Tilaajalle

Sport teki viime kaudella ennätysmäärän maaleja Liigassa – taloudelliset seuraukset yllättivät

Vaasan Sport teki viime kaudella jääkiekon Liigassa ennätysmäärän maaleja lyhyen liigahistoriansa aikana. Peräti 182 osumaa näkyvät nyt yllättävällä tavalla liigajoukkuetta pyörittävän Hockey-Team Vaasan Sport Oy:n taloudellisessa tuloksessa.

Koko Sport-konserni, johon kuuluvat siis urheilutoimintayhtiö Hockey-Team Vaasan Sport Oy ja ravintolayhtiö Jäähallin Ravintolat Oy, teki huhtikuussa päättyneellä viime tilikaudellaan reilun 71 000 euron tappion. Sitä edellisellä tilikaudella tappio oli 115 517 euroa.

Tappio on suhteellisen pieni ja sen takaa löytyy kaksi erityistä syytä: pelaajien henkilökohtaiset maalibonukset ja tuloksellinen notkahdus tammi-helmikuussa 2019.

Sport pelaa nyt liigassa kuudetta kauttaan. Joukkue väsäsi viime kaudella 182 maalia 60 ottelussa, mikä on Sportin lyhyen nykyisen liigataipaleen ennätys. Suuri maalimäärä tarkoitti myös pelaajabonusten yllätyksellistä kasvua.

– Se oli myönteinen ja tervetullut, mutta samalla vähän kielteinen yllätys, filosofoi Sportin toimitusjohtaja Tomas Kurtén.

– Budjetissa oli toki varauduttu bonuksiin, mutta ei noin isoihin.

Sportin tehotilaston kärkinimi oli viime kaudella Antti Kalapudas (12 + 34). Maalipörssin ykkönen oli Roope Talaja 22 osumallaan. Yli kymmenen maalin pääsi Talajan lisäksi seitsemän pelaajaa.

NHL-sopimukset tehneet ja joukkueen jättäneet Joel Kiviranta (16 +15) ja Tony Sund (8 + 27) kuuluivat niinikään joukkueen pistepörssin kärkikuusikkoon.

Tammikuusta helmikuun 2019 puoliväliin Sport pelasi 13 ottelua, joista hävisi peräti 11. Kotiotteluita ajanjaksolla oli neljä, ja niiden ottelutuotot jäivät reilusti odotettua pienemmiksi.

– Yksittäisten ottelujen tuotoilla voi olla yllättävän iso merkitys, Kurtén pohtii.

Kaudella 2017-18 Sport päätyi vuodenvaihteen jälkeen useisiin pelaajamyynteihin, joiden ansiosta se onnistui säästämään noin 600 000 euroa. Viime tilikaudella kannattajien paheksumaa ns. tyhjennusmyyntiä ei tehty, joten vastaava säästökään ei toteutunut.

Myönteistä oli, että Sport-konsernin liikevaihto kasvoi lähes 10 prosenttia oli kaikenkaikkiaan noin 4,9 miljoonaa euroa. Emoyhtiö Hockey-Team Sport Oy:n liikevaihdon nousu oli vielä suurempi, 13,4 prosenttia.

Kivirannan ja Sundin NHL-sopimuksista Sport tienaa lähes puoli miljoonaa euroa, mutta päättyneen tilikauden tuloksessa korvaukset eivät vielä näy. NHL-korvaukset Sport saa ensi marraskuussa ja vuoden 2020 toukokuussa, joten ne kirjautuvat vasta tilikaudelle 2019-20.

Sportin taloustilannetta edesauttaa myös se, että yhtiö sai liigaosakkeen maksettua viime elokuussa. Rahoitusjärjestelyjen avulla Sport kuittasi koko 1,8 miljoonan euron arvoisen liigaosakkeen hinnan.

Hockey-Team Vaasan Sport Oy:n yhtiökokous hyväksyi tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen lauantaina Vaasassa.

Osakeyhtiö on aikeissa järjestää osakeannin myöhemmin kuluvalla jääkiekkokaudella. Yhtiökokous ei kuitenkaan käsitellyt asiaa, sillä se puuttui yhtiökokouksen kokouskutsun asialistalta. Osakeannista päättämistä varten Sport Oy joutuu kutsumaan koolle ylimääräisen yhtiökokouksen.

Juttua päivitetty kello 18.

Minna Kallasvuo

Lisää aiheesta

KommentoiLuetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi