Ex-hiihtäjä Viljanmaa olympialaisten tuomarineuvostossa

Entinen maajoukkuehiihtäjä Annmari Viljanmaa osallistuu Sotshissa ensimmäisiin olympialaisiinsa tuomarineuvoston jäsenenä.

Huippu-urheilutaustasta ja TD-kokemuksesta huolimatta arvokisoihin osallistuminen jännittää. Urheilu-urallaan Viljanmaa edusti Suomea Salt Lake Cityn talviolympialaisissa 2002.

Olet Sotshin olympialaisissa yksi kuudesta maastohiihdon tuomarineuvoston jäsenestä. Keitä tuomarineuvostoon kuuluu ja mitä TD (technical delegate) tarkoittaa?

– Olympialaisten tuomarineuvostoon kuuluu TD (Petr Mach Tshekki), TD-assistentti (Tiit Pekk, viro) sekä kaksi tuomarineuvoston jäsentä (Pierre Gay-Perret, Ranska ja Annmari Viljanmaa, Suomi), kilpailun johtaja (Slava Vedenin, venäjä) sekä on Kansainvälisen Hiihtoliiton FIS:n Race Director (Pierre Mignerey, Ranska), Viljanmaa kertoo Hiihtoliiton tiedotteessa.

– TD on tarkkailija, jonka tehtävänä on vastata, että urheilijoilla on mahdollisimman tasapuoliset olosuhteet kilpailla paremmuudestaan sekä valvoa että kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n kilpailusääntöjä noudatetaan kaikilta osin.

Viljanmaa luonnehtii vahvuudekseen urheilijataustan.

– Suurin vahvuuteni on, että katselen asioita edelleen vahvasti urheilijan silmin. Tästä näkökulmasta tulee usein mietittyä muun muassa latujen asettelua, aikatauluja sekä omia kokemuksia fasiliteettien, logistiikan ja huollon suhteen.

– Olympialaiset ovat hyvin erityislaatuinen tilaisuus, sillä näen nyt ne ihan toisesta tulokulmasta kuin urheilijana. Vasta TD:nä toimiessani olen ymmärtänyt, kuinka valtavasti kisojen eteen pitää tehdä töitä, että kaikki olisi urheilijoille ja muille sidosryhmille mahdollisimman valmiina. Hyvät kisat tuottavat ikimuistoisia elämyksiä niin urheilijoille, toimitsijoille kuin yleisölle. Aina jää plussalle, kun laittaa itsensä peliin, Viljanmaa sanoo.

Viljanmaa, tyttönimeltään Hakola, edusti aktiiviurallaan ensin pitkään Jalasjärven Jalasta ja sen jälkeen Parkanon Urheilijoita.