Tilaajalle

Vaasalainen MM-pronssimitalisti kävi itse kokemassa: Havaijin legendaarisesta Ironmanista liikkuu paljon kertomuksia – kisan todellisuus on tarujakin karumpi

Havaiji, Kailua-Kona,

12. lokakuuta 2019.

Vaasalainen Aino Luoma sinnittelee triathlonin legendaarisen MM-kilpailun, Havaijin Ironmanin, juoksuosuudella. Takana on kahdeksan kilometriä, mutta tie on nousemassa pystyyn jo nyt. Ja jäljellä olisi vielä 34 kilometriä.

180 kilometrin pyöräilyosuudella Luoma on ohittanut useita kilpailijoita ja noussut sarjansa – 30–34-vuotiaat naiset – kärkiryhmään. Pyörän vaihteiden sähköisen vaihtajan patteri on kuitenkin temppuillut, eikä Luoma ole uskaltanut käyttää etuvaihtajaa. Wattimittarikaan ei ole toiminut. Luoma on runtannut menemään raskailla vaihteilla. Kaiken lisäksi Luoman käsivarret ja jalat ovat pyöräilyn lopulla alkaneet turvota.

Nyt Luoman jalat ovat tönköt ja olo kaikenkaikkiaan sekava. Hänen on pakko hiljentää kävelyyn pitkän ylämäen alussa. Lämpötila on hurja, +33 astetta.

– Suola- ja nestetasapainon häiriö. Nesteiden imeytymishäiriö ja lämpötilan aiheuttama elimistön ylikuumeneminen. Pintaverisuonet reagoivat, Luoma saattaisi diagnosoida vastaavan tilan, jos olisi nyt työpaikallaan Vaasan keskussairaalan akuuttivastaanotolla ja tutkisi potilasta.

32-vuotias Luoma kilpaili triathlonissa ensimmäisen kerran kesällä 2014 ja voitti heti samana vuonna puolimatkalla ikäluokkansa SM-kultaa.

Täysmatkalla Luoma kilpaili ensimmäisen kerran reilu vuosi sitten Barcelonassa. Siellä hän voitti ikäsarjansa 38 minuutin erolla ja tienasi samalla paikan Havaijin Ironman-kisaan.

Luoma liikkui lapsena ja nuorena paljon ja harrasti useita lajeja, mutta tavoitteellisen kestävyysharjoittelun ja kilpaurheilun hän aloitti vasta aikuisena.

– Triathlonin lajit ovat melkein kaikille suomalaisille tuttuja, sillä ne opitaan jo lapsuudessa. Lajiin oli minusta aika helppo lähteä, Luoma taustoittaa lajivalintaansa.

Juoksu on ollut Luomalle helpointa ja mieluisinta.

– Pyöräily oli alussa yksinkertaisesti tylsää. Kun opin lajia ja huomasin, että pärjään pyöräilyssä, asenteeni muuttui. Viime kesänä osallistuin jopa maantiepyöräilyn SM-kisoihin.

Luoma pyöräilee Vaasan ympäristössä pitkiä lenkkejä. Tuulistaan kuuluisaan Havaijin-kisaan hän valmistautui muun muassa pyöräilemällä Raippaluodon ja Sundomin silloilla säässä, joka yleensä pitää ihmiset sisätiloissa.

– Uinnissa olen keskitasoa. Viihdyn vedessä, mutta koska aloitin lajin aikuisena, uintitekniikassani on puutteita. Uinnissa ei voimalla pääse eteenpäin, vaan vauhti syntyy tekniikan hallitsemisesta. Uinnissa minulla olisi paljon parannettavaa.

Havaiji, Kailua-Kona,

12. lokakuuta 2019.

Laavakentän keskellä kulkevalla tiellä Luoma lappaa huoltopisteillä jäitä niskaansa ja lippalakkiinsa. Olo on hirveä, mutta jäisikö keskeyttämisestä ikuinen harmi? Uinti ja pyöräily on kuitenkin jo selätetty.

Kisan kaoottisessa startissa Luoma oli yrittänyt hakea väljää väylää avoveteen, mutta eihän sellaista ollut. Hän päätyi uintiosuuden patenttiratkaisuunsa ja etsi ns. vetävän selän. Peesiapu tosin katosi pärskeissä osuuden puolivälissä.

Kun kisan alussa tavoitteena oli hyvä aika, nyt Luoma keskittyy vain selviytymään huoltopisteeltä toiselle. Hän ottaa joka pisteeltä mukaansa mukillisen jäitä ja juostessaan hieroo niitä huulilleen, korviinsa ja niskaansa.

Luoma on kuullut ja lukenut kymmeniä kauhukertomuksia Konan Ironman-urakasta, mutta yksikään ei vastaa täysin todellisuutta. Todellisuus on paljon pahempi. Ei koskaan enää tänne!

Triathlon vyöryi isosti Luoman elämään heti ensimmäisen kilpailukauden jälkeen. Eikä aikaakaan, kun akuuttilääketieteeseen parhaillaan erikoistuva Luoma huomasi miettivänsä, miten voisi järjestää vaativan lääkärintyönsä niin, että ehtisi harjoitella ja kilpailla.

– Teen epäsäännöllistä vuorotyötä, joka vaikuttaa unirytmiini ja palautumiseen. Voisin kiinnittää nykyistä enemmän huomiota myös ravintooni. En noudata mitään erityistä ruokavaliota, Luoma sanoo.

Luoma laskee harjoittelevansa 2–20 tuntia viikossa. Vaihteluväli on suuri juuri työn vuoksi.

– Määrällisesti moni muu triathlonisti harjoittelee paljon enemmän. Kesäisin tunteja tulee enemmän pitkien pyörälenkkien vuoksi. Talvisin keskiarvo on 10–15 tuntia, ja kesäaikana voin tehdä kaksikin harjoitusta päivässä.

Havaiji, Kailua-Kona,

12. lokakuuta 2019.

Juokseminen on ollut yhtä tuskaa, eikä Luomalla ole mitään käsitystä sijoituksestaan. Mutta nyt hän sentään kykenee juoksemaan. Kun maaliin on kolmisen kilometriä, Luoma äkkää kaksi ystäväänsä, jotka huitovat ja huutavat reitin varrella.

– Aino, juokse, juokse! Sä oot kolmantena ja nelonen tulee kovaa 30 sekunnin päässä!

Luoma lisää vauhtia riskilläkin. Myöhemmin hän huomaa, että kilometrivauhti on kolmella viimeisellä kilometrillä yli minuutin nopeampi kuin niitä ennen.

Kukaan ei tule ohi. Luoma ylittää maalilinjan sarjansa MM-kolmosena ajassa 9.48.56.

Luoma teki vaasalaista urheiluhistoriaa

Aino Luoma on 32-vuotias vaasalaislääkäri. Hän on ensimmäinen vaasalainen urheilija, joka on kilpaillut legendaarisessa Havaijin Ironman-kilpailussa. Vaasalaislähtöisenä urheilijana Havaijilla kilpaili vuonna 2016 pääkaupunkiseudulla asuva Minna Koistinen (o.s. Myötänen).

Eteläpohjalaista seuraa edustavista urheilijoista Havaijin Ironman-kisassa ovat 1990-luvun lopulla ja 2000-luvun alussa olleet Anssi Lehtinen ja Liis Toomingas.

Triathlonin täysmatka sisältää 3,8 km uintia, 180 km pyöräilyä ja maratonjuoksu (42 km). Olympiamatka sisältää 1,5 km uintia, 40 km pyöräilyä ja 10 km juoksua.

Lisää aiheesta

KommentoiLuetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi