Maaliviivateknologia jää Suomessa haaveeksi

Jalkapallon MM-kisoissa tv-katsojille tutuksi tulleella maaliviivateknologialla on tulevaisuutta, mutta Suomessa sitä tuskin aivan lähiaikoina nähdään.

Näin arvioi Palloliiton olosuhdepäällikkö Tero Auvinen, jonka mielestä kotimaan kentillä on huomattavasti suurempiakin haasteita.

- Liigassa en näe sitä mahdolliseksi. Meillä ei ole edes stadioneita, joihin tuollaista järjestelmää voisi asentaa, Auvinen sanoi.

Hänen tietojensa mukaan maaliviivateknologiasta ei ole keskusteltu liiton erotuomari- tai olosuhdevaliokunnissa, saati liittohallituksessa.

Ensimmäisen liikkeen pitäisi joka tapauksessa tapahtua Euroopan jalkapalloliitto Uefassa. Se on puheenjohtajansa Michel Platinin johdolla luottanut maaliviivateknologian sijaan päätyrajatuomareihin.

- Jos Uefa ottaisi teknologian käyttöön seurajoukkuekilpailuissa tai EM-karsintatasolla, olisi se ensimmäinen ajankohta, että siitä voitaisiin meilläkin jotain puhua, Auvinen kertoi.

- Olympiastadion olisi varmasti ensimmäinen kohde, johon kamerat ylipäätään voitaisiin asentaa tarvittavalle korkeudelle.

Käytännön esteiden lisäksi Auvinen pitää järjestelmän hintaa tarpeettoman korkeana Suomen olosuhteisiin. MM-kisoissa käytettävän GoalControlin käyttöönotto maksaa valmistajan mukaan noin 200 000 euroa.

Auvisen mukaan hinta on sama tai korkeampi kuin lämmitettävällä luonnonnurmikentällä.

- Jos liigatason stadion maksaisi 5-10 miljoonaa euroa, niin 200 000 euroa tuosta asiasta on suuri lisähinta, Auvinen sanoi.

Maaliviivateknologia on noussut jälleen puheenaiheeksi Brasilian MM-turnauksen aikana.

Historian ensimmäinen high tech -maali syntyi viikko sitten sunnuntaina, kun Ranskan Karim Benzeman laukaus päätyi tolpan ja Hondurasin maalivahdin Noel Valladaresin kautta maaliviivan yli.

Hidastusten perusteella näytti, että Valladares olisi ehtinyt ajoissa hätiin. Ranska sai kuitenkin pitää 2-0-maalinsa, kun erotuomarin rannekello hälytti maalin merkiksi.

Toisin kävi Englannille ja Frank Lampardille neljä vuotta sitten. Lampardin laukaus Saksaa vastaan ylitti maaliviivan 1-2-tappiotilanteessa, mutta jäi tuomareilta huomaamatta.

Saksa paineli puolivälieriin 4-1-voitolla, eikä silloinen valmentaja Fabio Capello voinut kuin levitellä käsiään.

- Maksoimme hinnan siitä, että teknologia on nyt käytössä, Venäjää MM-turnauksessa luotsaava Capello sanoi.

Palloliiton olosuhdepäällikkö Auvinen uskoo, että MM-turnauksesta saadut kokemukset rohkaisevat maaliviivateknologian käyttöönottoon laajemminkin, vaikkakin tuntuma on sellainen, etteivät Euroopassakaan läheskään kaikki ole lähdössä mukaan.

- Mitä olen kuullut, niin suurin osa erotuomareista, pelaajista ja valmentajista pitää sitä hyvänä. Jos teknologia palvelee peliä ja oikeudenmukaisuuden toteutumista, niin se ei voi olla huono asia, hän puntaroi.

Auvisen mukaan myös Ruotsin pääsarja Allsvenskan on käynyt keskusteluja maaliviivateknologian mahdollisuudesta.

- Mutta siitäkään ei ole viime aikoina kuulunut mitään.

STT