Tilaajalle

Nyt loppuu arvuuttelu Pitkämäen urheilu-uran jatkosta: SSU:n keihäsjätti on tehnyt ratkaisunsa

Suomen kaikkien aikojen menestyneimpiin keihäänheittäjiin kuuluva Tero Pitkämäki, 36, on tehnyt ratkaisun uransa jatkosta ja kertoo päätöksestään tänään maanantaina Kuortaneella. Pitkämäki saattoi antaa vihjeitä päätöksestään jo elokuussa Ilkan ja Pohjalaisen haastattelussa.

Pitkämäen viime kaudet ovat olleet rikkinäisiä vammojen vuoksi. Viimeisin loukkaantuminen tapahtui kesäkuussa 2018, kun Pitkämäen tukijalan polven eturistiside katkesi Turussa Paavo Nurmi Gamesin keihäskisassa. Pitkämäki ei kilpaillut keskikesän aikana lainkaan, ja polvi operoitiin saman vuoden elokuussa.

Viime vuonna Pitkämäki kuntoutti polveaan ja pohti tilannettaan aina joulukuun alkuun asti, jolloin ilmoitti jatkavansa uraansa.

Pitkämäki ei kuitenkaan kaudella 2019 koskaan päässyt tavoittelemaansa kilpailukuntoon. Ensin hän lykkäsi kilpailukautensa alkua kahdesti, ja Kalevan kisatkin jäivät häneltä käymättä elokuun alussa.

Elokuun puolivälissä hän ilmoitti, ettei enää tavoittele paikkaa Dohan MM-kisajoukkueessa, eikä hän lopulta kilpaillut kauden aikana lainkaan.

– En päässyt tulostasolle, jota itseltäni edellytän. Olisin pystynyt kilpailuissa heittämään 77–80 metriä. Dohan MM-kisojen tulosrajan (83 metriä) tavoittelu ei olisi tilanteessani ollut realistista, Pitkämäki sanoi Ilkan ja Pohjalaisen haastattelussa elokuun alkupuolella, kun MM-kisajoukkueen kaikkia keihäänheittäjiä ei ollut vielä nimetty.

– Tasosta, joka minun pitäisi saavuttaa, jotta ylipäätään menisin kilpailemaan, jäi uupumaan neljä, viisi metriä.

Ei jatkoa vain olympialaisten vuoksi

Pitkämäki toipui kyllä hyvin elokuun 2018 polvioperaatiosta ja pystyi harjoittelemaan hyvin, mutta harjoitusvaste ei ollut odotettu.

– Harjoitusheittoihin ei viimeisen kuukauden aikana tullut lisää mittaa, vaikka juuri siihen harjoituksellisesti tähtäsin. Oli helppo vetää peli poikki, Pitkämäki totesi elokuussa.

– Olen aina ollut ns. jalkaheittäjä. Nyt voimanotto, nopeus ja hermotus eivät toimi yhdessä niin, että saisin itsestäni ulos MM-kisatason heittoja. Ikäkin vaikuttaa, ja hyvään suorituskuntoon pääseminen kestää kauemmin kuin nuorempana. Kaikki tämä on ottanut enemmän aikaa kuin kuvittelin.

Ensi vuonna kilpaillaan Tokion kesäolympialaiset. Ne eivät kuitenkaan yksin riitä konkarille sytykkeeksi, minkä Pitkämäki vahvisti jo elokuisessa haastattelussa.

– En jatka uraani pelkästään olympialaisten vuoksi, se vaatii muutakin. Tärkein ratkaiseva tekijä on heittämisen halu ja harjoitteluinto. Ilman niitä pitkälle heittäminen ei ole mahdollista, Pitkämäki sanoi Ilkalle ja Pohjalaiselle.

Seitsenkertainen arvokisamitalisti

Pitkämäki edustaa kotimaan kamaralla Seinäjoen Seudun Urheilijoita. Hän on arvokisojen seitsenkertainen mitalisti ja vuoden 2007 maailmanmestari. MM-kisoissa Pitkämäki on lisäksi saavuttanut yhden hopeamitalin (Moskova 2013) ja yhden pronssimitalin (Peking 2015).

Olympialaisissa Pitkämäki on ollut mitaleilla kerran: hän saavutti pronssia Pekingissä vuonna 2008.

EM-kilpailuissa Pitkämäki on heittänyt kahdesti pronssille (Zürich 2014, Barcelona 2010) ja kerran hopealle (Göteborg 2006).

Ennätyksensä 91,53 metriä hän heitti Kuortaneella vuonna 2005. Kausilla 2006 ja 2007 hän heitti niinikään yli 91 metriä, mutta sen jälkeen 90 metrin raja ei ole ylittynyt.

Kaudella 2017 hän säväytti kiskaisemalla Vaasassa ykkösliigan EM-joukkuekilpailussa peräti 88,27.

Ensimmäisissä olympialaisissaan Pitkämäki oli Ateenassa vuonna 2004. Hän oli tuolloin Suomen olympiajoukkueen paras yleisurheilija sijoituttuaan keihäsfinaalissa kahdeksanneksi.

Vuonna 2007 Osakassa hän heitti MM-kultaa tuloksella 90,33, jonka kiskaisi viimeisellä heitollaan. Mestaruuteen tosin olisi riittänyt myös toisen kierroksen 89,16 metriä kantanut heitto.

Euroopan yleisurheiluliitto EAA valitsi Pitkämäen vuoden 2007 parhaaksi eurooppalaiseksi miesyleisurheilijaksi.

Tiedotustilaisuus maanantaina iltapäivällä

Vuosi sitten arvuuttelu Pitkämäen urheilu-uran jatkosta kesti aina joulukuulle asti. Nyt ei tarvitse odottaa niin pitkään, sillä Pitkämäki ilmoittaa ratkaisustaan maanantaina 14. lokakuuta Kuortaneella mediatilaisuudessa, joka alkaa kello 14.30.

Lisää aiheesta

KommentoiLuetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi