Tilaajalle

Kilpailut tulevat Tero Pitkämäen uniin – ”On painajainen herätä niistä”

Heinäkuussa syntynyt Jessi Pitkämäki istuu äitinsä Niina Kelon sylissä Kuortaneen urheiluopiston kokoustilassa. Isä Tero Pitkämäki , 36, kertoo samaan aikaan, että hänen keihäänheittouransa on nyt loppu.

– Itselleni alkoi selvitä, etten saa fysiikkaa enää siihen kuntoon, mitä itseltäni vaadin. Olen aina vaatinut aika kovaa urheilullisuutta ja hyvää suorituskykyä. Jalkojen osalta se homma alkoi vähän hyytyä.

Seitsemän arvokisamitalia saavuttanut ilmajokelainen oli sivussa koko tämän kauden. Pitkämäki loukkasi tukijalan polvensa Turussa vuosi sitten kesäkuussa, eivätkä jalan voimatasot palautuneet ennalleen riittävän ajoissa, että hän olisi pystynyt kilpailemaan esimerkiksi Dohan MM-kisoissa.

– Vaikeuksia oli jo ennen eturistisiteen katkeamista, ja sen jälkeen ne oikein räjähtivät. Mitään kiputiloja ei ollut kesällä, ja pystyin täysillä urheilemaan, mutta en vain enää saanut kaivettua esille sitä asetta, millä olen pitkät heitot heittänyt.

Vuoden 2007 Osakan maailmanmestarin ennätykseksi jää 91,53, jonka hän heitti Kuortaneella 26. kesäkuuta 2005.

– Aina olin reilu ja rehellinen muita kohtaan.

Vaikka lopettamispäätös on tuore, Pitkämäki on jo saanut vieroitusoireita.

– Välillä näen unta kilpailemisesta. Ne ovat hienoja unia, mutta on painajainen herätä niistä.

Lopettamispäätös on lopullinen.

– Jonkun näytösheiton voin vielä heittää, mutta en muuta.

Pitkämäki meni autotalliinsa viime viikon keskiviikkona, kun hän ilmoitti lopettamispäätöksensä lähipiirilleen eli valmentaja Hannu Kankaalle ja manageri Tero Heiskalle.

– Se on nyt siinä.

Pitkämäen mukaan päätös oli selvä hänelle itselleen, mutta vähän mieli taisteli vastaan. Päätös ei kuitenkaan kääntynyt.

– Vaikein tilanne oli ilmoittaa siitä lähipiirille.

Kelo kertoo, että hän kysyi mieheltään, onko hän oikeasti päättänyt lopettaa, mutta totesi, että se on urheilijan oma päätös.

– Puhuimme siitä ensimmäisen kerran Dohan keihäsfinaalin jälkeen. Olimme silloin vanhempieni luona Järvenpäässä, Kelo kertoo.

Pitkämäkeä koko uran eli 23 vuotta valmentanut Kangas otti suojattinsa lopettamispäätöksen tunteellisesti. Kangas istui kotisohvallaan, kun hän sai Pitkämäen ääniviestin.

– Ensimmäinen reaktioni oli hiljaisuus. Sen jälkeen olivat haikeat (fiilikset), ja oli tosi vaikea saada kiteytettyä viestiä takaisin. Kirjoitin sitä kyynel silmäkulmassani. Puhtaasti voin sanoa, että iso mies itki.

Kangas kiitti viestissään Pitkämäkeä yhteisestä matkasta. Parempaa valmennettavaa ei matkalle olisi voinut osua.

– Se on uskomattoman pitkä tarina, ja Hannu on elänyt niin suurella keihässydämellä, ettei kenelläkään ole sellaista. Hän elää urheilijan mukana sata lasissa ja on tukena sekä nauttii kaikkien suomalaisten keihäänheittäjien suorituksista, Pitkämäki kehuu.

Pitkämäki kokeili ensimmäisen kerran keihäänheittoa vasta yhdeksänvuotiaana Koskenkorvalla Honkalanmäen kentällä, vaikka jo sitä ennen lumi- ja pesäpallot olivat lentäneet kauas. Pitkämäki voitti kilpailun ylivoimaisesti heittämällä parikymmentä metriä.

– Minulla ei ollut mitään hajua siitä lajista. Toki olin nähnyt Kimmo Kinnusen voittaman maailmanmestaruuden (Tokio 1991), ja sen innoittamana menin heittämään.

Se oli suomalaisen urheilun onni. Vaasan ammattikorkeakoulusta vuonna 2006 sähköinsinööriksi valmistunut Pitkämäki nousi 2000-luvulla suureksi suomalaisurheilijaksi.

Mutta nyt Pitkämäki ei tarkasti tiedä, mitä tekee seuraavaksi.

– Katsotaan, jos löytyy jotain mielenkiintoista, mihin keskittyä ja paneutua. Olen avoimin mielin. Ei ole kiire mihinkään.

Pitkämäki ei ole kieltäytynyt valmennuspuuhista, mutta nyt hän haluaa antaa itselleen aikaa pureksia lopettamispäätöstään.

– En lähde mihinkään lajivalmentajajuttuihin. Se on yksilövalmennusta (jos valmennan), koska en halua koko Suomen keihäsporukkaa vetää.

KommentoiLuetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi