Ida Haapalan voittama nuorten MM-suunnistuskulta jaettiin – Venäjä teki protestin sekunnin tappiosta

HELSINKI/AARHUS

Ida Haapala nousi rohkeilla reitinvalinnoilla ja sitkeällä kirillä mestaruuteen suunnistuksen nuorten MM-kisojen pitkällä matkalla. Haapala oli kolmannella väliaikarastilla yli kahden ja puolen minuutin päässä kärjestä, mutta tiekierrot nostivat hänet loppukilometreillä voittokamppailuun.

Viimeisellä varoitusrastilla Haapala oli 20 sekunnin päässä kärjestä. Maalissa maalikello näytti hänelle voittoa sekunnin erolla Veronika Kalininaan, mutta venäläinen pääsi protestin jälkeen jakamaan voiton Haapalan kanssa.

Kalininalle ei saatu aluksi loppuaikaa, eikä varajärjestelmän manuaaliaika kelvannut venäläisille. Protestin jälkeen Haapalan aikaan lisättiin sekunti ja mestaruus jaettiin. Britannian Grace Molloy sai pronssin.

–  Tiesimme, että Ida voi voittaa. Tänään hän hallitsi suorituksen ja teki hyviä, välillä hyvin varman päälle tehtyjä reitinvalintoja, maajoukkueen valmentaja Antti Örn arvioi mestaruussuoritusta Suunnistusliiton nettisivuilla.

–  Ida käytti fysiikkaansa hyödyksi.

Vauhti riitti polkukiertoihin

Tanskan Velling-Snabegårdin metsikön 6,5 kilometrin raskaalla reitillä nähtiin vaihtoehtoisia valintoja lyhyilläkin rastiväleillä. Pidemmät välit tarjosivat mahdollisuuden isoihin polkukiertoihin, joita Haapala hyödynsi.

–  Hyvä osoitus siitä, että kun pystyy tekemään oman tasoisen suorituksen, se tuo aina sen parhaan lopputuloksen, Örn kiitteli Haapalan viileitä ratkaisuja.

Myös maastohiihdossa menestyvän Haapalan jatkonäkymät ovat valoisat, sillä hän voi ikänsä puolesta kilpailla nuorten MM-kisoissa vielä kaksi vuotta.

Haapala on saavuttanut mestaruuden myös suunnistuksen nuorten EM-kisojen pitkällä matkalla.

Nuorten Euroopan mestari Mikko Eerola oli maanantaina poikien pitkällä matkalla seitsemäs.

Kommentoi