Tilaajalle

VPS-juniorit omin eväin kakkoseen oppimaan: Nousun kamppaillut nuorista koostunut joukkue jatkaa uuden päävalmentajan johdolla

VAASA

Ensimmäistä kertaa vaasalaisessa jalkapallohistoriassa Vaasan Palloseuran niin sanottu reservijoukkue on sarjaportaissa korkeammalla kuin mikään muu vaasalaisjoukkue. VPS-juniorit nimellä kakkoseen lähtevä joukkue menettää päävalmentajansa Christian Sundin liigaryhmä VPS:lle.

– Tarkoitus on tehdä yhteistyöstämme vielä paljon tiiviimpää, VPS-junioreiden akatemiajoukkueen joukkueenjohtaja Teija Korpilahti kertoo.

– Siinä mielessä Sund on varmaan yhä paljon tekemisissä myös viime kaudella valmentamansa ryhmän kanssa.

VPS-junioreiden uusi päävalmentaja on selvillä, mutta nimeä ei vielä julkisteta.

– Hän ei tule lähialueelta, mutta kokenut valmentaja on kyseessä.

Taloudellisesti jalkapallon kakkonen on raskas sarja, varsinkin sellaisille joukkueille, jotka eivät ole alueidensa ykkösryhmiä jalkapallossa.

– Me haluamme läpinäkyvyyttä, ja siksi myös akatemian pelaajat maksavat, vaikka pelaavatkin kovalla kakkosen tasolla.

Korpilahti ymmärrettävästi harmittelee tilannetta.

– Emme kuitenkaan voi ja halua tehdä niin, että akatemian toimintaa rahoitettaisiin nuorempien junioreiden kausimaksuilla.

Korpilahti uskoo, että joillakin yhteistyösopimuksilla ja talkootöillä päästään nuorille pelaajille siedettävään kustannustasoon.

– Olemme määritelleet tällä hetkellä hinnaksi 135 euroa/kk pelaajaa kohden. Noin kerättäviin kuluihin eivät sisälly matkat peleihin, otteluiden kenttävuokrat eivätkä tuomarikulut.

VPS:n liigajoukkueelta ei taloudellista apua ole luvassa.

– Tahtoa siellä on, mutta mitään mahdollisuuksia tukea ei ole.

Vasa IFK:n päävalmentaja Max Peltosen päävalmentajasopimus on voimassa vielä vuoden 2019 loppuun. Peltonen oli varovainen kommentoidessaan seuraavan kauden suunnitelmia.

– Rakennamme ryhmäämme. Yhtään enempää en voi sanoa.

Vasa IFK menetti nuoria lahjakkaita kykyjään pudottuaan kakkosesta kolmoseen. 17-vuotiaat, nuorten maajoukkueissa esiintyneet Benjamin Hiekkanen ja Jeremiah Streng siirtyivät Parmaan Italiaan ja Seinäjoen Jalkapallokerhoon. 18-vuotias Daniel Håkans lähti Strengin tavoin Seinäjoelle.

Vasa IFK on ollut yhtäjaksoisesti kakkosessa tai ykkösessä vuodesta 1998 lähtien. Edellisen kerran Vasa IFK oli kolmosessa kaudella 1997.

Jalkapallon kolmonen on tulevalla kaudella tasokas, sillä myös Närpiön Kraft putosi sinne. Monivuotiset kolmosen kärkijoukkueet FC Kiisto ja Sundom IF kasaavat myös vuosi toisensa jälkeen menestyvät ryhmät.

Vasa IFK:n puheenjohtaja Kim Sund puolestaan kertoi, että Vasa IFK ei pyri nousemaan kakkoseen hinnalla millä hyvänsä.

– On selvä, että seurana meidän tavoite on olla kakkosessa, mutta se ei ole ainoa asia mihin pyritään.

Sund vakuuttaa, että Vasa IFK:n perusarkiharjoittelu pysyy kakkosen tasoisena.

– Siitä on sovittu, että se jatkuu kakkosen tasoisena sekä määrässä, että laadussa.

Vasa IFK on pelannut kakkosen kotiottelunsa Hietalahden stadionilla, mutta aikoo ensi kaudella siirtyä pelaamaan pääosin muualle.

– Siihen on kaksi syytä. Stadionin kustannukset ovat ehkä nelinkertaiset verrattuna ottelun järjestämiseen muualla. Toinen lähes yhtä tärkeä seikka on se, että suurin osa vastustajistamme pelaa kotiottelunsa luonnonnurmella.

Hietalahden stadionin vuokra on vähintään 600 euroa ottelua kohden vaasalaiselle seuralle. Vuokra on puolet halvempi, jos ottelussa ei ole pääsymaksua. Kaarlen kentän hinta on ollut 223,40 euroa ykkös-kolmosdivisioonan otteluille, joissa on pääsymaksu. Hietalahti on siis noin kolme kertaa kalliimpi perushinnaltaan.

– Myös harjoitusten osalta siirrymme luonnollisesti enemmän luonnonnurmelle, kun pelitkin pelataan niillä.

Harri Puhakainen

Kommentoi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi