urallaan valmentanut myös Britanniassa, parikymmentä vuotta sitten. Brittikiekko on kehittynyt noista ajoista niin, ettei Suomella Jalosen mukaan ole varaa aliarvioida tämän illan vastustajaansa.

Britannia on hävinnyt Kosicessa A-alkulohkon kaikki neljä otteluaan yhteismaalein 4–26. Vaikka esimerkiksi Suomen kukistama Tanska riepotteli Britanniaa neljällä ylivoimamaalillaan ja yhdellä alivoimaosumallaan 9–0, Suomen on syytä ottaa A-sarjanousija tosissaan.

–  Kuten pohjoisamerikkalaiset joukkueet, Britannia vetää isolla sydämellä. Jos se saa hurmoksen päälle, sitä on vaikea pysäyttää. Turha kuvitella, että helpolla päästäisiin, Englannissa Newcastlea 1999–2001 valmentanut Jalonen herättelee Leijonia.

Britannia ryhdistäytyi Tanska-nöyryytyksen jälkeen Yhdysvaltoja vastaan siedettävään 3–6-tappioon.

–  Britannia olisi ansainnut ottelussa useammankin maalin. Tanskalla oli meitä vastaan kolme maalipaikkaa. Veikkaan, että britit pystyvät luomaan niitä enemmän, sillä joukkueessa on teräviä hyökkääjiä vastaiskuhyökkäyksiin. Meidän pitää olla tosi tarkkana, Jalonen varoittaa.

Olkinuora maalille

Suomen päiväharjoituksissa jäällä luisteli myös ottelussa Yhdysvaltoja vastaan loukkaantunut keskushyökkääjä Juho Lammikko. Pelaavaan kokoonpanoon hän ei ole vielä toipunut.

Sen sijaan Liigan runkosarjassa Pelicansin kolmanneksi torjunut Jussi Olkinuora aloittaa tänään Suomen maalilla. Näin Suomen koko maalivahtikolmikko saa vastuuta Kevin Lankisen kolmen ja Veini Vehviläisen yhden MM-ottelun jälkeen.

–  Jussi oli maajoukkueen mukana koko MM-leirityksen ajan. Hän pelasi sinä aikana neljä maaottelua ja voitti kaikki. Eiköhän se riitä perusteluksi, päävalmentaja Jalonen sanoi.

Tämän illan ottelu Britanniaa vastaan alkaa Kosicessa Suomen aikaa kello 21.15.

STT

Lisää muualla

Kommentoi