Tilaajalle

”Nautitaan jokaisesta vuodesta” – Ville Mäntymaa ei kiirehdi valmentajaurallaan

VAASA

– Homma jatkuu, homma jatkuu! 43 sekkaa vielä, päävalmentaja Ville Mäntymaa tyynnyttelee Oulun Kärppien A-nuorten vaihtopenkkiä, joka tuulettaa Helsingin IFK:n tyhjään maaliin lipunutta 2–0-osumaa.

– Fokus koko ajan. Fokus!

Fokus säilyy viimeiset hetket, Kärpät voittaa ja nousee HIFK:n ohi jääkiekon nuorten SM-liigan sarjataulukon kakkossijalle.

– Oli erittäin vauhdikas ja hyvä ottelu. Tällaisissa peleissä nuoret pelaajat menevät eteenpäin, kun pelin vaatimukset ovat ihan tapissa, Mäntymaa kehuu Vaasan jäähallissa järjestetyn nuorten liigaviikonlopun päätöspäivän kamppailun tasoa.

S-Kiekon kasvatti Mäntymaa, 34, johdatti nuoret Kärpät ensimmäisellä päävalmentajakaudellaan SM-hopealle ja viime keväänä Suomen mestariksi. Mutta A-junioritasollakaan voitetut ottelut ja mitalit eivät ole oululaisille pääasia.

– Ykköstehtävä on laadukas arjen työ, jotta nuoret pelaajat pystyvät kehittymään niin pelaajina kuin ihmisinä. Se on kaiken lähtökohta, hän sanoo.

– Tottakai sitten, kun kiekko tippuu jäähän, ollaan niin tosissaan kuin voidaan olla, mutta arjen toiminta ei voi perustua siihen, että pitää voittaa pelejä. Yksilön pitää kehittyä ja sitten toivotaan, että jossain vaiheessa pelissä onni on meille suotuisa.

Pohjoisen mahtiseurassa nuoria on noussut tasaista tahtia edustusjoukkueeseen ja edennyt vielä kirkkaampiinkin valoihin. Oma osansa kehitystyössä on tietenkin myös Mäntymaalla, joka on valmentanut Kärppien A-junioreita vuodesta 2014, ensin apuvalmentajana ja nyt kolmatta kautta päävastuussa.

Jokainen liigajäille murtautuva nuori on palkinto myös juniorivalmentajalle – tai valmentajille, kuten Mäntymaa painottaa.

– Tottakai se on kiva juttu ja organisaatiolle muutenkin hienoa, että omia kasvatteja nousee. Se kertoo laadukkaasta työstä, jota siellä tehdään kiekkokoulusta asti, hän sanoo.

– Tämä on lyhyt pätkä tässä A:ssa. Lajitaidot ja muut tehdään kiekkokoulusta eteenpäin. Mielestäni kiitosta pitää antaa siihen suuntaan.

Pelaajauransa Mäntymaa joutui päättämään aivotärähdysten vuoksi marraskuussa 2013, jo 28-vuotiaana. Vielä pelivuosinaan hän ei suunnitellut tulevaisuutta valmentajana, mutta nopeasti hän huomasi olevansa penkin takana ja nauttivansa siitä.

– Täytyy sanoa, että en missään vaiheessa kuvitellut, että valmentaminen olisi oma juttuni. Ehkä kipinä syntyi siinä, kun sain alkuun olla mukana vapaaehtoisesti. Ei ollut sillä tavalla mitään sitoutumista tähän ja sai pohtia, olisiko minusta tähän, hän sanoo.

– Välillä lyödään päätä seinään, tuijotellaan poikia silmiin ja ihmetellään, että mitäs nyt. Sitten toisaalta se onnistumisen fiilis, kun pojat hoksaavat jotain elämästä, jääkiekosta tai ylipäätään urheilusta, on palkitsevaa.

Seuratöiden lisäksi Mäntymaa on ollut mukana nuorten maajoukkueissa, muun muassa viime vuonna alle 18-vuotiaiden MM-joukkueen valmennusryhmässä. Ura on siis hyvässä vauhdissa, mutta ainakaan vielä hän ei suunnittele siirtymistä junioreista miesten sarjoihin.

– Ymmärrän, että olen nuori valmentaja ja valmennusvuosia on niin vähän takana, että ei todellakaan ole mihinkään kiire, hän sanoo.

– Nautitaan jokaisesta vuodesta, jonka saa tehdä tätä hommaa jääkiekon parissa.

KommentoiLuetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi