Ex-jääkiekkoilija tekee Daniil Kvjatista seuraavaa F1-mestaria

Seinäjoen S-Kiekossa pitkään pelanneella Pyry Salmelalla urheilijan elämä oli taitekohdassa joulukuussa 2013. Kesällä leikattu olkapää oli jälleen rikkoutunut – edessä siinsi uusi kuntoutusjakso. Bensa Salmelan koneesta alkoi loppua, kuten hän itse tilannetta muistelee.

Päälle puolitoista vuotta myöhemmin bensaa Salmelan koneessa virtaa jälleen. Jääkiekkoura on jäänyt taakse – ja myös Seinäjoki. 28-vuotias Salmela on toiminut kuntovalmentajana tammikuusta 2014 lähtien nykyisin Red Bull -tallissa ajavalle venäläiskuljettaja Daniil Kvjatille, joka otti edellisessä F1-kisassa uransa ensimmäisen palkintopallisijoituksen ollen toinen.

Salmela on yksi palanen suuressa organisaatiossa, joka rakentaa 21-vuotiaasta Kvjatista tulevaisuuden maailmanmestarikandidaattia.

– Daniil ei ole koskaan julkisesti sanonut tavoitteistaan, enkä minäkään niitä paljasta. Annan kaikkeni, jotta hän voi saavuttaa unelmansa. Koen, että työmme on vielä kesken enkä näe maalia edessä, sanoo Seinäjoella heinäkuun lopussa piipahtanut Salmela.

F1-sarja on yksi maailman seuratuimmista ja rahakkaimmista urheilusarjoista. Vaatimustaso maailman huipulla on viritetty äärimmilleen. Salmelan tehtävänä on pitää Kvjatin suorituskyky läpi kauden optimaalisella tasolla.

– On jatkuvasti mietittävä, kuinka saan vietyä hänet parhaimmassa suorituskyvyssä kisaviikoilla sunnuntain kilpailuun. F1-sarjassa kyse ei ole vain ajamisesta, hän kertoo ja luettelee lukuisia seikkoja, joita on otettava huomioon nukkumisaikatauluista hivenainetasapainoon.

F1-kausi kattaa 20 osakilpailua, jotka kisataan ympäri maailmaa. Olosuhteet vaihtelevat kilpailusta toiseen. Lisäksi matkustaminen ja aikaero vievät osaltaan voimia.

F1-kuljettajien on oltava tänä päivänä huippu-urheilijoita aamusta iltaan.

– Jokaisessa urheilulajissa on tietynlaiset peruslainalaisuudet. Emme voi kuitenkaan täysin verrata eri urheilulajeja keskenään. Daniilin testitulokset ovat kuitenkin verrattavissa huippu-urheilijoiden suorituskykyihin, katsoo Pyry Salmela.

Formula 1 -sarjassa on jo muutaman kauden ajan ollut käytössä uusi moottorisääntö, jonka myötä autojen tehot ovat pudonneet. Tästä syystä F1-sarjassa kuljettajien painolla on yhä enemmän merkitystä. Jopa niin paljon, että useat kuljettajat ovat joutuneet pudottamaan painoaan.

– Daniil on vielä nuori urheilija, eikä meillä onneksi tätä ongelmaa ole ollut. Tiedän kuitenkin tapauksia, joissa F1-kuljettaja on joutunut pudottamaan painoaan, Salmela kertoo.

F1-kausi kestää tammikuulta marraskuulle. Viime vuonna Salmela vietti Kvjatin kanssa yhdessä yhteensä 320 päivää. He myös asuvat lähekkäin Etelä-Sveitsissä, Italian rajan tuntumassa.

– Välillä on itsekin vaikea sanoa, mikä on roolini, koska yhteiselo on niin suuri osa arkea.

Lisää aiheesta päivän painetussa lehdessä.

ANTTI JÄRVENPÄÄ

Kommentoi