Tasaisen tehokas Novak Djokovic iski Wimbledonin mestariksi eeppisessä finaalissa

LONTOO

Tennisottelun kutsuminen eeppiseksi on useimmiten liioittelua, mutta vuoden 2019 Wimbledonin miesten kaksinpelin loppuottelusta tuota sanaa voi huoletta käyttää. Serbian Novak Djokovic kukisti viisituntisessa maratonottelussa Sveitsin Roger Federerin 7–6 (7–5), 1–6, 7–6 (7–4), 4–6, 13–12 (7–3).

Monipolvisen ottelun kaikkien vaiheiden kuvailusta riittäisi aineistoa pieneen romaaniin, mutta ratkaisun voi tiivistää kaavaan. Djokovic voitti parittomat erät katkaisupeleissä ja Federer parilliset erät murtamalla vastustajansa syötön kaksi kertaa.

Federer voitti pisteissä, mutta hävisi ottelun

Djokovicin onneksi Wimbledonissa tehtiin täksi vuodeksi historiallinen sääntömuutos, jonka myötä viideskin erä päätetään katkaisupeliin tilanteessa 12–12. Sitä ennen Federerillä oli omalla syöttövuorollaan tilanteessa 8–7 kaksi ottelupalloa, mutta Djokovic selvitti ne. Nelisen tuntia aiemmin sveitsiläinen oli hukannut murtopallon avauserässä. Myös kolmannessa erässä Federer olisi voinut välttää katkaisupelin, mutta silloinkin hän hävisi eräpallonsa.

Federer viljeli kauniita pysäytyslyöntejä ja alakierteisiä rystyjään, joiden kanssa Djokovic oli monta kertaa vaikeuksissa. Serbialaisen peli ei ollut yhtä vivahteikasta, mutta sitäkin tehokkaampaa. Varsinkin katkaisupeleissä Djokovic löi erittäin varmasti ja sai Federerin haparoimaan ratkaisevissa pisteissä.

Federer keräsi ottelussa yhteensä 218 pistettä ja Djokovic ainoastaan 203, mutta niiden joukossa oli kolme erävoiton tuonutta onnistumista. Niiden turvin Djokovic saavutti uransa 16:nnen grand slam -tittelin. Wimbledonissa hän juhli nyt viidettä kertaa.

Jommankumman pitää hävitä

–  Jos tämä ei ollut urani jännittävin loppuottelu, niin ainakin parin kolmen jännittävimmän joukossa. Vastassa oli yksi kaikkien aikojen paras pelaaja Roger, jota kunnioitan. Valitettavasti tällaisessa ottelussa jommankumman pitää hävitä. Tuntui epätodelliselta selvittää kaksi ottelupalloa ja päästä takaisin peliin. Katkaisupelin pelaaminen tilanteessa 12–12 oli outoa, hän kertasi ottelun jälkeen.

Djokovic unelmoi lapsena monien muiden tennisjuniorien tavoin juuri Wimbledonin ruohokenttien valloittamisesta. Nyt hän on tehnyt sen yhtä monta kertaa kuin legendaarinen Björn Borg.

– On erityisen hienoa päästä jakamaan tämä vanhempieni ja poikani kanssa, Djokovic tunnelmoi kentän laidalla palkintojensa kanssa.

Djokovic, 32, on voittanut paljon, mutta hänellä on vielä matkaa lähes kuusi vuotta vanhemman Federerin saavutuksiin. Sveitsiläinen tavoitteli keskuskentällä uransa yhdeksättä ruohokentän grand slam -mestaruuttaan. Hänestä olisi tullut 37-vuotiaana kaikkien aikojen vanhin miesten kaksinpelin voittaja turnauksessa.

–  Pitkä ottelu, jossa oli kaikkea. Pystyin vastaamaan hänen peliinsä ja hän minun, joten pelasimme hienoa tennistä. Olen tyytyväinen suoritukseeni. Onnea Novakille, olipa hullua, Federer päivitteli.

Federer hävisi 11 vuotta sitten Wimbledonin loppuottelun Rafael Nadalille. Tuota kamppailua on yleisesti pidetty kaikkien aikojen tennisotteluna, mutta kovin kauas siitä ei sunnuntaina jääty.

Kommentoi