Hyppääjälupaus Jessica Kähärä on pomppuihme

Pomppuihme Jessica Kähärä esitteli monipuolisuuttaan yleisurheilun Ruotsi-ottelussa. Lauantaina hän hyppäsi ensin 17-vuotiaiden maaottelun pituuskilpailussa toiseksi. Illalla hän oli viides naisten maaottelun korkeushypyssä.

Aiemmin kesällä Kähärä saavutti 17-vuotiaiden EM-kisoissa hopean korkeushypyssä ja pronssin kolmiloikassa.

– En ole vielä halunnut valita lopullista lajiani, koska ne kaikki ovat kulkeneet hyvin. Nyt maaottelussakin valitsin lajit ihan fiilispohjalta, Kähärä kertoi Tampereella.

– Ja oli hienoa saada tilaisuus kilpailla sekä nuorten että aikuisten maaottelussa.

Kähärän lajivalikoimasta löytyvät myös pika- ja aitajuoksut. Valmentaja Katja Kuuselan mukaan lajivalikoima on pidetty tarkoituksellisesti hyvin monipuolisena.

– Toistaiseksi Jessican laji on yleisurheilu, Kuusela määrittelee tilanteen.

Valmentajan mukaan Kähärän harjoittelu suuntautuu hyppylajeihin, mutta niin, että pohjaa on rakennettu pikajuoksuharjoittelulla.

- Pääpaino on ollut nopean juoksun oppimisessa.

Tänä vuonna Kähärä on kehittynyt komeimmin korkeushypyssä. Ennätys on hypähtänyt 180:sta 187 senttiin.

- Korkeus on sujunut nyt parhaiten, mutta lajivalinnassa pitää ottaa huomioon se, etten ole hirveän pitkä, 171-senttiseksi mitattu Kähärä muistutti.

Kevytrakenteisella Kähärällä on kuitenkin ominaisuus, jolla on hän voi kompensoida puuttuvat sentit. Se on pomppu eli kyky räjähtävään voimantuottoon.

Kähärän ponnistus on harvinaisen ärhäkkä. Siihen ja vauhdinjuoksuun rakennetaan jatkossa voimaharjoittelulla lisäpuhtia.

– Fysiikkatreeniä ei pidä unohtaa tekniikkalajeissakaan. Perusharjoittelu on pohjana myös niissä, Kuusela korosti.

– Voimaa pitää olla, vaikka urheilija on Jessican kaltainen kevytrakenteinen urheilija.

Kommentoi