Tilaajalle

Jaro-uransa lopettava takavuosien maalikuningas on sinut menettämänsä ulkomaanuran kanssa: ”Se on urheilua ja elämää”

PIETARSAARI

Jalkapallon Ykkönen päättyy sunnuntaina. Päivä on taitekohta Jaro-ikoni Jonas Emetille , joka pelaa silloin viimeisen pelinsä Jaron punaisessa paidassa. Emetin pelaajaura ei kuitenkaan välttämättä ole vielä paketissa, vaikka Jaro jääkin.

– On mahdollista, että jatkan jalkapalloilua jollakin tasolla, Emet toteaa.

– Sunnuntaina tulee varmasti haikeaa. Jaro on ollut minulle kuin oma perhe.

Parikymppisenä Emet kuului pohjalaisen jalkapalloilun suuriin lupauksiin. Sittemmin uraa ovat rikkoneet loukkaantumiset ja vammat. Esimerkiksi hänen oikeaa polveaan on operoitu kolmesti.

Joulukuussa 2011 häneltä katkesi pohjeluu sopimuksettomien pelaajien maaottelussa Ruotsissa. Jalan kuntouttaminen kesti pitkään ja johti lopulta siihen, että Emet palasi Jaroon.

Kaudella 2014 Emet voitti jalkapalloliigan maalikuninkuuden yhdessä IFK Mariehamnin Louis Solignacin kanssa. Hän on toistaiseksi ainoa pelaaja, joka on yltänyt maalikuninkaaksi Jarossa pelatessaan – ja on hyvin mahdollista, että hän sellaiseksi jääkin.

– Kyllä se vieläkin vähän ihmetyttää, minähän en ollut hyökkääjä, Emet miettii maalikuninkuuttaan.

Yksi Emetiä leimaava ominaisuus on ollut sinnikkyys. Ei ole yksi tai kaksi, vaan kolme, neljä kautta, kun Emetin kausi on ollut vammojen vuoksi rikkinäinen. Jaron tiedotteet ovat kertoneet viimeistään keskikesällä Emetin kuntouttavan itseään. Kun Emet sitten on päässyt pelikuntoon, hän on ollut avainroolissa.

– Vuodet 2015–2017 olivat raskaita. Polvi vaivasi jatkuvasti. Kysyin itseltäni monta kertaa, onko tässä enää järkeä: minä poljin taas kerran kuntopyörää, kun muut harjoittelivat jalkapallon kanssa nurmella.

– Oikeassa polvessani ei enää ole samaa elastisuutta kuin täysin terveessä jalassa, mutta kyllä se pelit kestää. Tänä vuonna polvi on ollut pitkästä aikaa täysin kivuton.

Maalikunkkuvuoden jälkeen Emet pääsi neuvottelemaan sopimuksesta ulkomaille.

– Siinä vaiheessa minulla oli viritykset tehty aika pitkälle, ja pelipaikka olisi ulkomailta löytynyt. Mutta sitten tuli taas yksi vamma. Tottahan se silloin harmitti, mutta nykyisin olen asian kanssa sinut. Se on urheilua ja elämää.

Pelaajauran melskeissä kasvattajaseura on ollut Emetille turvasatama.

– Jaro tarjosi sopimuksen ja pelipaikan pahan loukkaantumisen jälkeen. Samalla sain mahdollisuuden rakentaa vielä yhden nousun uralleni, Emet viittaa kaudesta 2012 alkaneeseen kolmen vuoden jaksoon.

Kauden 2015 päätteeksi Jaro putosi liigasta.

Pelaamisen lisäksi Emet on työskennellyt Ab Liga Jaron myyntipäällikkönä reilut kaksi vuotta. Nyt myös työ päättyy.

Emet valmistuu lähiaikoina tradenomiksi Centria-ammattikorkeakoulusta. Opinnäytetyön aihe kumpusi työstä: jalkapalloseuran varainhankinta ja sen suunnittelu.

– Jaron resurssit eivät tällä hetkellä riitä liigapelaamiseen. Liigassa on muutenkin helpompi säilyä kuin sinne on nousta, Emet luonnehtii.

Jaro on Pietarsaaren valtaseura joukkuelajeissa. Pietarsaari on lisäksi yksi niitä harvoja kaupunkeja, joissa jääkiekko ei missään muodossa haasta jalkapalloa.

– Varainhankinta on Jarossa työlästä, vaikka kilpailu puuttuu lähes tyystin. Markkina-alue on pieni ja rajattu, muiden seurojen alueet tulevat nopeasti vastaan joka ilmansuunnassa. Yleisötulojen varaan ei ykkösessä voi laskea juuri mitään, Emet luettelee haasteita, jotka ovat Jaron palveluksessa tulleet tutuiksi.

Jarolle on jo vuosia ollut tyypillistä koota edustusjoukkue omista tai lähialueen kasvateista ja ulkomaalaispelaajista. Pieneksi seuraksi Jaro onkin onnistunut kasvatustyössään hyvin.

Vajaa viikko sitten Jaron B-juniorit voittivat ikäluokkansa SM-hopeaa. Taakse jäivät mm. sellaisten suurseurojen kuin HJK:n, turkulaisen Interin ja Hongan nuoret. Mestaruuden vei Käpylän Pallo.

– Muita keinoja joukkueen rungon kokoamiseksi ei taida oikein ollakaan kuin laadukas juniorityö. Pietarsaarella ei ole vetovoimaa etenkään suomenkielisten pelaajien keskuudessa. Rahalla pelaajia toki varmasti saisi, mutta en näe sitä kestävänä ratkaisuna.

Kuka: Jonas Emet

Syntymäaika ja -paikka: 13.2.1988 Pietarsaari.

Kasvattajaseura: FF Jaro, Pietarsaari.

Asuinpaikka: Pietarsaari.

Perhe: seurustelee.

Pelipaikka: keskikenttä.

Kaudet jalkapalloliigassa:

– debyytti Jarossa kaudella 2005. Jaro 2005-2009, kaudella 2007 yhteensä 6 maalia

– Tampere United 2010

– IFK Mariehamn 2011

– Jaro 2012-2014, sen jälkeen Jaron riveissä ykkösessä

Voitti jalkapalloliigan jaetun maalikuninkuuden kaudella 2014. Emet ja IFK Mariehamnin Luis Solignac tekivät molemmat 14 maalia. Debytoi liigassa 17-vuotiaana.

Kytkennät ulkomaille: käynyt Ruotsin Allsvenskanin Djurgårdenin testissä sekä harjoitellut FC Southamptonin talenttiakatemian kanssa. Kävi kauden 2014 jälkeen Englannissa Fleetwood Town FC:n testissä, mutta ei saanut sopimusta. Vuonna 2015 kävi Turkissa kazakstanilaisen seuran leirillä.

Maaottelut: pelannut sekä poikien että nuorten maajoukkueissa.

KommentoiLuetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi